Η οικονομική κρίση «χτυπάει» την Formula 1

Η απόφαση της Liberty Media για μείωση στους προϋπολογισμούς των ομάδων έχει φέρει αναταράξεις στους ιθύνοντες των ομάδων

Η Liberty Media σκέφτεται να μειώσει τα μπάτζετ των ομάδων στα 150 εκατομμύρια ευρώ. Η σκέψη αυτή φαίνεται να μην αρέσει στις μεγάλες ομάδες σε αντίθεση με τις πιο αδύναμες που δείχνουν θετικές στην νέα προοπτική.

Θέση για το επίμαχο θέμα πήρε ο διευθυντής της Mercedes Τότο Βόλφ δηλώνοντας:

«Αν προσθέσουμε όλα αυτά τα πράγματα, που δεν συνυπολογίζονται, τότε θα καταλήξουμε σε ένα πολύ μεγαλύτερο νούμερο από τα 150 εκατομμύρια, μάλλον κοντά στα 250. Αυτό δεν ακούγεται πλέον τόσο τρελό. Ωστόσο για εμένα έχει απόλυτη προτεραιότητα, να προστατεύσουμε τη δομή μας και τους συνεργάτες μας».

Η Γερμανική ομάδα απασχολεί περίπου 850 εργαζομένους με ετήσιο μπάτζετ 325 εκατομμύρια και στο ενδεχόμενο μείωσης του οι απολύσεις θα είναι μονόδρομος. Εάν η απόφαση εφαρμοστεί οι μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος(Mercedes, Ferrari) θα αναγκαστούν να απολύσουν γύρω στους 300 εργαζόμενους ενώ οι δεύτερες δυνάμεις(Red Bull, McLaren) περίπου στους 150.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα οι απολύσεις περνούν τα 1.000 άτομα με τον υπεύθυνο των αγωνιστικών θεμάτων της Liberty Media, Ρος Μπρον να μην είναι και τόσο αρνητικός στο ενδεχόμενο μείωσης με το σκεπτικό πως οι μικρομεσαίες ομάδες θα δυναμώσουν παραπάνω και θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα του κορυφαίου μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η Liberty Media φαίνεται να βάζει χέρι και στα μπόνους των μεγάλων ομάδων. Τα μπόνους της Ferrari κυμαίνονται στα 140 εκατομμύρια και οι ιθύνοντες της διοργανώτριας αρχής σκέφτεται να το μειώσουν στα 40. Οι Mercedes και Red Bull θα είναι οι μεγάλες άτυχες αφού θα χάσουν τα 74 εκατομμύρια που τους αναλογούν.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέσα στο προσεχές διάστημα με τις αλλαγές (εάν εφαρμοστούν) να ξεκινούν μία νέα εποχή για την Formula 1.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα