Ο Μπλάτ ...ανακαλύπτει Αμερικανούς με επιθετικό ταλέντο

Από σήμερα (27/6) και επισήμως ο Ολυμπιακός περνάει στην εποχή του νέου του προπονητή, του Ντέιβιντ Μπλατ, επιλογή που φαντάζει -και είναι- από το πάνω ράφι των προπονητών επιπέδου Euroleague.

Ας δούμε όμως ποιο είναι το προπονητικό του background και προφίλ.

Ο Μπλατ είναι ισραηλινής υπηκοότητας με αμερικάνικες ρίζες και ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως βοηθός του Πίνι Γκέρσον. Και τα δύο αυτά είναι σαφές ότι έχουν επηρεάσει την προπονητική του φιλοσοφία. Του αρέσει το στυλ του Πίνι Γκέρσον που δίνει μεγάλη βάση στην επίθεση της ομάδας και με επίκεντρο το pick n ‘ roll αλλά και τις ατομικές ενέργειες των επιθετικών του ατού.

Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικός στο να φέρει στην Ευρώπη σπουδαίους Αμερικανούς παίκτες με μεγάλο επιθετικό ταλέντο όπως έκανε κατά βάση στην Μακάμπι που η κύρια δουλειά του ήταν αυτή. Βάσει αυτών πιστεύω ότι θα πάει σε αγορά Αμερικανών παικτών με διαφορετικά κριτήρια από τα μέχρι τώρα και γενικά θα στηριχθεί πολύ το επιθετικό του παιχνίδι σε Αμερικανούς παίκτες με πολλά αθλητικά προσόντα.

Ταυτόχρονά ο Μπλατ μπορεί να μην θεωρείται ένας κατ εξοχήν αμυντικογενής προπονητής, όπως ο και ο Πίνι Γκέρσον, όμως αφενός επιλέγει παίκτες με αθλητικά προσόντα για να μπορεί να παίζει την αγαπημένη του άμυνα με αλλαγές σε όλα τα σκρην και αφετέρου η ζώνη προσαρμογής που του αρέσει να εφαρμόζει έχει κάνει αρκετές ζημιές.

Ο Μπλατ είναι μετρ στο να έχει σε καλή ψυχολογική κατάσταση τους παίκτες του στα κρίσιμα παιχνίδια. Δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι ο Μπλατ είναι υπεύθυνος για δύο από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μία με την κατάκτηση του Euro του 2007 με την ομάδα της Ρωσίας μέσα στη Ισπανία και απέναντι στη πανίσχυρη τότε Ισπανία που μόλις την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας.

Και δεύτερη μεγάλη έκπληξη που πάλι πρωταγωνιστής ήταν ο Μπλατ ήταν η κατάκτηση της Ευρωλίγκας από την Μακάμπι , έκπληξη πρώτου μεγέθους κερδίζοντας ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ με πρωταγωνιστή τον κοντοπίθαρο Ράις που διέλυσε κάθε αμυντικό σχέδιο των δύο πανίσχυρων αντιπάλων του.

Ο Μπλάτ είναι ένας προπονητής που προσπαθεί και παρεμβαίνει στην εξέλιξη του παιχνιδιού μόνο που οι ομάδες του δεν είναι πάντα σταθερές έχοντας πέσει και αυτές θύμα αρνητικών εκπλήξεων σε παιχνίδια ήσσονος σημασίας κυρίως αλλά στα παιχνίδια μεγάλης σημασίας όπως είπαμε και παραπάνω συνήθως οι ομάδες του είναι καλά προετοιμασμένες.

Ο Μπλάτ έχει χαρακτηριστικά προσωπικότητας που ταιριάζουν πολύ με τον κόσμο του Ολυμπιακού . Είναι εκρηκτικός σε αντιδράσεις στον πάγκο, είναι εξαιρετικά επικοινωνιακός με κόσμο και μέσα μαζικής επικοινωνίας, είναι τρομερός σε ατάκες.

Τέλος ο Μπλάτ είναι μια έντονη προσωπικότητα με εμπειρία από το Ελληνικό μπάσκετ αλλά και με εμπειρία από όλες τις βαθμίδες του παγκόσμιου μπάσκετ αφού έχει δουλέψει με επιτυχία σε εθνικές ομάδες, σε Ευρωπαϊκούς συλλόγους του ανώτερου επιπέδου και σε ομάδα τον ΝΒΑ σαν πρώτος προπονητής και όχι σε μια οποιαδήποτε ομάδα αλλά στο Κλίβελαντ του Λεμπρόν φτάνοντας τη μια χρονιά στον τελικό με Γκόλντεν Στέιτ όπου έχασε με 4-2 και την άλλη έφυγε στα μισά της περιόδου και στη συνέχεια η ομάδα που είχε αυτός σχεδιάσει πήρε το πρωτάθλημα του ΝΒΑ.

Επίσης έρχεται στον Ολυμπιακό μετά την κατάκτηση ενός ακόμη Ευρωπαϊκού τίτλου του Γιούροκαπ με την Τουρκική Νταρουσάφακα. Αυτή ακριβώς η εμπειρία του θα τον βοηθήσει να κερδίσει τους παίκτες του και να τους εμπνεύσει.

Από αυτά που αναφέραμε είναι φανερό ότι ο Ολυμπιακός στην μετά Σφαιρόπουλο εποχή πήγε σε μια εξαιρετική επιλογή προπονητή, αλλά επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι επειδή η αλλαγή στην αγωνιστική προσωπικότητα της ομάδας το πιθανότερο είναι να είναι μεγάλη και επειδή οι αντίπαλοι και στην Ευρώπη και στο Ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολλοί και ισχυροί θα χρειαστεί και υπομονή και στήριξη από όλους.

Άλλωστε νομίζω ότι ο Ολυμπιακός δεν αλλάζει απλά προπονητή, κάνει ένα ολοκληρωτικό restart...


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα