Formula 1: Η ανασκόπηση της χρονιάς για το 2018

Το fosonline.gr καταγράφει τα όσα είδαμε στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1.

Άλλη μία χρονιά ολοκληρώθηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το τέλος της σεζόν βρίσκει χαρούμενο τον Λιούις Χάμιλτον που πανηγύρισε το πέμπτο του παγκόσμιο τίτλο. Η διαχείριση που έκανε ο Βρετανός πιλότος καθ'όλη την διάρκεια της χρονιάς ήταν υποδειγματική.

Στην αντίπερα όχθη η μεγάλη προσπάθεια της Ferrari να εκθρονίσει την Mercedes έπεσε στο κενό, με τον Σεμπάστιαν Φέτελ να μην πιάνει υψηλή απόδοση στο δεύτερο μισό της Formula 1. Το πρωτάθλημα όμως δεν κρίθηκε αποκλείστηκε και μόνο από τους δύο πιλότους καθώς μεγάλο μερίδιο είχαν και οι ομόσταβλοι τους.

Ο Βαλντέρι Μπότας αποδείχθηκε καταλυτικός στην διατήρηση του τίτλου από τον Χάμιλτον κάνοντας πίσω σε αρκετές περιπτώσεις. Για την Scuderia ήταν δύσκολο ομολογουμένως να αντιμετωπίσει τον Κίμι Ράικονεν ως δεύτερο τροχό της αμάξης κάτι που αποδείχθηκε αρκετές φορές μέσα στην χρονιά είτε κατά την διάρκεια των αγώνων είτε κατά την διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών.

Στο στρατόπεδο της Red Bull ο Μαξ Φερστάπεν «τραβούσε» όπως είναι φυσιολογικό τα βλέμματα άλλοτε για τις καλές του εμφανίσεις και άλλοτε για τα ανόητα λάθη του. Ο έτερος οδηγός των «Ταύρων» Ντάνιελ Ρικιάρντο δεν στάθηκε τυχερός στο φετινό πρωτάθλημα μετρώντας αρκετές εγκαταλείψεις.

Με βάση την εικόνα που είχε η φετινή Formula 1 το fosonline.gr ακτινογραφεί τα όσα είδαμε:

Ο Πρωταθλητής
Ο Λιούις Χάμιλτον παρουσιάστηκε πιο ώριμος από ποτέ κατακτώντας το πέμπτο του προσωπικό του τίτλο. Τα λάθη της Ferrari και τα λάθη του Φέτελ έκαναν πιο εύκολο το έργο του Βρετανού που βάζει πλώρη για ακόμη μία διάκριση.

Η απογοήτευση
Το ανανεωμένο μονοθέσιο της Ferrari έδωσε το δικαίωμα στους φίλους της ομάδας να ελπίζουν για την επιστροφή τους στις επιτυχίες κάτι που εν τέλει δεν ήρθε. Η λάθος στρατηγική της Scuderia «γκρέμισε» τα όνειρα των υποστηρικτών της που είδαν τον Φέτελ να «κλωτσά» το καλό του ξεκίνημα.

Η αποκάλυψη
Οι εμφανίσεις του Μαξ Φερστάπεν αποτελούν καθημερινό φαινόμενο με τον ίδιο να έχει λαμπρό μέλλον. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η φετινή αποκάλυψη αλλά ο Σαρλ Λεκλέρκ του πήρε τη δόξα με την απόδοση του. Ο Μονεγάσκος εμφανίστηκε σοβαρός στην πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Η επιλογή της Ferrari να τον κάνει δικό της αποδεικνύει τα όσα κατάφερε ο νεαρός πιλότος.

Το γεγονός που ξεχώρισε
Στην συγκεκριμένη κατηγορία δύο γεγονότα διεκδικούν την πρωτιά. Το ένα σημειώθηκε στο Γκραν Πρι του Χόφενχαϊμ, με το λάθος του Φέτελ που άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο στον Χάμιλτον για την κατάκτηση του τίτλου. Το άλλο έλαβε χώρα στο Σάο Πάολο ανάμεσα στον Μαξ Φερστάπεν και τον Εστεμπάν Οκόν. Οι δύο πιλότοι βρίσκονται στα «μαχαίρια» κάτι που το απέδειξαν και στην πράξη.

Η ομάδα που ξεχώρισε
Μπορεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος αλλά αυτό δεν μειώνει το σπουδαίο κατόρθωμα της. Ο λόγος για την Mercedes που στέφθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά πρωταθλήτρια. Το κατόρθωμα της αν μη τι άλλο είναι μεγάλο ειδικά όταν έχεις απέναντι σου την ιστορική Ferrari.

Το μεγάλο αντίο
Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Φερνάντο Αλόνσο στεναχώρησε αρκετά τους φίλους της Formula 1 που μέχρι και την τελευταία στιγμή ευχόντουσαν να αλλάξει γνώμη. Ο Ισπανός όμως είχε πάρει ήδη την απόφαση του λέγοντας αντίο. Οι τελευταίες χρονιές μπορεί να μην ήταν αντάξιες του ονόματος του αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως κατάφερε να εκθρονίσει τον Μίκαελ Σουμάχερ πανηγυρίζοντας δύο σερί χρονιές τον τίτλο.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα