Ολυμπιακός: Παράσταση στο Βερολίνο

Ο Ολυμπιακός παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη και έχει το βλέμμα του στο Κάουνας - Η κομβική άνοδος του Κώστα Παπανικολάου - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Η Άλμπα ναι μεν βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης, αλλά είναι μία ομάδα που αν βρει ρυθμό μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Ο Ολυμπιακός την αντιμετώπισε με σεβασμό, σοβαρότητα και θέλησε από νωρίς να καθαρίσει το ματς. Με εξαίρεση μία χαλάρωση για ένα τετράλεπτο στη δεύτερη περίοδο, οι Πειραιώτες δεν άφησαν τους Γερμανούς στο ματς να... αναπνεύσουν. Εκεί που μείωσαν το σκορ σε 35-45, ήρθε ως απάντηση το εκπληκτικό τρίτο δεκάλεπτο (10-28), η διαφορά έφτασε στην πορεία στο +30, με τους ερυθρόλευκους να μας χαρίζουν μία ακόμη μπασκετική παράσταση. Το σερί των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα έφτασε το 6-0 και συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατάταξης. Είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη, παίζουν το πιο θεαματικό μπάσκετ στη διοργάνωση, βασιζόμενοι στο σύνολο και όχι στις ορέξεις ενός παίκτη και έχουν δικαιολογημένα το βλέμμα τους στο Κάουνας. Δεν χρειάζεται να το πουν. Καλά κάνουν και κρατούν χαμηλούς τόνους, αλλά αυτό το σύνολο είναι ξεκάθαρα φτιαγμένο για να αγωνιστεί στο ερχόμενο Final-Four.

Ο Ολυμπιακός για ένα ακόμη παιχνίδι μπήκε στο ματς με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης. Έχτισε μία σημαντική διαφορά, η οποία ναι μεν μίκρυνε στην πορεία, αλλά είχε το προβάδισμα από την αρχή έως και το τέλος της αναμέτρησης. Είναι σημαντικό το γεγονός πως η ομάδα πλέον δεν σπαταλά τις διαφορές που χτίζει. Είναι κάτι πάνω στο οποίο έχει δουλέψει. Πλέον δεν χαρίζεται σε κανέναν αντίπαλο. Για ακόμη μία φορά οι Πειραιώτες συνδύασαν την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι τους, έχοντας καταπληκτική κυκλοφορία της μπάλας. Μέτρησαν 25 ασίστ, ξεπερνώντας τον μέσον όρο τους (22 ανά παιχνίδι) και θα μπορούσαν να ήταν ακόμη περισσότερες, αν ήταν λίγο πιο εύστοχοι από την περιφέρεια.

Είναι απολαυστικός ο τρόπος που μοιράζουν τη μπάλα και αρκετές φορές σε ξαφνιάζουν ευχάριστα με τις εμπνεύσεις τους. Είναι προϊόν δουλειάς, χημείας και ομοιογένειας οι αυτοματισμοί που βγάζουν, οι οποίοι αρκετές φορές «παγώνουν» τις αντίπαλες άμυνες. Χτύπησαν μεθοδικά μέσα στη ρακέτα (25/34 δίποντα-73,5%), έκλεψαν 10 μπάλες τις οποίες αξιοποίησαν σχεδόν όλες σε καλάθια στον αιφνιδιασμό και έλεγξαν από την αρχή έως και το τέλος τα ριμπάουντ (26-39, 13-20 στο ημίχρονο). Δεν ήταν όμως μόνο η επίθεση, παίζοντας ξανά ένα μπάσκετ των 90 πόντων. Ήταν και η προσωπική άμυνα, καθώς δέχτηκαν μόλις 38 πόντους (13, 10, 15) σε τρία δεκάλεπτα.

Ο Σάσα Βεζένκοφ κάπου είχε επηρεαστεί με την μικρή απουσία του, αλλά πλέον έχει επιστρέψει πανηγυρικά στις υψηλού επιπέδου εμφανίσεις τους. Κάθε φορά ανεβάζει τον πήχη όλο και ψηλότερα. Έδωσε ρεσιτάλ στην επίθεση, μετρώντας 28 πόντους, με 6/7 δίποντα και 4/6 τρίποντα. Έβαλε μεγάλα σουτ από απόσταση, τέλειωσε αρκετές δύσκολες φάσεις κοντά στο καλάθι και αποδεικνύει την αξιοζήλευτη επαφή που έχει αποκτήσει με το αντίπαλο καλάθι. Σε όλα αυτά προσθέστε και 13 ριμπάουντ, έχοντας κάνει συνήθεια τα νταμπλ-νταμπλ. Τα δύσκολα μας τα κάνει να φαίνονται εύκολα. Μπορεί ο Κώστας Σλούκας να απουσιάζει, αλλά ο Τόμας Ουόκαπ καλύπτει επάξια το κενό του, παίζοντας και για εκείνον. Ο Τεξανός «σερίφης» ήταν απολαυστικός. Νταμπλ-νταμπ, με 15 πόντους, έχοντας 3/3 δίποντα και 3/5 τρίποντα αλλά και 10 ασίστ, δίνοντας ρεσιτάλ στο κομμάτι της δημιουργίας. Έψαχνε τον ελεύθερο συμπαίκτη, έβγαζε πικ-εν-ρολ, πάσαρε έξοχα τη μπάλα σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, έδινε ασίστ πάρε-βάλε στους συμπαίκτες του.

Χρειάζεται ειδική μνεία όμως για τον αρχηγό Κώστα Παπανικολάου. Ηγετική εμφάνιση, πληθωρική παρουσία από τον 32χρονο σμολ-φόργουορντ, ο οποίος συνεχίζει να βγάζει αστείρευτη ενέργεια στο παρκέ. Ακούραστος. Σε 27 λεπτά παρουσίας του στο παρκέ, παίζοντας και στη θέση «4», έκανε σχεδόν τα πάντα στο παρκέ. Μέτρησε 11 πόντους (3/4 δίποντα), 4 κλεψίματα, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ, συν ένα θεαματικό κάρφωμα στον αιφνιδιασμό. Συνέπεια και προσφορά σε άμυνα και επίθεση, όντας απόλυτα ενεργός σε κάθε κατάσταση για τρανζίσιον. Η επιρροή του τεράστια. Ένας από τους λόγους που ο Ολυμπιακός μετράει αυτό το νικηφόρο σερί, είναι και επειδή έχει ανεβάσει την απόδοσή του στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός έκανε το «3 στα 3» έχοντας νοκ-άουτ τους Κώστα Σλούκα και Άλεκ Πίτερς και αναρωτιέσαι το πόσο καλύτερα μπορεί να λειτουργήσει πλέον η ομάδα όταν θα επιστρέψουν. Το σερί αυτό μπολιάζει τη νοοτροπία νικητή σε αυτή την ομάδα, της τονώνει το ηθικό και της ισχυροποιεί την εμπιστοσύνη της όσον αφορά τις δυνατότητές της για φέτος. Μην ανησυχείται όμως. Δεν υπάρχει φόβος για έπαρση και εφησυχασμό. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει φροντίσει για αυτό και φάνηκε από τον τρόπο που συμπεριφερόταν στους παίκτες του στα τάιμ-άουτ, ακόμη και αν η διαφορά ήταν στο +20. Την υγεία τους να έχουν και στο τέλος η ομάδα μπορεί να καταφέρει και το κάτι παραπάνω σε σχέση με πέρσι.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα