Το… τρένο μπαίνει στις ράγες

Ύστερα από μία μακρά περίοδο τραυματισμών, αβεβαιότητας και αναπροσαρμογών, ο μπασκετικός Ολυμπιακός δείχνει αργά αλλά σταθερά να βρίσκει -επιτέλους- τα πατήματά του.

Με βασικούς πυλώνες του, όπως οι Ουόκαπ, Κάνααν, Πίτερς, να ρολάρουν και τους… νεοφερμένους Πετρούσεφ, Ράιτ, Μήτρου-Λονγκ να βρίσκουν ρόλο και ρυθμό στο ροτέισον, το «ερυθρόλευκο τρένο» φαίνεται να μπαίνει στις (σωστές) ράγες.

Οι δύο νίκες επί των εκπροσώπων της Γερμανίας στην EuroLeage (Άλμπα, Μπάγερν), ο τρόπος που ήρθε το διπλό στην Πάτρα επί του υπολογίσιμου Προμηθέα αλλά ακόμα και η οριακή ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό αποτελούν αναμφίβολα θετικά δείγματα και αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια του Μπαρτζώκα και των παικτών του οδεύει πλέον προς τη σωστή κατεύθυνση. Το σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι ότι πλέον έχει τους τρόπους να καλύπτει τις απουσίες του, βρίσκοντας παράλληλα και την αγωνιστική χημεία που τόσο του είχε λείψει το προηγούμενο διάστημα.

Αυτή η στροφή των Πειραιωτών σε αγωνιστικό επίπεδο οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ο προφανής, αυτό ακριβώς που έλεγε και ξανάλεγε ο κόουτς τους προηγούμενους μήνες: η ομάδα, παρότι κράτησε πολλά κομμάτια από τον περσινό βασικό κορμό, εντούτοις κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πολύ ιδιαίτερη συνθήκη, να εντάξει καινούργια μέλη στο ρόστερ και το κυριότερο να αλλάξει αγωνιστικό προσανατολισμό επιθετικά.

Πέρα από τους πόντους που στερήθηκε με την αποχώρηση των Βεζένκοφ, Σλούκα, ο Ολυμπιακός ήταν υποχρεωμένος να αλλάξει εντελώς και την επιθετική του προσέγγιση για να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν επιτυγχάνεται από τη μία μέρα στην άλλη, κάτι που είχε επισημάνει εξαρχής ο Μπαρτζώκας και κάτι που ούτως ή άλλως φάνηκε από τα αποτελέσματα και τις εμφανίσεις της ομάδας τους προηγούμενους μήνες.

Ο Ολυμπιακός… αγκομαχούσε ακόμα και όταν κέρδιζε σε πολλές περιπτώσεις, ενώ υπέστη ήττες και με πολύ κακές εμφανίσεις, βγάζοντας ενίοτε και την αίσθηση ότι υπήρχε έλλειμμα αυτοπεποίθησης. Φυσικά οι απουσίες δεν σταμάτησαν σε κανένα σημείο να υπάρχουν, όμως με το πέρασμα του χρόνου υπήρχε εύλογα και η απαίτηση να σταματήσουν να είναι η «εύκολη» δικαιολογία. Έτσι και έγινε, με τους Πειραιώτες πλέον να μη… μασάνε από τους τραυματισμούς και να παίζουν θελκτικό μπάσκετ που δίνει ελπίδα για κάτι ακόμα καλύτερο στη συνέχεια.

Ο δεύτερος λόγος, επίσης βασικός, είναι η ικανότητα του κόουτς να δίνει στοχευμένες και… οικονομικές λύσεις σε μεταγραφικό επίπεδο. Κάποιοι από εμάς είχαν γράψει από το καλοκαίρι κιόλας ότι θα ήταν μεγάλο ρίσκο για τον Ολυμπιακό να πορευτεί στη σεζόν μόνο με τους Φαλ και Μιλουτίνοβ στη θέση «5», χωρίς μια αξιόπιστη τρίτη επιλογή για μπακ απ. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η ομάδα έκανε λάθος παίρνοντας αυτό το ρίσκο, καθώς βρέθηκε σε σημείο να παρατάσσεται σε ντέρμπι και σε κρίσιμα παιχνίδια χωρίς ούτε έναν κλασικό σέντερ.

Με την ταυτόχρονη απουσία των Φαλ και Μιλουτίνοβ το πρόβλημα των απουσιών έγινε δυσβάσταχτο και ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ρίσκο που πήρε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της σεζόν. Και το έκανε με την απόκτηση του Μόουζες Ράιτ, μια κίνηση που δείχνει ιδανική, με τον Αμερικανό μάλιστα να αποτελεί και μια επιλογή ψηλού με χαρακτηριστικά που έλειπαν από το «ερυθρόλευκο» ρόστερ.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο Μπαρτζώκας βρίσκει παίκτη άγνωστο στο ευρύ κοινό, ο οποίος αποτελεί ιδανικό παράδειγμα αθλητή με αξία μεγαλύτερη από αυτή που καταδεικνύει το κασέ του. Το «μάτι» του κόουτς για τέτοιους παίκτες έδωσε τη λύση σε μια δύσκολη στιγμή για τον Ολυμπιακό, ο οποίος πλέον με ανεβασμένη ψυχολογία και καλό αγωνιστικό ρυθμό κοιτάζει εύλογα με περίσσεια αισιοδοξία το μέλλον…


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα