Δημήτρης Χουχουλής στο «ΦΩΣ»: «Νο1 φαβορί για την Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός»

Ο Δημήτρης Χουχουλής μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου. Η ομάδα του έχει νέα παιδιά, χαμηλό μπάτζετ, και ούτε έναν ξένο!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είναι στον Πανερυθραϊκό πολλά χρόνια, τον είχε πάρει στο Γ' τοπικό! Είναι ο μακροβιότερος προπονητής σε ομάδα μπάσκετ! Και είναι στην πρώτη θέση στην Α2, πάνε για πρώτη φορά στην Ιστορία τους να ανέβουν στην Α1. Με νέα παιδιά. Και χωρίς ούτε έναν ξένο. Είναι ο Δημήτρης Χουχουλής.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 22/2/2023

Θα αρχίσω τη συνέντευξη ανάποδα, γιατί μου άρεσαν αυτά που μου είπες για τον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός είναι Oμάδα με κεφαλαίο όμικρον και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία της διοίκησής του! Το ψάρι μυρίζει από το κεφάλι λέει ο σοφός λαός. Το κεφάλι λοιπόν έχει κάνει σωστές επιλογές, ξέρει τι ζητάει, ξέρει πώς να το καταφέρει, μεθοδικά και με χαμηλούς τόνους έχει στελεχώσει άριστα την ομάδα με προπονητή, συνεργάτες, γυμναστές και παίκτες. Έβαλε τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Και τους έδειξε απεριόριστη εμπιστοσύνη στις κακές στιγμές. Με αποτέλεσμα να γίνουν από τον προπονητή σωστές επιλογές σε παίκτες, να κατανέμονται άριστα οι ρόλοι, ο καθένας να έχει καταλάβει τον ρόλο του και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Δεν είναι μόνο ομάδα, έχει και ταλέντα μεγάλα.

Σωστό, θα σου πω για παίκτες συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτα όμως ξεκινάμε από αυτά που είπα προηγουμένως. Ο Ολυμπιακός λοιπόν δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Βλέπεις τον τρόπο που πανηγυρίζουν, βλέπεις τις σχέσεις που υπάρχουν, πρέπει να γίνει παράδειγμα αυτή η ομάδα σε όλα τα ομαδικά σπορ! Η εικόνα του Ολυμπιακού μπορεί να γίνει παράδειγμα ακόμα και στις ακαδημίες. Τώρα μπορώ να σου πω τεχνικά ορισμένα πράγματα που βλέπω.

Πες μου, με ενδιαφέρει.

Έχει κατ’ αρχάς δύο προσωπικότητες Έλληνες που αναπλήρωσαν το μεγάλο κενό του Γιώργου Πρίντεζη στα αποδυτήρια. Βγήκαν μπροστά ο Παπανικολάου και ο Σλούκας να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Έχει έναν παίκτη που θεωρώ ότι οι πρόεδροι του Ολυμπιακού πρέπει να του πουν «έλα εδώ, αγόρι μου, υπόγραψε όσο θέλεις, κάνεις τη διαφορά». Μιλάω για τον Ουόκαπ. Έχει έναν Βεζένκοφ που κάνει τα πάντα στο γήπεδο, είναι ο πιο πλήρης Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας! Έχει ρολίστες πολυτελείας όπως ο Μακ Κίσικ, ο Λαρεντζάκης, ο Μπολομπόι, ο Μπλακ. Και έχει έναν παίκτη που άφησα για το τέλος διότι έχει αδικηθεί κατά τη γνώμη μου, τα φώτα δεν πέφτουν πάνω του. Ο Φαλ.

Πες μου για τον Φαλ.

Είναι ένας παίκτης τεράστιος σε κορμί και πολύ έξυπνος, του ακουμπάς την μπάλα και ξέρει να σκοράρει, ξέρει να πασάρει στον σωστό χρόνο, είναι δημιουργός. Η δημιουργία από μέσα προς τα έξω είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ο Ολυμπιακός έχει βρει έναν δημιουργό στο λόου ποστ που είναι και καλός φίνισερ. Έχω πάθει πλάκα μαζί του! Στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού είναι πολύ επιδραστικός αυτός ο παίκτης. Και δεν ακούω δημοσιογράφους να του αποδίδουν αυτά που αξίζει.

Ο Ολυμπιακός είναι Λερναία Ύδρα, όποιος και να λείπει αναπληρώνεται. Αν σου έλεγαν «διάλεξε έναν μόνο να μη λείπει ποτέ», ποιον θα διάλεγες; Ποιος είναι ο πιο απαραίτητος;

Ο Ουόκαπ!

Θα πάρει την Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός;

Νομίζει ότι αν παραμείνει με το ίδιο σκεπτικό που έχει είναι το Νο 1 φαβορί για να πάρει την Ευρωλίγκα! Να μην ξεχάσω να σου πω ότι υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ της ομάδας μας και του Ολυμπιακού, έχουν έρθει παιδιά από τον Ολυμπιακό σε εμάς. Όπως ο Τσάμης που ήρθε πέρσι σε εμάς και τον έβαζα 26-27 λεπτά, έπαιζε βασικός στην Α2 τόσο νέο παιδί, δεν είναι μικρό πράγμα, γύρισε φέτος στον Ολυμπιακό και πήρε θέση στη δεκαπεντάδα. Επίσης έχουμε τον Μωραΐτη που τον είχαμε και πέρσι, προέρχεται από τον Ολυμπιακό. Και φέτος ήρθε ο Οικονομόπουλος που τα δικαιώματά του ανήκουν στον Ολυμπιακό, παίζει πάνω από 20 λεπτά σε κάθε ματς στην ομάδα μας.

Πάμε λοιπόν τώρα στον Πανερυθραϊκό. Είσαι ο μακροβιότερος προπονητής;

Ναι. Είμαι 23 χρόνια εδώ! Όταν ήρθα στην ομάδα ήταν στη Γ' ΕΣΚΑΝΑ. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε έχουμε παίξει 8 φορές στην Α2, έχουμε πέσει και από την Α2, αυτό ήταν για εμάς το μεγαλύτερο σχολείο, δεν διαλύσαμε... Βρήκαμε τη δύναμη αντί να λιποθυμήσουμε να σηκωθούμε. Μείναμε ενωμένοι. Θεωρώ ότι αυτό που κάνουμε με τα νέα παιδιά, να είμαστε πρώτοι φέτος, είναι παράδειγμα προς μίμηση. Διότι εύκολο είναι να το λες στα λόγια για τα νέα παιδιά, όμως όταν έρθουν τα ζόρια ψάχνεις να βρεις έμπειρους παίκτες να σε βγάλουν από το λούκι. Εμείς δεν κάναμε πίσω στο πλάνο μας.

Θα ανέβετε στην Α1;

Είμαστε κοντά. Αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Ο πρόεδρος που είναι στην ομάδα μας τα τελευταία χρόνια έχει όνειρο να κάνει τον Πανερυθραϊκό αναπτυξιακή ομάδα-πρότυπο. Αυτήν τη στιγμή έχουμε έναν από τους χαμηλότερους μέσους όρους ηλικίας στην κατηγορία, 22 έτη και κάτι. Και δεν έχουμε ούτε έναν ξένο παίκτη! Από επιλογή. Για να δώσουμε ώθηση στα ελληνόπουλα, θέλουμε να γίνουμε μία ομάδα που θα τροφοδοτεί το ελληνικό μπάσκετ. Όχι μόνο από την πρώτη ομάδα αλλά και από το εφηβικό μας, τους παίδες, τους παμπαίδες, η δε ακαδημία μας έχει γύρω στα 400 παιδιά!

Τι μπάτζετ έχετε;

Υπάρχουν ομάδες με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ από εμάς. Βέβαια, πολλοί φτιάχνουν μπάτζετ μεγάλα, αλλά μετά τον τέταρτο μήνα πέφτει... χιόνι! Ενώ άλλοι στις 30 του μήνα είναι πληρωμένοι. Άρα ακριβό μπάτζετ είναι αυτό που εξοφλείται, όχι αυτό που τάζεται!

Αν ανέβετε στην Α1, μπορεί ο πρόεδρος να στηρίξει την ομάδα ή θα δούμε τίποτα παλαβά με ΑΦΜ που έχουμε δει στο ελληνικό μπάσκετ;

Ο πρόεδρος έχει πει στους παίκτες ότι αν ανέβουμε είναι έτοιμος και αύριο το πρωί να στηρίξει την ομάδα στην Α1! Δεν έχει κανένα πρόβλημα. Μάλιστα, επειδή οι χώροι του δήμου δεν μπορούν να μας καλύψουν, βάζει ένα μεγάλο ποσό για εγκαταστάσεις. Εκτός από τα γήπεδα της Νέας Ερυθραίας που χρησιμοποιούμε, νοικιάζουμε και το «Μπασκετάκι Αρένα» 15 λεπτά μακριά από τη Νέα Ερυθραία, έτσι καταφέρνουμε να έχουμε τέσσερις φορές προπονήσεις την εβδομάδα σε κλειστό γήπεδο για όλα μας τα τμήματα! Από το baby τμήμα ως τους παίδες και τους παμπαίδες και το εφηβικό. Τα οποία είναι στην Α1! Απασχολούμε 18 προπονητές, δύο γυμναστές και εργοφυσιολόγο. Όλα τα παιδιά από όλες τις ομάδες μας περνάνε από εργομετρικό έλεγχο τρεις φορές τον χρόνο και ενημερώνεται ένα App (εφαρμογή) που έχει φτιαχτεί για την ομάδα. Σε αυτό το App κάθε αθλητής μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξή του. Υπάρχει μέχρι και ψυχολόγος στη διάθεση κάθε αθλητή και της οικογένειάς του, διότι δεν μας απασχολεί μόνο αν το παιδί βάλει το τρίποντο αλλά η ζωή του.

Πώς τον λένε τον πρόεδρο;

Δημήτρη Τσικόπουλο.

Με τι ασχολείται;

Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Navarino που ασχολείται με επικοινωνίες πάνω στα πλοία. Στον Πειραιά είναι η έδρα της.

Αν ανέβετε στην Α1, σε ποιο γήπεδο θα παίζετε;

Στο Ζηρίνειο, στο οποίο είχε παίξει παλαιότερα η Κηφισιά. Το γήπεδο είναι ο επόμενος στόχος του προέδρου, έχει ήδη χρηματοδοτήσει τις μελέτες και τις έχει καταθέσει στον δήμο Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας-Εκάλης. Έχει πει στον δήμαρχο ότι είναι έτοιμος να συνεισφέρει και ένα μεγάλο ποσό, ώστε να φτιαχτεί ένα νέο σύγχρονο γήπεδο. Να το αφήσει ως προίκα στα παιδιά του δήμου. Το γήπεδο αυτό θα είναι στη Νέα Ερυθραία.

Πώς θέλετε να κλείσουμε;

Θέλω να αναφέρω κάποια ονόματα, γιατί αυτό είναι το σωστό. Προσέφεραν πολλά σε όλη αυτήν τη διαδρομή ο προηγούμενος πρόεδρος, ο αείμνηστος Δημήτρης Μανωλόπουλος, επίσης ο νυν αντιπρόεδρος της ομάδας μας, ο Σπύρος Γριβέας, αυτός ήταν διευθυντής μάρκετινγκ στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό επί εποχής Συγγελίδη. Και ο Μιχάλης Χατζόπουλος, ο πιο παλιός παράγοντας στην ομάδα μας αυτήν τη στιγμή, ένας άνθρωπος που ήταν εδώ από την πρώτη μέρα που ήρθα. Ακόμα, ο Διονύσης Κατσιώτης και η Αλεξάνδρα Τζίτζη που είναι μέλη του ΔΣ και τρέχουν για την καθημερινότητα της ομάδας. Τέλος, θα ήθελα σε παρακαλώ να αναφερθεί και το όνομα του Βασίλη Παράσχου, ο οποίος με έφερε στη Νέα Ερυθραία και δεν είναι πια στην ομάδα.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα