Το ελληνικό μπάσκετ έχασε την αίγλη του

Ο αποκλεισμός του Άρη από τα προκριματικά κιόλας του FIBA Europe Cup κατέδειξε το σημείο όπου βρίσκεται το ελληνικό μπάσκετ 

Όπως στο ποδόσφαιρο όπου μόνο ο Ολυμπιακός συνεχίζει στην Ευρώπη, έτσι και στο μπάσκετ το πρώτο δείγμα ήταν απογοητευτικό, με τον Άρη νωρίς νωρίς να λέει «αντίο», γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τα προκριματικά κιόλας του ΦΙΜΠΑ Γιούροπ Καπ. Ναι, της τέταρτης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης! Το ελληνικό μπάσκετ έχει χάσει πλέον τη δυναμική του και στο τέλος θα… πανηγυρίζουμε προκρίσεις στους ομίλους, που κάποτε ήταν δεδομένο αυτό. Κάποτε… Το χειρότερο είναι ότι έχουμε αποδεχτεί τη μοίρα μας. Αποκλείστηκε ο Άρης από μια μέτρια λιθουανική ομάδα και… δεν άνοιξε μύτη. Ακόμη και στη Θεσσαλονίκη αποδέχτηκαν με ψυχραιμία τον αποκλεισμό. Άλλες εποχές θα είχε γίνει χαμός. Αυτό δείχνει ότι έχει πέσει και ο πήχης των προσδοκιών. Απλά αναρωτιόμαστε τι όφελος έχει το ελληνικό πρωτάθλημα και γιατί να παλεύουν οι ομάδες να βγουν στην Ευρώπη, εάν ξέρουν πως δύσκολα θα έχουν τύχη;

Στην ουσία και στο μπάσκετ μόνο ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει τη δυναμική να κάνει κάτι καλό στην Ευρώπη (αν και στο ποδόσφαιρο οι «ερυθρόλευκοι» δεν ξεκίνησαν ιδανικά στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ). Ο Παναθηναϊκός θα είναι κατόρθωμα εάν περάσει στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, ενώ δεν περιμένουμε και πολλά από τους εκπροσώπους μας σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιούροκαπ. Όχι, δεν είμαστε απαισιόδοξοι, απλά λέμε την αλήθεια.

Κι όλα αυτά, μετά την αποτυχία της Εθνικής μας στο Ευρωμπάσκετ. Το ελληνικό μπάσκετ παλεύει να σταθεί ξανά στα πόδια του και η νέα διοίκηση της ΕΟΚ έχει πάρα πολλή δουλειά ακόμη να κάνει. Δεν λέμε, έχει φρέσκες ιδέες, αλλά ίσως το παρακάνει λίγο και μερικά να γίνονται κυρίως για εντυπωσιασμό. Δείχνει κάπως υπερβάλλοντα ζήλο για το 3x3 (σύμφωνοι, έγινε ολυμπιακό άθλημα και έχει… ψωμί), όπως και με τους πολλούς αγώνες που φορτώνει στο πρόγραμμα. Εντάξει, καλά τα πρωταθλήματα νέων και τα Rising Star, όμως στο τέλος θα… σκάσουν οι νεαροί αθλητές. Η σκέψη είναι ότι γίνονται για να παίρνουν χρόνο συμμετοχής οι μικρότεροι σε ηλικία αθλητές. Αλλά μήπως καλύτερο δεν θα ήταν να έπαιζαν με τις πρώτες ομάδες στα κανονικά πρωταθλήματα που είναι εντέλει και η βιτρίνα; Αλλά, ναι, το ξεχάσαμε, από φέτος θα παίζουν ξένοι μέχρι και στις ομάδες της Γ’ Εθνικής! Από τη μία να ρίξουμε ξανά το βάρος στους νέους αθλητές και από την άλλη ξένοι και στα… τοπικά. Κάπου το έχουν χάσει λίγο στην ομοσπονδία.

Για το Κύπελλο δεν θα σχολιάσουμε κάτι, όπου είχαμε έναν… αχταρμά και με τις μισές ομάδες να μην κατεβαίνουν να παίξουν. Δεν ξέρουμε ειλικρινά εάν αυτή η εικόνα άρεσε στη νέα διοίκηση της ΕΟΚ.

Κατά τα άλλα, η ομοσπονδία συμφώνησε με τον ΕΣΑΚΕ για ένα… υγιές επαγγελματικό πρωτάθλημα, όπως ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν. Όπου, αντί να έχουμε μείωση ξένων, πήγαμε σε αύξηση, με τις ομάδες να μπορούν να έχουν επτά διαθέσιμους ξένους παίκτες (απλά θα συνεχίσουν να δηλώνονται έξι σε κάθε παιχνίδι). Αυτό τελικά ήταν το όλο πρόβλημα. Μαζί με την οικονομική εξυγίανση των ΚΑΕ σε… βάθος χρόνου. Το πλάνο τριετίας, που ακούμε συνεχώς, θα… φορεθεί πολύ. Αρκεί να δούμε και στην πράξη τα πράγματα να καλυτερεύουν και να μην καταντήσει απλά ένα ανέκδοτο.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα