Το δίδυμο της... πυρκαγιάς και ο «ισορροπιστής»

Ένας τομέας που δεν πολυσχολιάστηκε πάνω στη μέθη της παλικαρίσιας νίκης του Ολυμπιακού στο «Γκαστόν Μεντεσάν» ήταν η διαιτησία. Αυτή που μετέτρεψε το ντισκαλιφιέ του Μπέικον σε αντιαθλητικό και... τεχνική ποινή στον Παπανικολάου.

Πάνω στη μέθη και τη συγκίνηση για το παλικαρίσιο διπλό του Ολυμπιακού στο Μόντε Κάρλο, ο τομέας της διαιτησίας πέρασε στα... ψιλά από πολλούς. Μιας διαιτησίας που πέρα από το γεγονός ότι δεν ήταν συνεπής, σφυρίζοντας αλλιώς ανά δεκάλεπτο και ανά περίσταση, κατάφερε να... εφεύρει και νέο κανονισμό. Περισσότερα επ' αυτού παρακάτω.

Την τριάδα του αγώνα στο «Γκαστόν Μεντεσάν» (ενός γηπέδου ακατάλληλου για αγώνες επιπέδου Euroleague, όπως επισήμαναν πάμπολλοι συνάδελφοι που βρέθηκαν εκεί για το ματς του Ολυμπιακού) αποτέλεσαν ο Ισπανός Κάρλος Χουάν Γκαρθία, ο Σλοβένος Σάσα Πουκλ και η Γερμανίδα Αν Πάντερ.

Την τελευταία τη θυμούνται σίγουρα με μεγάλη... συμπάθεια οι φίλοι του Ολυμπιακού από τον αγώνα των Πειραιωτών στη Μαδρίτη με αντίπαλο τη Ρεάλ τον Φλεβάρη του 2018. Τότε που στις δύο τελευταίες κατοχές των Μαδριλένων σφύριξε ισάριθμα φάουλ υπέρ τους, αλλά για καλή τύχη της ελληνικής ομάδας το δεύτερο ήταν εκπρόθεσμο.

Αξέχαστη φυσικά και η αντίδραση του μεγάλου αρχηγού Γιώργου Πρίντεζη μετά το φινάλε. Αφότου η φάση ελέγχθηκε στο βίντεο και οι διαιτητές επιβεβαίωσαν ότι ο χρόνος είχε τελειώσει πριν σφυριχτεί το φάουλ από την Πάντερ, ο «κάπτεν» του Ολυμπιακού στράφηκε προς το μέρος της φωνάζοντας «κι άλλο φάουλ, κι άλλο φάουλ»!

Αλλά ας μην... λοξοδρομήσουμε περαιτέρω. Αν κάποιος ρίξει απλά μια ματιά στα τελικά στατιστικά του αγώνα, δεν πρόκειται να αντιληφθεί τον αλλοπρόσαλλο τρόπο με τον οποίο σφύριζαν οι δύο εκ των τριών διαιτητών το βράδυ της Τετάρτης στο Πριγκιπάτο.

Δεν είναι προφανές, για παράδειγμα, ότι -αρκετά πριν κριθεί το ματς- οι παίκτες με τα μεγαλύτερα προβλήματα με φάουλ ήταν οι δύο καλύτεροι αμυντικοί του Ολυμπιακού (Παπανικολάου, Ουόκαπ) και ο χειρότερος αμυντικός της Μονακό (Τζέιμς). Ειδικά ο «Παπ» είχε καθηλωθεί στον πάγκο με 4 φάουλ από το φινάλε της 3ης περιόδου...

Λέμε οι δύο εκ των τριών διαιτητών, επειδή ο Γκαρθία από την Ισπανία είχε τον ρόλο του «ισορροπιστή». Χρειαζόταν προφανώς ένας τέτοιος, διότι το δίδυμο Πουκλ - Πάντερ ήταν της... πυρκαγιάς. Δεν ξεχνιέται το απίθανο αντιαθλητικό στον Σλούκα σε μια σχεδόν διεκδικήσιμη μπάλα με τον Λι***.

Το διαιτητικό... lowlight του αγώνα, ωστόσο, σημειώθηκε 56 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της 3ης περιόδου. Με το σκορ στο 55-69, ο Ντουέιν Μπέικον έπιασε τον Κώστα Παπανικολάου από τον λαιμό και τον πέταξε στο έδαφος, σε μια φάση - ορισμό του ντισκαλιφιέ. Η λογική -και προ πάντων ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ- λέει ότι εκεί αποβάλεις τον καλύτερο παίκτη της Μονακό, δίνεις δύο βολές στον Ολυμπιακό, η διαφορά πάει στο +16 και... γεια σας.

Σε ένα... παράλληλο σύμπαν, όμως, οι διαιτητές αντί να πετάξουν εκτός αγώνα τον Αμερικανό και να δώσουν δύο βολές στον «Παπ», καταλόγισαν απλά αντιαθλητικό στον Μπέικον και παράλληλα τεχνική ποινή στον Έλληνα διεθνή. Αν κάποιος που παρακολούθησε το ματς, κατάλαβε πώς και γιατί, παρακαλείται να στείλει mail στο Fosonline.

Εν κατακλείδι και για να μη μακρηγορούμε: Οι διαιτητές δεν καθόρισαν το αποτέλεσμα, όμως λίγο έλειψε να το κάνουν. Με τον Μπέικον στα αποδυτήρια σε ολόκληρο το 4ο δεκάλεπτο, τον Τζέιμς να έχει σπάσει το στεφάνι σκοράροντας μόνο με βολές και τον Ολυμπιακό στο +16, η Μονακό δεν υπήρχε περίπτωση να επιστρέψει στο ματς.

*** Αστεράκι για να μην το ξεχάσουμε. Μια χαρά παίκτης είναι ο Πάρις Λι. Απλά στη σειρά με τον Ολυμπιακό φαίνεται πως έχει βαλθεί να εφαρμόζει το σύστημα «Λιμόζ δεκαετίας '90». Ήτοι να κάνει τόσα πολλά φάουλ στο μαρκάρισμα πάνω στον Σλούκα, που οι διαιτητές να μην μπορούν να τα σφυρίζουν όλα, επιτρέποντάς του να ρίχνει ανελέητο... ξύλο στον Έλληνα γκαρντ.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα