Ολυμπιακός: Θέλει μάχη μέχρι τέλους

Οι προτροπές του Μπαρτζώκα στα τάιμ-άουτ, το εφιαλτικό δεύτερο δεκάλεπτο, ο «Κινγκ-Κονγκ» Φαλ και ο αγνώριστος Σλούκας -  Το πλεονέκτημα το κρατά, αλλά δεν το έχει ακόμη - Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος

Δεν είναι τόσο η ήττα, όσο ο τρόπος. «Δεν θέλω να διαλέγετε παιχνίδια» φώναξε στους παίκτες του στο τάιμ-άουτ ο Γιώργος Μπαρτζώκας, παρατηρώντας πως κάποιοι παίκτες του δεν είχαν το επιθυμητό κίνητρο στο ματς. «Είμαστε Ολυμπιακός, πρέπει να παλεύουμε μέχρι το τέλος - Το να χάνουμε σουτ δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι όταν απλά τους κοιτάμε στην άμυνα», τους τόνισε σε μία διακοπή στην τελευταία περίοδο, βλέποντας τους παίκτες της Μονακό να κάνουν βόλτες μέσα στη ρακέτα. Μάταια όμως. Ο Ολυμπιακός στο «Πριγκιπάτο» πραγματοποίησε την ίσως χειρότερη φετινή του εμφάνιση. Λες και πήγε για ταξίδι αναψυχής. Έχασε σχεδόν με κατεβασμένα χέρια, έχοντας τον ρόλο του κομπάρσου από ένα σημείο και μετά. Όποιος νομίζει πως η σεζόν τέλειωσε κάνει λάθος.

Ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός στο πρώτο δεκάλεπτο και μετά ήρθε η... κατάρρευση. Το εντυπωσιακό 29-9 που μέτρησαν οι Γάλλοι στην δεύτερη περίοδο άλλαξε όλη τη ροή του ματς. Οι φιλοξενούμενοι στην πρώτη περίοδο προηγήθηκαν με 22-19, έχοντας 6 ασίστ και 2 λάθη, αλλά και μόλις 1 φάουλ. Ήταν ξεκάθαρο πως στην άμυνα δεν υπήρχε σκληράδα. Οι Πειραιώτες είχαν την αίσθηση πως θα κέρδιζαν από την επίθεσή τους και το... πλήρωσαν, αφού άφησαν τους γηπεδούχους να κάνουν το παιχνίδι τους. Η Μόνακό διέθετε και διαθέτει την κορυφαία επίθεση (84.3) στη διοργάνωση. Ζητούμενο, λοιπόν, ήταν η καλή άμυνα. Έτσι άλλωστε νίκησαν και τη Μονακό (86-65) στο ΣΕΦ.

Καταστροφικό δεκάλεπτο - «Ραγισμένος» Σλούκας

Στη δεύτερη περίοδο ο Ολυμπιακός ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Οι Πειραιώτες μέτρησαν μόλις 9 πόντους με 0 ασίστ, 5 λάθη, 0/5 τρίποντα και 3/9 βολές. Παράλληλα, έπαιζαν άμυνα με τα... μάτια, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να βάζουν σουτ, να καρφώνουν μπάλες, να τρέχουν στον αιφνιδιασμό και να φτάνουν με άνεση μέσα στη ρακέτα.

Κάπου εκεί ενδεχομένως και να τσάκισε και η ψυχολογία του Κώστα Σλούκα. Στο πρώτο σερί των Μονεγάσκων (με αποτέλεσμα να ξεφύγουν στο σκορ) ο Γιώργος Μπαρτζώκας έβγαλε αμέσως από το παρκέ τον 32χρονο γκαρντ, κρατώντας στον πάγκο για αρκετή ώρα. Βλέπετε δεν μπήκε έτοιμος στο ματς. Ένα λάθος στο κέντρο του γηπέδου, δύο φάουλ που έδωσαν βολές στον αντίπαλο. Ο αριστερόχειρας πλέι-μέικερ ήταν εκτός κλίματος. Στο πρώτο ημίχρονο έπαιξε για περίπου δύο λεπτά.

Όταν επέστρεψε στο παρκέ έδειχνε ραγισμένος, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και από θέμα ψυχολογίας. Ήταν αγνώριστος και αναμφισβήτητα θα θελήσει να ξεχάσει την ίσως πιο υποτονική εμφάνισή του στην τρέχουσα σεζόν. Αρνητικός και ο Σακίλ ΜακΚίσικ, ο οποίος έδειχνε να παίζει πρώτα για τον εαυτό του και μετά για την ομάδα στην επίθεση. Κακές αποφάσεις, ανόητες και νευρικές κινήσεις, οι οποίες έφεραν και την αποβολή του στο 29'.

Πάλευε μόνος του ο Φαλ

Ο Μουσταφά Φαλ έκανε ό,τι μπορούσε. Ο «Κινγκ-Κονγκ» του Ολυμπιακού έδειχνε πως είναι ο πιο συγκεντρωμένος παίκτης της ομάδας στο παρκέ. Υπήρχαν στιγμές που έδειχνε να παίζει μόνος του (18 πόντοι, 8/9 δίποντα, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ). Έπαιρνε πρωτοβουλίες, πόσταρε συνεχώς μέσα στη ρακέτα, τέλειωνε τις φάσεις με καρφώματα, προσπαθούσε να εμψχώσει τους συμπαίκτες του, αλλά το ματς από ένα σημείο και μετά είχε πάρει τον... κατήφορο. Το πρόβλημα για τους Πειραιώτες ήταν πως άφησαν τη Μονακό να κάνει το παιχνίδι της.

Οι Γάλλοι διέθεταν και διαθέτουν την κορυφαία επίθεση στη διοργάνωση. Και τι έκαναν οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Την άφησαν να σκοράρει +21 πόντους στα τρία τελευταία δεκάλεπτα, φτάνοντας στο τέλος στους 92. Οι γηπεδούχοι έτρεξαν στο ανοιχτό γήπεδο, έβαλαν πολλά σουτ από την περιφέρεια (11/21-52.4%), με τους φιλοξενούμενους να αδυνατούν να περιορίσουν τον συνήθης ύποπτο Μάικ Τζέιμς (25 πόντοι, 5/7 τρίποντα, 4 ασίστ), αλλά και τον δραστήριο Πάρις Λι (13 πόντοι). Είναι πάντως σπουδαίος ψηλός ο Ντόντα Χολ. Με τα αθλητικά του προσόντα δημιούργησε προβλήματα στην φροντ-λάιν του Ολυμπιακού, με τη Μονακό να δείχνει να έχει πετύχει διάνα με τον μέχρι πρότινος NBAer.

Ο Ολυμπιακός έχασε πολλά σουτ από την περιφέρεια (8/29-27.6%), σπατάλησε βολές (12/19-63.2%), ενώ δημιουργούσε εκνευρισμό και το γεγονός πως έδωσε αρκετά γκολ-φάουλ στον αντίπαλο.

Κρατά την τύχη στα χέρια του, αλλά...

Η απογοητευτική εμφάνιση και η βαριά ήττα στον Ολυμπιακό, σαφώς και δεν αμαυρώνει την μέχρι τώρα καταπληκτική πορεία της ομάδας. Είναι «καμπανάκι» όμως ενόψει της συνέχειας. Την Παρασκευή έρχεται δεύτερο σερί ματς επί γαλλικού εδάφους κόντρα στη Βιλερμπάν, η οποία ναι μεν δεν ψάχνει την πρόκριση, αλλά στην έδρα της είναι επικίνδυνη. Ούτε η Άλμπα έχει ελπίδες για οκτάδα, αλλά είδατε το πως κατάφερε να τσακίσει τους Πειραιώτες στο Βερολίνο.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, πάντως, κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Στο ενδεχόμενο που κάνουν το 2/2 (Βιλερμπάν, Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ) θα καπαρώσουν το πλεονέκτημα έδρας, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Και θα βγει 3ος μόνο στο ενδεχόμενο που το Μιλάνο χάσει ένα ματς (εκτός Εφές, Βιλερμπάν, εντός Μπάγερν, εντός Μονακό).

Προσέξτε όμως. Με την ήττα από τη Μονακό, οι Πειραιώτες κινδυνεύουν να βγουν ακόμη και 5οι! Πως; Αν ο Ολυμπιακός κάνει 1/2 νίκες και η Εφές κάνει το 4/4 (εντός Μιλάνο, Μπάγερν, Άλμπα, εκτός Ερ.Αστέρας). Σενάριο που δύσκολα θα γίνει πράξη, αλλά όχι και ακατόρθωτο. Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση, καθώς τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η σεζόν χρειάζεται καλό τελείωμα και υψηλά επίπεδα επιθυμίας και ενέργειας. Θα είναι κρίμα για τους Πειραιώτες να «αυτοκτονήσουν» στις εναπομείναντες αγωνιστικές.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα