Με τη «φλόγα» του Σπανούλη

Με το δεξί, λοιπόν, το ντεμπούτο του Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της γαλανόλευκης, παίρνοντας το ροζ φύλλο στα πρώτα του δυο επίσημα παιχνίδια. 

Μπορεί να μας έβγαλε την… ψυχή, αλλά η Εθνική κέρδισε την Ολλανδία με 74-72 και έκανε το «2 στα 2» στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2025. Αν και νωρίς, τυχόν ήττα θα μας έβαζε σε περιπέτειες, εάν θεωρήσουμε ως ασθενέστερη ομάδα του ομίλου μας τους Ολλανδούς σε σχέση με Τσέχους και Βρετανούς. Με το δεξί, λοιπόν, το ντεμπούτο του Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της γαλανόλευκης, παίρνοντας το ροζ φύλλο στα πρώτα του δυο επίσημα παιχνίδια. Μετέδωσε τη φλόγα του νικητή στους παίκτες του, κι αυτό φάνηκε ειδικά χθες, που φλερτάραμε με την ήττα στο μεγαλύτερο μέρος του ματς.

Η Εθνική δεν ήταν τόσο καλή χθες και ήταν εμφανείς οι απουσίες των Ουόκαπ, Παπανικολάου, Μήτογλου και Λαρεντζάκη. Με αυτούς σίγουρα τα πράγματα θα ήταν αλλιώς και πιο εύκολα για εμάς. Ακόμη κι έτσι όμως (και με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να τραυματίζεται μέσα στο ματς, ενώ δεν έπαιξε λόγω προβλήματος και ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ) η Εθνική βρήκε τον τρόπο να πάρει τη νίκη στη Χάγη.

Πρώτος σκόρερ της Ελλάδας ο Βασίλης Τολιόπουλος (26 πόντοι) που με κεκτημένη ταχύτητα από τις σπουδαίες εμφανίσεις του με τον Άρη, συνέχισε στο ίδιο τέμπο και με την «επίσημη αγαπημένη». Το λέει η καρδιά του και δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει τον μελλοντικό ηγέτη της Εθνικής. Μοιάζει σε αρκετά άλλωστε με τον τωρινό του προπονητή στην Εθνική. Σημαντική επίσης ήταν η προσφορά των Χαραλαμπόπουλου και Μωραΐτη, ενώ και οι υπόλοιποι έδωσαν το καλύτερο που μπορούσαν.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έβγαλε λοιπόν χωρίς απώλειες το πρώτο παράθυρο των προκριματικών και πλέον έχει μπροστά του το μεγάλο ραντεβού του προoλυμπιακού, που θα γίνει τον Ιούλιο στο ΣΕΦ. Με αντιπάλους αρχικά τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αίγυπτο και στη συνέχεια κάποιες εκ των Σλοβενίας, Νέας Ζηλανδίας και Κροατίας. Μόνο ένας θα περάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και καταλαβαίνουμε πως θα χρειαστεί να δώσει το μάξιμουμ η Εθνική. Στην παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο μάλλον δεν θα πρέπει να υπολογίζουμε, εκτός κι αν τελειώσει νωρίς η σεζόν για τους Μπακς. Εφόσον πάμε στο Παρίσι, πρώτα ο Θεός, εκεί είναι πιθανό να δώσει το «παρών» ο Γιάννης. Αλλά έχουμε χρόνο για αυτό. Κρατάμε το πρώτο δείγμα γραφής της Εθνικής που ήταν ενθαρρυντικό.

Κατά τα άλλα, στο ξεκίνημα των προκριματικών είχαμε αρκετές εκπλήξεις. Με τα ρόστερ να μην είναι πλήρη, είδαμε την Ισπανία να μπαίνει με δύο ήττες, την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία να χάνει από τη Βουλγαρία. Η Γαλλία μετά το κάζο στο Παγκόσμιο, ξεκίνησε καλά με δύο νίκες, ενώ δυνατά μπήκε και η Σερβία. Στις περισσότερες εθνικές (και δη τις ασθενέστερες) πρωταγωνιστές ήταν οι… Αμερικανοί. Και γενικώς μια εθνική μεταμορφώνεται εάν διαθέτει έναν καλό νατουραλιζέ. Το διαπιστώσαμε με τη Βουλγαρία έχοντας στις τάξεις της τον Μίλερ-Μακ Ιντάιρ. Η κατάσταση αυτή πάντως δεν μας αρέσει. Πείτε μας ρομαντικούς, αλλά εμείς θέλουμε να βλέπουμε τις εθνικές με παίκτες αυτόχθονες. Αλλιώς, αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των εθνικών. Γι’ αυτό και γουστάρουμε τους Σέρβους που έχουν μείνει απ’ τους λίγους που αρνούνται να βάλουν Αμερικανό στην ομάδα τους. Η πολυπολιτισμικότητα έχει περάσει και στις εθνικές. Σημείο των καιρών.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα