Ολυμπιακός: Oι 7 λόγοι που τσάκισε την Μπαρτσελόνα

Οι 7 λόγοι που ο Ολυμπιακός κατατρόπωσε την Μπαρτσελόνα στο 4ο ματς της σειράς στο ΣΕΦ - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Δεν είναι μικρό πράγμα να χάνεις στο 3ο ματς στο ΣΕΦ με αυτόν τον άδοξο τρόπο. Με ένα σκληρό σφύριγμα στο τέλος του αγώνα, μη έχοντας καν χρόνο να αντιδράσεις. Άλλες ομάδες ενδεχομένως να είχαν λυγίσει, να είχαν βυθιστεί στην πίεση. Όχι όμως αυτός ο Ολυμπιακός. Δεν είναι μόνο η επικράτηση, αλλά και η έκταση της νίκης στο 4ο παιχνίδι. Οι Πειραιώτες διέλυσαν τη Μπαρτσελόνα με +34 (92-58) πόντους διαφορά, παίζοντας εκπληκτικό μπάσκετ. Σε άμυνα και επίθεση.

Μία νίκη-βρυχηθμός, με τα «λιοντάρια» του Γιώργου Μπαρτζώκα να κατασπαράζουν τους τρομαγμένους Καταλανούς. Εκείνο το 17-0 σερί στη 2η περίοδο ήταν που έβαλε τις βάσεις, που έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα «απόψε θα χάσετε». Ακολούθησε ο απόλυτος έλεγχος του ρυθμού, με τον Ολυμπιακό να ισοπεδώνει τη Μπαρτσελόνα. Τι ήταν όμως αυτά που άλλαξαν; Γιατί οι Πειραιώτες στο 4ο ματς όχι απλά κέρδισαν, αλλά έκαναν και μία από τις καλύτερές τους εμφανίσεις στη τρέχουσα σεζόν.

1) Άνοιξε το ροτέισον: O Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισε να πάει σε κλειστό ροτέισον στο 3ο ματς στο ΣΕΦ. Πόνταρε σε λιγότερους παίκτες. Αποτέλεσμα; Οι Ουόκαπ-Γκος στο τέλος να μην έχουν δυνάμεις, να βγάζουν κούραση και να μη χάνουν σουτ, ενώ δεν αξιοποιήθηκε και ο Μιλουτίνοφ. Αυτή την φορά, όμως, έδωσε χρόνο σχεδόν σε όλους τους παίκτες (μόνο ο Ράιτ δεν έπαιξε), όλοι οι αθλητές είχαν ανάσες, προσέφεραν, ενώ φυσικά αξιοποιήθηκε και η δυναμική του Σέρβου σέντερ. Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ είχε 8 πόντους και 11 ριμπάουντ. Άνοιξε χώρους, έβγαλε άμυνες, έκανε σκριν, έκανε αρκετά μικρά και σημαντικά πράγματα τα οποία δεν έγραψε η στατιστική. Έγινε και πάλι ενεργός.

2) Η επιστροφή του Παπανικολάου: O Kώστας Παπανικολάου είναι παίκτης-βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό. Η επιστροφή του επανέφερε την ομάδα σε γνώριμες καταστάσεις. Έδωσε ριμπάουντ από τη θέση «3», περιόρισε τους Κάλινιτς-Αμπρίνες, έβαλε τρία σερί τρίποντα, είχε κίνηση μακριά από τη μπάλα, έβγαλε άμυνες, μοίρασε ασίστ, έδωσε ενέργεια, ασφάλεια και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη με την παρουσία του στο παρκέ.

3) Η δύναμη του περιφερειακού σουτ: O Oλυμπιακός ήταν αρκετά άστοχος στα προηγούμενα παιχνίδια του. Δεν μπορούσε να σημειώσει πάνω από 30% στα τρίποντα σε όλη την σειρά κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Αυτήν τη φορά, όμως, οι Πειραιώτες πήραν... φωτιά πίσω από τα 6,75 μέτρα, εκτελώντας με 50% (12/24) στα τρίποντα. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο παίρνει ψυχολογία, αλλά ανοίγει και τις αντίπαλες άμυνες.

4) Κυριαρχία στα ριμπάουντ: Η Μπαρτσελόνα στην κανονική διάρκεια της ΕuroLeague ήταν η κορυφαία ομάδα στα ριμπάουντ. Έχουν συμμετοχή σχεδόν όλοι οι παίκτες. Σε όλη τη σειρά υπήρχε ισορροπία, ακόμη και υπεροχή των Καταλανών. Αυτήν την φορά, όμως, οι Πειραιώτες κυριάρχησαν. Πήραν +16 (47-31) με τα 11 να ανήκουν στον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Ο Σέρβος έλειψε από την ομάδα και δείχνει πως μπορεί να περιορίσει τους Ερνανγκόμεθ-Βέσελι.

5) Ρεσιτάλ στην προσωπική άμυνα: Οι γκαρντ του Ολυμπιακού δεν άφηναν τους περιφερειακούς της Μπαρτσελόνα να... αναπνεύσουν. Ο Γκος έσπαγε τα σκριν με εξαιρετικό τρόπο, ο Ουόκαπ «δάγκωνε», ο ΜακΚίσικ έδειξε ασύλληπτη προσήλωση, ο Κάνααν είχε νεύρο. Οι Ρούμπιο-Λαπροβίτολα-Σατοράνσκι-Γιοκουμπάιτις, είχαν όλοι μαζί μόλις 16 πόντους.

6) Το πάθος του Φαλ: Ο Μουσταφά Φαλ κάνει εξαιρετική σεζόν, είναι σπουδαίος ψηλός, αλλά δεν φημίζεται για το πάθος και το νεύρο του στο παρκέ. Αυτή την φορά κόντρα στη Μπαρτσελόνα φαινόταν ακόμη και πριν το τζάμπολ, η αποφασιστικότητά του στο παρκέ. Δεν τον έχουμε ξαναδεί να... αγριεύει με αυτόν τον τρόπο σε ένα ματς. Ήταν ισοπεδωτικός. Ξεκίνησε το πρώτο δεκάλεπτο με 12 πόντους, έχοντας 6/7 δίποντα, τελειώνοντας κάθε φάση με επιβλητικά καρφώματα.

7) Παράγοντας ΜακΚίσικ: Ο Σακίλ ΜακΚίσικ είναι ένας παίκτης που έχει σημαντικό ρόλο σε αυτή την ομάδα. Έρχεται από τον πάγκο, αλλάζει τον ρυθμό, προσφέρει το κάθετο παιχνίδι. Δημιουργεί ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα με τις διεισδύσεις του, ξέρει να τρέχει την ομάδα στο ανοιχτό γήπεδο προσφέροντας πόντους σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Όταν βρίσκει ρυθμό γίνεται ασταμάτητος. Έχει βιώσει μία ζόρικη σεζόν, αλλά όταν είναι υγιής και βρίσκει ρυθμό, είναι ασταμάτητος. Ο Αμερικανός γκαρντ το πήρε πάνω του. Ανέλαβε πρωτοβουλίες και έδωσε επιθετική ώθηση στην ομάδα του με 21 πόντους (6/7 δίποντα, 2/4 τρίποντα). Η αθλητικότητά του μπορεί να κάνει τη διαφορά στο 5ο και καθοριστικό ματς.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα