Ολυμπιακός - Μονακό: Ντούντα, ερχόμαστε!

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στο 11ο Final-Four της ιστορίας του - Και θα διεκδικήσει το τρόπαιο στην πόλη που γεννήθηκε ο εμβληματικός προπονητής του - Νίκησε με στυλ... Μονακό - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Σε λίγες μέρες, την 13η Μαίου, συμπληρώνονται 10 χρόνια από το έπος της Πόλης. Από τον συναρπαστικό τρόπο που ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Final-Four του 2012. Με εκείνο το ιστορικό νικητήριο καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη στην εκπνοή, ύστερα από την ασίστ του Βασίλη Σπανούλη. Εκείνη η αξέχαστη ομάδα, δημιούργημα του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος κατάφερε να φτιάξει με ελάχιστο μπάτζετ ένα αξιοζήλευτο σύνολο που κέρδισε την εκτίμηση φίλων και εχθρών. Ανέδειξε και εξέλιξε παίκτες και κυρίως έβαλε τις βάσεις για να πορευτούν οι Πειραιώτες στις επιτυχίες της νέας εποχής. Ο «Ντούντα» όμως δεν βρίσκεται πια μαζί μας για να γιορτάσει το γεγονός. «Έφυγε» από την ζωή τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Αρκετοί άνθρωποι από την ομάδα του Ολυμπιακού δεν μπόρεσαν να δώσουν το «παρών» στη Σερβία για να τον αποχαιρετήσουν λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων. Τώρα, όμως, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν στο Βελιγράδι, όχι μόνο για να τον τιμήσουν, αλλά και για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα Ευρώπης, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πιο εμβληματικός προπονητής στην ιστορία της ομάδας. Δέκα χρόνια μετά τον άθλο στην Κωνσταντινούπολη, οκτώ μήνες μετά τον θάνατό του. Ένα επιπλέον κίνητρο που δίνει και συμβολικό χαρακτήρα, για έναν άνθρωπο που οδήγησε τους Πειραιώτες και στο πρώτο τους πρωτάθλημα Ευρώπης το 1997 στη Ρώμη.

Ο Ολυμπιακός θα βιώσει το 11ο Final-Four της ιστορίας του, επιστρέφοντας στην τελική φάση της διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 2017, όταν και έχασε το τρόπαιο από τη Φενέρμπαχτσε στην Πόλη. Αυτή τη φορά, όμως, ο Κώστας Σλούκας θα φοράει και πάλι τα ερυθρόλευκα! Oι Πειραιώτες με αυτόν τον τρόπο ισοφαρίζουν σε συμμετοχές τον Παναθηναϊκό (έχει επίσης 11), τον κερδίζουν σε συμμετοχές σε τελικούς (έχει 8 αντί 7), αλλά υστερούν σε κατακτήσεις. Μετρούν 3/8 έναντί 6/7 που έχουν οι «πράσινοι». Οι Πειραιώτες επέστρεψαν στη θέση τους, εκεί που ανήκουν, στην ελίτ της Ευρώπης. Μπορεί να υστερούν σε μπάτζετ απέναντι στην Αναντολού Εφές ενόψει ημιτελικού, αλλά στις κερκίδες του Βελιγραδίου θα υπερτερούν σε στήριξη. Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες φίλοι των ερυθρολεύκων που θα ταξιδέψουν εκεί, αλλά και η δεδομένη ένθερμη συμπαράσταση των Σέρβων που θα αισθάνονται πως αγωνίζεται εκεί δική τους ομάδα.

Ο Ολυμπιακός υπέταξε τη Μονακό παίζοντας στα μέτρα της

Αν κάποιος έλεγε πριν το ματς πως ο νικητής θα σημείωνε 94 πόντους στο ματς, τότε θα θεωρούσαμε σαν πιθανότερο σενάριο πως η Μονακό θα έβγαινε νικήτρια. Όχι όμως. Ο Ολυμπιακός επικράτησε-απέκλεισε τους Μονεγάσκους στο πέμπτο ματς της σειράς παίζοντας μπάσκετ στα μέτρα του αντιπάλου του. Από τη δεύτερη περίοδο και μετά, πήγε το ματς σε παραπάνω κατοχές, πόνταρε στην επίθεσή του, έτρεξε περισσότερο, έβαλε μεγάλα σουτ και στο τέλος έκανε τη διαφορά με τις αποφάσεις του. Οι γηπεδούχοι έβαλαν 83 πόντους σε τρία δεκάλεπτα και 28 στην κρίσιμη τέταρτη περίοδο.

Όλο το... ζουμί της αναμέτρησης είναι τα τελευταία 2,5 λεπτά. Με το σκορ στο 86-83 υπέρ του Ολυμπιακού, ο Φαλ παίρνει το ριμπάουντ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ποντάρει στο σχήμα με τα τρία γκαρντ (Σλούκα, Ουόκαπ, Ντόρσεϊ), θέλοντας καλή κυκλοφορία. Η μπάλα στον Σλούκα, ο οποίος δέχεται το σκριν από τον Φαλ, σουτάρει για τρίποντο και η μπάλα μέσα! Μεγάλο σουτ, κομβικής σημασίας. Εκείνο το +6 (89-83) έδωσε ώθηση στους Πειραιώτες, φόρτωσε με πίεση τους Μονεγάσκους και έβαλε στην... πρίζα την κερκίδα. Ακολούθησε ένα απίθανο τρίποντο του Μάικ Τζέιμς, δύο ψύχραιμες βολές από τον Σλούκα. Μπορεί στο πρώτο ημίχρονο να μην πάταγε καλά στο παρκέ, με την άμυνα των Γάλλων καλά προσαρμοσμένη πάνω του, αλλά στο δεύτερο μέρος ο Σλούκας έκανε το βήμα μπροστά. Μέτρησε 15 πόντους, 5 ασίστ και κανένα λάθος από το τρίτο δεκάλεπτο και μετά.

Η Μονακό μείωσε γρήγορα, αλλά στο 1'19'' πριν το τέλος ήρθε το σουτ που... σκότωσε τους Μονεγάσκους. Πάσα του Φαλ στον Ντόρσεϊ, με τον Ελληνοαμερικανό γκαρντ να παίρνει πάνω του το σουτ, να ευστοχεί και να... ξεχρεώνει για τα άκουσε σε ολόκληρη τη διάρκεια των playoffs. Διαμόρφωσε το 94-88, το οποίο και ήταν το τελικό σκορ της αναμέτρησης. «Αφυπνίστηκε» την κρισιμότερη στιγμή, μετρώντας 16 πόντους, με 4/6 δίποντα και 2/5 τρίποντα. Το χρωστούσε στην ομάδα και κυρίως στον εαυτό του, καθώς στα προηγούμενα ματς της σειράς υπήρξε απελπιστικά άστοχος.

Ο Μάικ Τζέιμς στη συνέχεια είδε τον ουρανό να σκοτεινιάζει από τα μακριά χέρια του Μουσταφά Φαλ, ρίχνοντας... τούβλο στο καλάθι. Η κόκκινη άμυνα μίλησε και ο Ολυμπιακός έφτασε στη νίκη-πρόκριση. Με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (20/29 δίποντα-69%, 11/23 τρίποντα-47.8%, 21/25 βολές-84%), με θετικό πρόσημο στο ασίστ/λάθη (16/8), και ας έχασε τη μάχη στα ριμπάουντ (26-31). Νίκη με στυλ... Μονακό!

Μπορεί ο Μάικ Τζέιμς να μέτρησε 24 πόντους, αλλά με 10 βολές και 6/17 σουτ. Ο Ντουέιν Μπέικον είχε 12 πόντους με 4/12 σουτ. Οι Πειραιώτες τους περιόρισαν, αλλά παραλίγο να έβρισκαν τον μπελά τους από τους Πάρις Λι (14 πόντοι, 5/8 σουτ) και Ουατάρα (5/7 τρίποντα). Σλούκας και Ντόρσεϊ έκαναν τη διαφορά στο τέλος, αλλά νωρίτερα είχε για στηρίγματα άλλους παίκτες. Ο τρομερός Σακίλ ΜακΚίσικ κράτησε όρθια την ομάδα του στο δύσκολο πρώτο μέρος με τις πρωτοβουλίες και τις εμπνεύσεις του (17 πόντοι, 4/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα), προσφέροντας το απρόβλεπτο στοιχείο στο παιχνίδι της ομάδας. Κομβικός και ο Τόμας Ουόκαπ με εκείνο το εκπληκτικό προσωπικό 8-0 σερί του στο τρίτο δεκάλεπτο, πραγματοποιώντας για ακόμη μία φορά στα προημιτελικά (4/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα) σπουδαία εμφάνιση.

Δικαίωση και λύτρωση

Η πρόκριση στο Final-Four του Βελιγραδίου, αποτελεί τεράστια επιτυχία για το ελληνικό μπάσκετ και τον Ολυμπιακό. Παράλληλα, όμως, αποτελεί μία μεγάλη δικαίωση, αλλά και λύτρωση, για τους προέδρους, τους παίκτες, τους προπονητές, τα μέλη του τιμ. Παράλληλα, και το φίλαθλο κοινό του ανταμείφθηκε για τις μεγάλες θυσίες που αποδέχτηκε μέχρι τέλους!

Αυτή η ομάδα έχει υγεία στα αποδυτήρια της, χημεία και ομοιογένεια εντός παρκέ. Έκανε μία έξοχη στελέχωση στο ρόστερ της, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει αδυναμίες. Διαθέτει όμως τεράστιο κίνητρο. Ο Σλούκας έδειχνε αποφασισμένος για το 9ο Final-Four στην καριέρα του, Ντόρσεϊ-Ουόκαπ-ΜακΚίσικ «δάγκωναν» για να λάβουν μέρος στο πρώτο τους και ο Πρίντεζης χαιρόταν σαν μικρό παιδί για το τελευταίο του. Κύπελλο, πρώτη θέση στην Ελλάδα, τέσσερις σερί νίκες επί του Παναθηναϊκού και πρόκριση στο Final-Four. Η θρυλική σεζόν συνεχίζεται...


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα