Τι θα πει «κέρδισε μόνο με δύο»;

Η νίκη που πέτυχε χθες ο Ολυμπιακός επί του Παναθηναϊκού ίσως είναι πολύ πιο σημαντική απ’ όσο νομίζουν ορισμένοι.

Το χθεσινό ντέρμπι στο ΣΕΦ δεν ήταν από αυτά τα παιχνίδια όπου κάποια από τις δύο ομάδες «θέλει μόνο νίκη». Υπό την έννοια ότι βρισκόμαστε ακόμα νωρίς στο πρωτάθλημα και οι «αιώνιοι» έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να ανατρέψουν τα δεδομένα. Κι όμως, η νίκη που πέτυχε χθες ο Ολυμπιακός επί του Παναθηναϊκού ίσως είναι πολύ πιο σημαντική απ’ όσο νομίζουν ορισμένοι.

Τα κέρδη της -οριακής μεν, απόλυτα δίκαιης δε- νίκης των Πειραιωτών στο χθεσινό παιχνίδι ήταν πολλαπλά. Πρώτον και κυριότερον, κατά πάσα πιθανότητα ο Ολυμπιακός με αυτήν την επικράτηση «κλείδωσε» το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας ενόψει των τελικών. Διότι ακόμα και αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει στον αγώνα του δεύτερου γύρου στο ΟΑΚΑ, θα χρειάζεται άλλη μια ήττα των «ερυθρόλευκων» για να αλλάξει χέρια το πλεονέκτημα.

Παράλληλα, με αυτό το αποτέλεσμα το πειραιώτικο σερί σε βάρος του ΠΑΟ έφτασε στο… εκκωφαντικό 9-0. Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή το γόητρο των «πρασίνων» έχει… καταβαραθρωθεί, η ψυχολογία ενόψει των επόμενων συναντήσεων των δύο «αιωνίων» εξακολουθεί να βρίσκεται στην «κόκκινη» πλευρά. Διότι ας μην ξεχνάνε ότι η ομάδα του Μπαρτζώκα κάνει εδώ και καιρό αγωνιστική «κοιλιά», ενώ αυτή του Ράντονιτς ερχόταν στο ΟΑΚΑ φορμαρισμένη και φουριόζα, με στόχο το… ριφιφί.

Αυτό δεν συνέβη ποτέ και η υπερπολύτιμη νίκη κατέληξε στο… σακούλι του Ολυμπιακού. Μια νίκη που θα ήταν σε κάθε περίπτωση υπερπολύτιμη είτε ερχόταν με 35 πόντους διαφορά είτε με έναν. Ήρθε με δύο και αυτό δεν έχει απολύτως καμία σημασία, όπως δεν είχε σημασία και με πόσους πόντους έχαναν παλιότερα οι «κόκκινοι» στα χρόνια κυριαρχίας του Παναθηναϊκού. Κανείς «ερυθρόλευκος» οπαδός δεν έλεγε τότε «πόσο χάσαμε», αλλά ότι χάσαμε. Έτσι και τώρα, σημασία δεν έχει «πόσο κερδίσαμε», αλλά ότι κερδίσαμε.

Χαρακτηρίσαμε αυτήν τη νίκη απόλυτα δίκαιη για τους «ερυθρόλευκους» και θα εξηγήσουμε ευθύς αμέσως το γιατί. Το μπάσκετ είναι ένα από εκείνα τα αθλήματα όπου οι αριθμοί τις περισσότερες φορές -αν όχι πάντα- λένε την αλήθεια. Και οι αριθμοί του ντέρμπι ήταν ξεκάθαροι: 20 ασίστ και 10 λάθη ο Ολυμπιακός, 13 ασίστ και 17 λάθη ο Παναθηναϊκός. Οποιοσδήποτε δεν έχει δει το παιχνίδι αλλά διαβάσει αυτά τα στατιστικά, θα αναρωτηθεί εύλογα πώς ακριβώς αυτό το ματς κρίθηκε στο ένα καλάθι.

Την απάντηση δίνουν ξανά τα στατιστικά, αλλά και η εικόνα του αγώνα. Ο Ολυμπιακός κράτησε στο παιχνίδι τον Παναθηναϊκό χάνοντας βολές και λέι απ ή κοντινά σουτ με τη… σέσουλα, κάτι που μαρτυρούν αφενός οι 6 χαμένες βολές, αλλά και το πρωτοφανώς χαμηλό ποσοστό στα δίποντα (48%), το οποίο συνήθως για τους «ερυθρόλευκους» είναι φέτος πάνω από 60%. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα τρίποντα του Λι από τα οκτώ μέτρα και του Μπέικον με… ταμπλό (με κρεμασμένους πάνω τους τούς Φαλ και Ουόκαπ αντίστοιχα), όλα πλέον βγάζουν νόημα.

Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο ντέρμπι δεν έπρεπε ποτέ να είχε κριθεί στο τελευταίο σουτ. Αλλά ακόμα κι έτσι, το γεγονός ότι νικητής αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός είναι απόδειξη του μετάλλου που χαρακτηρίζει αυτήν την ομάδα, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την πίεση στο «στρατόπεδο» του Παναθηναϊκού. Μια πίεση που θα παραμείνει εκεί, μέχρι ο ΠΑΟ να αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει τον «αιώνιο» αντίπαλό του…


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα