Ολυμπιακός: Γρήγορο μπάσκετ - Κλεψίματα - Μπήκαν και τα τρίποντα!

Ο Ολυμπιακός που θέλει φέτος να τρέξει περισσότερο από ποτέ. - Η σκληρή άμυνα που απέφερε 11 κλεψίματα. - Η βελτίωση στο τρίποντο. - Ο ηγέτης Σλούκας και το «γαλλικό κλειδί» Ζαν-Σαρλ. Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

O Oλυμπιακός νίκησε και στο δεύτερο του φιλικό παιχνίδι τον Ηρακλή με 88-75. Οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάστηκαν ελαφρώς περισσότερο κουρασμένοι, αλλά στο μεγαλύτερο κομμάτι της αναμέτρησης έδειξαν θετικά στοιχεία. Η μπάλα πήγε περισσότερο στους γκαρντ, οι οποίοι και πήραν πάνω τους περισσότερες πρωτοβουλίες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως από τους 88 πόντους, οι 41 σημειώθηκαν από τους Άαρον Χάρισον (14π), Κώστα Σλούκα (14π) και Βασίλη Σπανούλη (13π).

Επίθεση με έμφαση στην ταχύτητα

Οι Πειραιώτες στην επίθεση λειτουργούν σύμφωνα με τα «θέλω» του Γιώργου Μπαρτζώκα. Το σύγχρονο μπάσκετ έχει πάει στην αθλητικότητα και φυσικά στην ταχύτητα. Ο Ολυμπιακός φέτος θέλει να τρέξει περισσότερο από πέρσι και ενδεχομένως από κάθε άλλη φορά! Είναι βασικός σκοπός η καλή άμυνα, η οποία θα αποφέρει τη δυνατότητα στην ομάδα να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο και να σκοράρει είτε σε πρωτεύοντα, είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Και όταν συμβαίνει αυτό, η ομάδα έχει αρχίσει να τρέχει με σωστές γραμμές, με γρήγορες πάσες, με καλά τελειώματα. Περισσότερο γρήγορο μπάσκετ, υψηλότερο σκορ και φυσικά περισσότερες κατοχές. «Το μπάσκετ είναι παιχνίδι κατοχών», συνήθιζε να λέει παλαιότερο ο Έλληνας κόουτς, με τον Βασίλη Σπανούλη παράλληλα να τονίζει πως «θέλουμε να παίξουμε γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά, έχει μεγάλη διαφορά».

Παράλληλα, ακόμη και στο παιχνίδι «πέντε εναντίον πέντε», ο Ολυμπιακός δεν κοιτάζει το «24άρι». Επιδιώκει να στρέφεται σε γρήγορες επιθέσεις των 10 δευτερολέπτων. Ακόμη, όμως, και όταν δε θα συμβεί αυτό και προχωρήσει σε γεμάτη επίθεση, σε αυτή θα δούμε γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, η οποία θα περάσει από αρκετά χέρια, έχοντας στόχο είτε να βρεθεί ο ελεύθερος παίκτης για σουτ, είτε η καλύτερη δυνατή επιλογή για να πάρει ο εκάστοτε «ερυθρόλευκος» τη φάση πάνω του, ποντάροντας στο σουτ μετά το σκριν.

Με τη γρήγορη μετακίνηση της μπάλας, είναι περισσότερο εύκολο για την αντίπαλη άμυνα να ανοίξει, να χάσει την ισορροπία της, να δημιουργηθούν ρήγματα και εκεί οι Πειραιώτες θα επιδιώξουν να χτυπήσουν! Σε αυτές τις καταστάσεις είναι εξαιρετικός ο Σακίλ ΜακΚίσικ με τις σήμα κατατεθέν διεισδύσεις του μέσα στη ρακέτα. Ο Ολυμπιακός φέτος θέλει να χτυπήσει στις αδυναμίες του αντιπάλου. Το ψάχνει σε κάθε ευκαιρία. Το πικ-εν-ρολ παραμένει ως ένας από τους βασικούς τρόπους ανάπτυξης των «ερυθρολεύκων», ενώ μέχρι στιγμής βλέπουμε σε μικρότερο βαθμό παιχνίδι στο «ζωγραφιστό» από τους ψηλούς. «Ψάχνουμε την έξτρα πάσα», συνηθίζει να λέει ο Έλληνας κόουτς και η ομάδα πολλές φορές συνδυάζει την ουσία με το θέαμα όταν το καταφέρνει.

Άμυνα που... δαγκώνει

Ο φετινός Ολυμπιακός θέλει να «δαγκώνει» στην άμυνα, να μην αφήνει τον αντίπαλο να... ανασάνει. Τρομερή πίεση πάνω στη μπάλα, ειδικά στην πρώτη πάσα του αντιπάλου. Έμφαση στην ατομική άμυνα και στο προσωπικό μαρκάρισμα του κάθε παίκτη, με τους Πειραιώτες να επιχειρούν να αξιοποιήσουν το μέγεθος, αλλά και την αθλητικότητά τους. Στο πρώτο φιλικό κόντρα στον Ηρακλή, οι «ερυθρόλευκοι» μέτρησαν 9 κλεψίματα, αριθμός εξαιρετικός!

Τι έκαναν τώρα στο ΣΕΦ; Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έκλεψαν 11 (!) μπάλες, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να τρέξουν πολλές φορές στο ανοιχτό γήπεδο, δυσκολεύοντας τον Ηρακλή ακόμη και να κατεβάσει τη μπάλα από το ένα μισό του γηπέδου στο άλλο. Δείγμα της αμυντικής λειτουργίας του Ολυμπιακού, της νοοτροπίας της ομάδας, της θέλησης των παικτών, αλλά της σκληράδας που θέλουν να βγάζουν στον ανασταλτικό τομέα. Μπορεί να ήταν φιλικό ματς, ο αντίπαλος να μην ήταν επιπέδου Ευρωλίγκας, αλλά δε συναντάς εύκολα ομάδα που θα κάνει 11 κλεψίματα σε μία αναμέτρηση.

Σε αυτό το κομμάτι, είχαν συμμετοχή 7 παίκτες, δείγμα της διάθεσης των παικτών του Ολυμπιακού, καθώς άπαντες προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και στο κομμάτι της άμυνας. Ο Χάρισον έκανε τα περισσότερα (3), όπως και ο Έλις (3) και ακολούθησαν οι Παπανικολάου (1), Σλούκας (1), Βεζένκοφ (1), Ζαν-Σαρλ (1) και ΜακΚίσικ (1). Το μόνο ψεγάδι, πάντως, το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπόρεσαν να περιορίσουν την εκτελεστική δεινότητα του Καναδού γκαρντ του Ηρακλή, Ολιβιέρ Χάνλαν, ο οποίος μέτρησε 22 πόντους με 5 εύστοχα τρίποντα.

Ολυμπιακός-Ηρακλής 88-75: Ξέσπασε στο τελευταίο 3λεπτο

Θετικό σημάδι τα τρίποντα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, από την πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό, και πριν τη... μόδα των Ουόριος στο ΝΒΑ, οι οποίοι άρχισαν να κατακτούν τίτλους, ποντάροντας στα τρίποντα των Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον, τόνιζε πως το περιφερειακό σουτ είναι ένα πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η αλήθεια είναι πως οι Πειραιώτες τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούν μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρωλίγκα στον συγκεκριμένο τομέα. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν στην 13η θέση στη σεζόν (2019-2020) που πέρασε (35.7% - πρώτη η Εφές με 42.1%), στην προηγούμενη (2018-2019) ήταν στην 11η θέση (35.3% - πρώτη η Φενέρ με 42.7%), ενώ στη σεζόν 2017-2018, οι Πειραιώτες ήταν τελευταίοι (!) στην Ευρωλίγκα. Μέτρησαν 33.4% στα τρίποντα, με τη Ζαλγκίρις πρώτη με 42.0%.

Ο Ολυμπιακός αυτή την φορά, στο δεύτερο φιλικό κόντρα στον Ηρακλή στο ΣΕΦ, έψαξε περισσότερο το σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα. Οι Πειραιώτες έβγαλαν ελεύθερους παίκτες για να πάρουν τις προσπάθειες και είναι χαρακτηριστικό πως ολοκλήρωσαν το φιλικό κόντρα στον Ηρακλή μετρώντας 10 εύστοχα τρίποντα! Σε αυτά πήραν μέρος οι Παπανικολάου (1), Χάρισον (2), ο «καυτός» Σπανούλης (3), ο Σλούκας (1), ο Πρίντεζης (1) και ο Τζένκινς (2). Αρκετά από αυτά, μάλιστα, μπήκαν από τις γωνίες.

Το ιδανικό θα ήταν η ομάδα φέτος να φτάσει να σουτάρει με ένα ποσοστό κοντά στο 40%, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Ο Κώστας Σλούκας έχει καλό χέρι από την περιφέρεια, ο Άαρον Χάρισον είναι σουτέρ, ενώ και ο Κώστας Παπανικολάου πέρσι επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις πίσω από τα 6.75 μέτρα. Έχει δείξει μεγάλη βελτίωση στο περιφερειακό σουτ ο Σάσα Βεζένκοφ, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης φωνάζει σχεδόν πάντα «παρών» για τα μεγάλα σουτ. Η ομάδα θα δουλέψει και σε αυτό το κομμάτι.

Ο ηγέτης Σλούκας - Χαμόγελα για Ζαν-Σαρλ

Ο Κώστας Σλούκας θα αποτελέσει φέτος τον βασικό πλέι-μέικερ της ομάδας. Είναι ο παίκτης που θα παίρνει στο γήπεδο μεγάλο μέρος των αποφάσεων και φυσικά ο αθλητής που θα επιχειρήσει να κάνει τη διαφορά στο μεγάλο λιμάνι. O φετινός ρόλος του είναι να ηγηθεί της προσπάθειας. Άρχισε να παίρνει... μπρος, λοιπόν, μετρώντας 14 πόντους και 7 ασίστ, έχοντας ενεργή παρουσία σε σκορ και δημιουργία. Αυτά θα περιμένει ο Γιώργος Μπαρτζώκας από εκείνον ενόψει της νέας σεζόν. Παίζει μπάσκετ με άνεση, δείχνει να απολαμβάνει την επιστροφή του στον Πειραιά και ήδη χαρίζει ορισμένες θεαματικές φάσεις με τις έξοχες εμπνεύσεις του ειδικά στο κομμάτι της δημιουργίας.

Μπορεί ο Χασάν Μάρτιν να απουσίασε, αλλά ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ απέδειξε το γιατί χαρακτηρίζεται ως το «γαλλικό κλειδί». Ο πρώην ψηλός της Βιλερμπάν, πραγματοποίησε πληθωρική εμφάνιση, καθώς έκανε σχεδόν τα πάντα στο παρκέ, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με την ποιότητά του. Μέτρησε 12 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 μπλοκ, κερδίζοντας τα εύσημα από όλους στο μεγάλο λιμάνι. «Γαλλικό κλειδί» στα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα, καθώς ο πρώην ψηλός της Βιλερμπάν μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά είτε σαν πάουερ-φόργουορντ, είτε σαν σέντερ. Έχει αθλητικότητα, μακρύ κορμί και φυσικά μεγάλο κίνητρο για να διακριθεί με την ερυθρόλευκη φανέλα.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα