Η ελληνική παροικία της Τσεγκλέντ! (pics)

Στην Ουγγαρία και την ομάδα μπάσκετ γυναικών της Τσεγκλέντ, τέσσερις δικοί μας άνθρωποι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους! - Οι Κώστας Κεραμιδάς, Κατερίνα Σωτηρίου, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος και Μαρία Παπαβασιλείου μίλησαν στο «ΦΩΣ» για τη ξεχωριστή αυτή περίπτωση! 

Μια ξεχωριστή περίπτωση έχουμε φέτος στην ουγγρική ομάδα μπάσκετ γυναικών της Τσεγκλέντ! Τέσσερις δικοί μας άνθρωποι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πετύχουν κάτι καλό στο εξωτερικό. Την αρχή έκανε η διεθνής Κατερίνα Σωτηρίου, μέλος της ομάδας από πέρυσι, και το καλοκαίρι τη συνάντησαν στην Ουγγαρία ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Κεραμιδάς, ο προπονητής Παναγιώτης Λαμπρόπουλος και η φυσικοθεραπεύτρια Μαρία Παπαβασιλείου! Το «ΦΩΣ» μίλησε με τους πρεσβευτές του ελληνικού μπάσκετ σε ένα τόσο δυνατό πρωτάθλημα όπως το ουγγρικό.

Κεραμιδάς: Στο εξωτερικό δουλεύεις με αξιοπρέπεια

Ο Κώστας Κεραμιδάς δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει εκτός συνόρων. Έχοντας δουλέψει τόσο σε αντρικό όσο και γυναικείο επίπεδο, αποδέχτηκε την πρόκληση της φιλόδοξης Τσεγκλέντ με στόχο να αφήσει το στίγμα του και σε αυτήν.

Πήρες την απόφαση φέτος να ξενιτευτείς, σε μια δύσκολη χρονιά. Ποιοι λόγοι σε έκαναν να πεις το «ναι» στην Τσεγκλέντ;

Η φετινή χρονιά στην Ελλάδα ήταν ακόμη δυσκολότερη απ’ ό,τι οι προηγούμενες λόγω της πανδημίας. Έτσι θεωρώ ότι για να κάνει ένας προπονητής με αξιοπρέπεια τη δουλειά του θα πρέπει να δουλέψει εκτός Ελλάδας. Ο ατζέντης μου, Νάσος Κυριακού, δέχτηκε την πρόταση από την Τσεγκλέντ, τη θεώρησα πρόκληση και δέχτηκα.

Πες μας δυο λόγια για την ομάδα.

Η Τσεγκλέντ είναι μια παραδοσιακή γυναικεία ομάδα της Ουγγαρίας, που τα τελευταία χρόνια δεν έχει επιδείξει τεράστιες επιτυχίες εκτός από τη συμμετοχή της στο Γιούροκαπ.

Ποιο το επίπεδο του ουγγρικού πρωταθλήματος;

Το πρωτάθλημα στη χώρα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό με πολλές παίκτριες από το WNBA όπως και εξαιρετικές Ευρωπαίες. Κορυφαία ομάδα της χώρας είναι η Σοπρόν που συμμετέχει στην Ευρωλίγκα, ήδη έχει δύο νίκες εκεί τις δύο πρώτες αγωνιστικές, αλλά επίσης και η Ατομερόμου, η Γκιόρ, η Μίσκολτς, η Πεκς, ομάδες με μεγάλη παράδοση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Δική σου εισήγηση να έχεις τόσους Έλληνες συνεργάτες;

Υπογράφοντας απαίτησα να έχω συνεργάτη της εμπιστοσύνης μου, το δέχτηκαν και έτσι έφερα τον Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, που όσοι ασχολούνται με το γυναικείο μπάσκετ τον ξέρουν καλά ως τον αναμορφωτή του Ηρακλή τα τελευταία χρόνια. Είναι εξαιρετικός προπονητής και έμπιστος συνεργάτης. Επίσης, εισηγήθηκα να φέρω από την Ελλάδα και φυσικοθεραπευτή, γιατί η συγκεκριμένη θέση είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά στο γυναικείο μπάσκετ. Λειτουργεί εκτός από θεραπευτής και σαν ένας κρίκος μεταξύ των παικτριών και μεταξύ των παικτριών και των προπονητών. Έτσι έφερα τη Μαρία Παπαβασιλείου, που εκτός από εξαιρετική φυσικοθεραπεύτρια είναι και πρώην παίκτρια που αναγκάστηκε λόγω τραυματισμού να σταματήσει. Για τις παραπάνω επιλογές όχι μόνο δεν μετάνιωσα αλλά θα τις επαναλάβω και στην επόμενη ομάδα μου!

Ποιοι οι στόχοι της φετινής χρονιάς;

Η ομάδα έχει στόχο να μπει στα πλέι οφ και στη συνέχεια να πάει όσο καλύτερα μπορεί. Στην Ευρώπη να περάσει στις «16» του Γιούροκαπ. Πάμε αρκετά καλά, η καραντίνα λόγω του ιού μάς άφησε λίγο πίσω, όμως σιγά σιγά ξαναβρίσκουμε τη φόρμα μας.

Επιτρέπεται κόσμος στα γήπεδα;

Μέχρι αρχές Νοεμβρίου επιτρεπόταν λίγος. Τώρα οι αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, εκτός αν μια ομάδα είναι σε καραντίνα, οπότε αναβάλλεται ο αγώνας της για άλλη ημερομηνία. Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις συνθήκες, την οργάνωση και τον τρόπο δουλειάς εδώ στην Ουγγαρία.

Πώς ένιωσες με την τούρτα-έκπληξη που σου προσέφεραν για τα γενέθλιά σου; Είχε μια φωτογραφία και με τις δίδυμες κορούλες σου.

Η αλήθεια είναι ότι έκρυβα τα γενέθλιά μου, αλλά με πρόδωσε το διαβατήριο! Έτσι οι παίκτριες σε συνεννόηση με τον Πάνο και τη Μαρία μού έκαναν την ευχάριστη έκπληξη! Ένιωσα πολύ όμορφα, είναι αλήθεια.

Θα θέλαμε και το σχόλιό σου για το γεγονός ότι μπήκε λουκέτο στην Α1 γυναικών. Αδικημένα τα κορίτσια σε σχέση με τους άντρες;

Νιώθω πολύ άσχημα που δεν γίνονται αγώνες στην Ελλάδα. Είναι κρίμα πραγματικά. Πάντως εδώ γίνονται μετά από τεστ και νομίζω αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα. Ποιος θα πληρώσει για το τεστ. Θα έπρεπε για την Α2 ανδρών και την Α1 γυναικών τουλάχιστον να έχει βρεθεί μια λύση. Είναι κρίμα.

Ήσουν χρόνια στην Εθνική γυναικών. Θα τα καταφέρει να περάσει στο Ευρωμπάσκετ με τις δυσκολίες που υπάρχουν;

Η Εθνική γυναικών έχει πέντε βασικές διεθνείς που παίζουν στο εξωτερικό και μπορεί να βασιστεί σε αυτές στην προσπάθειά της να προκριθεί. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει, γιατί θεωρώ ότι είναι σε θέση να πάρει μεγάλη διαφορά με τη Βουλγαρία.

Η οικογένειά σου είναι εκεί;

Η οικογένειά μου δεν είναι μαζί μου και είναι το μόνο μελανό σημείο στην… επιχείρηση αυτή. Μου λείπουν πολύ η γυναίκα μου και οι κόρες μου. Δεν νομίζω ότι θα μείνουν πίσω σε επόμενη έξοδό μου.

Η πόλη πώς είναι;

Είναι μια παραδοσιακή πόλη της Κεντρικής Ευρώπης. Ποτάμι τη διασχίζει, πράσινο παντού, παραδοσιακά σπίτια και πλήρης αγορά. Είναι όμορφα, αλλά έχι κρύο, τώρα έχουμε 0 με 5 βαθμούς. Είναι μια πόλη 40.000 κατοίκων, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη.

Καλή συνέχεια στην ομάδα και όλα να πάνε καλά!

Σας ευχαριστώ πολύ για το αφιέρωμα.

Παπαβασιλείου: Χαίρομαι το μπάσκετ από όποια πλευρά κι αν είμαι!

Η Μαρία Παπαβασιλείου είχε μια αξιοπρόσεκτη πορεία ως αθλήτρια, αλλά ένας τραυματισμός (ρήξη αχιλλείου τένοντα) την ανάγκασε να σταματήσει. Στράφηκε έτσι στην άλλη της αγάπη, τη φυσικοθεραπεία.

Λόγω ενός τραυματισμού σταμάτησες σχετικά μικρή το μπάσκετ. Πώς είναι η νέα σου καριέρα; Σε ποιες ομάδες είχες παίξει;

Οι ομάδες που έχω παίξει είναι Απόλλων Πτολεμαΐδας, Ηρακλής, Ρύσιο και Παναθλητικός. Πριν από τον τραυματισμό μου ήταν πολύ δύσκολο να συνδυάσω το μπάσκετ με τη δουλειά μου, αυτός πιστεύω ήταν και ο λόγος του τραυματισμού που προέκυψε. Είμαι φυσικοθεραπεύτρια εδώ και έξι χρόνια. Οπότε, αφού τελείωνα τη δουλειά μου, έτρεχα στην προπόνηση. Είναι κάτι που πολλές αθλήτριες το κάνουν και φυσικά αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμού όταν ένα σώμα επιβαρύνεται τόσο. Η αλήθεια είναι ότι πλέον περνάω περισσότερες ώρες στο γήπεδο, αν και από άλλη πλευρά, χαίρομαι το άθλημα και προσφέρω σε αυτό.

Σου έχει περάσει από το μυαλό να επιστρέψεις στα παρκέ;

Αγαπάω πολύ τη δουλειά μου και το μπάσκετ. Νομίζω ότι ο ιδανικός τρόπος να το έχω στη ζωή μου είναι αυτός. Βέβαια, έχω μάθει και ακολουθώ στη ζωή μου το «ποτέ μη λες ποτέ».

Ως φυσικοθεραπεύτρια, παίρνετε έξτρα μέτρα για τον κορονοϊό; Με τις επαφές που έχετε, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για εσάς.

Φυσικά και φοβάμαι όπως όλος ο κόσμος. Η επαφή του φυσικοθεραπευτή με τους αθλητές είναι άμεση, οπότε παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον covid-19. Μειώνονται έτσι οι πιθανότητες να νοσήσουμε.

Πώς είναι να είστε τόσοι Έλληνες μαζί σε μια ξένη ομάδα;

Δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Η ξενιτιά είναι δύσκολη! Προσωπικά νιώθω ευλογημένη που τον πρώτο μου χρόνο στο εξωτερικό έχω τόσους Έλληνες. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάς τη γλώσσα σου και να έχεις ανθρώπους δίπλα σου, από τα πιο απλά καθημερινά πράγματα μέχρι και τα επαγγελματικά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κόουτς Κεραμιδά για την ευκαιρία που μου έδωσε να ζήσω όλη αυτήν την εμπειρία.

Σωτηρίου: Απολαμβάνω την κάθε στιγμή!

Για την Κατερίνα Σωτηρίου δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά. Με μια σπουδαία καριέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη, η 36χρονη φόργουορντ συνεχίζει να παίζει με την ίδια όρεξη!

Το καλοκαίρι αποφάσισες να συνεχίσεις στην Τσεγκλέντ. Γιατί;

Πέρυσι διακόπηκε το πρωτάθλημα λόγω του ιού, πριν επιστρέψω η ομάδα μού εξέφρασε την ικανοποίησή της στη μέχρι τότε συνεργασία μας, ζητώντας μου να ανανεώσω. Άμεσα αποδέχθηκα τη συμφωνία μιας και το ουγγρικό πρωτάθλημα είναι άκρως ανταγωνιστικό και η συμμετοχή ξανά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση θα με βοηθήσει να παραμείνω σε ανταγωνιστικό και υψηλό επίπεδο.

Έβαλες το χεράκι σου για να έρθει στην ομάδα ο κόουτς Κεραμιδάς;

Όσον αφορά τον κόουτς Κεραμιδά, ζητήθηκε η άποψή μου από την ομάδα. Με τον κόουτς έχουμε συνεργαστεί στην εθνική ομάδα στο παρελθόν. Εξέφρασα την άποψή μου τόσο για την εμπειρία και τον επαγγελματισμό του όσο ταυτόχρονα και για το πόσο αξιόλογος άνθρωπος είναι. Από κει και πέρα φυσικά δεν είμαι εγώ αυτή που πήρε την απόφαση για την πρόσληψή του.

Από τον Ολυμπιακό τελικά γιατί έφυγες;

Από τον Ολυμπιακό έφυγα για αγωνιστικούς λόγους, όπως είχα πει παλαιότερα. Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις. Μέχρι και σήμερα συνομιλώ και λαμβάνω όμορφα σχόλια από ανθρώπους-φαν του συλλόγου, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Ήταν μεγάλη μου τιμή να είμαι μέλος ενός εκ των κορυφαίων συλλόγων στην Ελλάδα.

Σε σχέση με την Ελλάδα, το επίπεδο εκεί είναι πιο επαγγελματικό; Πώς αισθάνεσαι που εδώ έχει σταματήσει η δράση;

Κάθε αγώνας εδώ είναι ανταγωνιστικός και η οργάνωση είναι καλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα. Ο ιός έχει επιδράσει σε κάποια πράγματα, αλλά η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και ιδιαίτερη παγκοσμίως. Σημασία έχει ότι συνεχίζουμε τις προπονήσεις και τους αγώνες μας με σκοπό να επιτευχθεί η ολοκλήρωση των διοργανώσεων. Αντίθετα στην Ελλάδα με θλίβει το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί λύση και τόσοι άνθρωποι παράλληλα, αθλητές, προπονητές κ.λπ., είναι χωρίς δουλειά και εκτός δράσης. Σέβομαι τις αποφάσεις των ανωτέρων, αλλά σίγουρα μπορούσε να βρεθεί λύση διεξαγωγής.

Λόγω κορονοϊού έχασες τους πρόσφατους αγώνες της Εθνικής. Στενοχωρήθηκες;

Δεν κατάφερα να παρευρεθώ στο πλάι των συμπαικτριών μου ενόψει κρίσιμων αγώνων για την πρόκρισή μας στην τελική φάση. Ήταν αρκετά δύσκολες μέρες για μένα, αλλά όπως και σε άλλες καταστάσεις -τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά (αθλητικά)- προσπαθώ να κοιτάζω την επόμενη μέρα και τη μεγαλύτερη εικόνα, η οποία τη δεδομένη στιγμή ήταν να είμαι υγιής όταν τόσος κόσμος ταλαιπωρείται ή χάνει τη ζωή του γύρω μας. Σκοπός μου είναι να επιστρέψω υγιής τον Φεβρουάριο.

Για πόσο ακόμη θα παίζεις; Έχεις σκεφτεί ότι κοντεύει το τέλος;

Προτεραιότητά μου είναι η καθημερινή βελτίωσή μου. Να μένω υγιής και σε καλή κατάσταση, όσο μπορώ πιο ανταγωνιστική σε αυτό το επίπεδο. Δεν κάνω σχέδια, προσπαθώ να απολαμβάνω κάθε στιγμή κάνοντας αυτό που τόσο αγαπώ.

Τι θα ήθελες να πετύχεις στο φινάλε της καριέρας σου;

Σίγουρα θα ήθελα να απολαμβάνω το παιχνίδι και παράλληλα να κερδίζει η ομάδα μου. Πριν σταματήσω από την Εθνική θα ήταν ιδανική η συμμετοχή της νέας αυτής ομάδας ξανά σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Λαμπρόπουλος: Ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σου

Για την ελληνική συνύπαρξη μίλησε στο «ΦΩΣ» και ο συνεργάτης του Κεραμιδά, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος.

Οι περισσότεροι σε γνωρίσαμε μέσα από τις επιτυχημένες χρονιές του Ηρακλή. Πριν από τον Ηρακλή πού αλλού ήσουν προπονητής;

Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα στις ακαδημίες του Αχιλλέα Τριανδρίας, στον Μέγα Αλέξανδρο επί Σωκράτη Δήμα και στον Άρη. Η επαγγελματική μου ενασχόληση με το μπάσκετ γυναικών άρχισε ως προσωπικός προπονητής βελτίωσης και συνεχίστηκε ως βοηθός προπονητή στον Ηρακλή και στον Παναθλητικό Συκεών σε Α2 και Α1 αντίστοιχα, ώσπου η πρόεδρος του Ηρακλή μού εμπιστεύθηκε τη θέση του προπονητή τη χρονιά που κατακτήσαμε το πρωτάθλημα και έκτοτε ήμουν εκεί.

Ποια ήταν η αντίδρασή σου όταν στην άλλη άκρη του τηλεφώνου ήταν ο κόουτς Κεραμιδάς; Πώς είναι η έως τώρα συνεργασία σας;

Καταχάρηκα! Δικαίωση που άνθρωποι του δικού του προπονητικού βεληνεκούς παρακολουθούν και δίνουν ευκαιρίες σε νεότερους. Από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε στην Αθήνα φάνηκε ότι θα έχουμε μια άψογη συνεργασία, το οποίο και επιβεβαιώθηκε τους μήνες που βρισκόμαστε εδώ στο Τσεγκλέντ. Το να πω ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει καθημερινά θα είναι λίγο! Επίσης, η συμβολή του μάνατζερ Νάσου Κυριακού ήταν καταλυτική.

Είναι πρωτόγνωρο ακόμα και για τα στάνταρ του ανδρικού μπάσκετ -πόσω μάλλον του γυναικείου- να βρίσκεστε τέσσερις Έλληνες σε μια ξένη ομάδα. Πώς λειτουργεί αυτό στην καθημερινότητά σας;

Προσωπικά, σαν μαξιλαράκι ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα. Ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σου. Το να ζεις και να εργάζεσαι σε μια ξένη χώρα από μόνο του είναι εξαιρετικά απαιτητικό και η παρουσία συμπατριωτών σου είναι καταπραϋντική. Περνάμε αμέτρητες ώρες μαζί όπως θα έκανε μια οικογένεια, μοιραζόμαστε καθημερινά τις καινούργιες εμπειρίες μας και φυσικά έχουμε «ελληνικές βραδιές»! Αποτελεί βέβαια μεγάλο πλεονέκτημα στην εργασιακή μας επικοινωνία για τους προφανείς λόγους.

Η κατάσταση της πανδημίας στην Ουγγαρία πώς σας έχει επηρεάσει;

Οι προπονήσεις της ομάδας είναι σχεδόν καθημερινά διπλές και πολύωρες, οπότε όλη η ημέρα επικεντρώνεται γύρω από αυτές και την προετοιμασία αυτών σε μίτινγκ με τον κόουτς. Όπως και η χώρα μας, έτσι και η Ουγγαρία βρίσκεται σε λοκντάουν με πολλά παραπάνω κρούσματα καθημερινά, κάτι που μας έχει περιορίσει βέβαια. Λόγω της πανδημίας η ουγγρική ομοσπονδία έχει τροποποιήσει το πρόγραμμα των πρωταθλημάτων και εξαιτίας αυτού καλούμαστε να δώσουμε πολλά παιχνίδια μέσα σε διάρκεια λίγων ημερών, που είναι από κάθε άποψη πρόκληση.

Πολύ πρόσφατα αποκτήσατε με τη σύζυγό σου το πρώτο σας παιδί. Πόσο δύσκολο είναι να εργάζεσαι μακριά από την οικογένειά σου;

Όταν ήρθα εδώ, ο γιος μου ήταν μόλις τεσσάρων μηνών. Οπότε καταλαβαίνεις πόσο δύσκολη ήταν αυτή η απόφαση και για τους δυο μας. Αποφασίσαμε λόγω της πανδημίας να μη ρισκάρουμε μια οικογενειακή μετακίνηση. Δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα από το να βλέπεις καθημερινά το παιδί σου να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, αλλά αυτό βέβαια του χρόνου θα αλλάξει.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα