Ο Σπανούλης θέλει να νικήσει και τον χρόνο

"Τον χρόνο δεν τον νικάει κανείς", είχε τονίσει ο Βασίλης Σπανούλης στο παρελθόν, αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει βάλει σκοπό να νικήσει και εκείνον. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Η ήττα από την Μάλαγα δεν "πονάει", ούτε και δημιούργησε πρόβλημα στον Ολυμπιακό. Απλά, απόλεσε την δεύτερη θέση. Αν οι "ερυθρόλευκοι" στην τελευταία αγωνιστική νικήσουν την Ζάλγκιρις, θα "σφραγίσουν" την τρίτη θέση (όπως και πέρσι) και ελάχιστοι θα θυμούνται την ήττα στην Ανδαλουσία. Άλλωστε, τι δεύτερος, τι τρίτος; Μικρή η διαφορά.Το "ζουμί" είναι στο πλεονέκτημα έδρας και αυτό το έχει ήδη κατακτήσει.

Οι Πειραιώτες κρατούν από το ματς την εξαιρετική του τρίτη περίοδο, όταν μέτρησαν ένα σερί 17-0, λειτουργώντας υποδειγματικά στο γρήγορο τρανζίσιον, σκοράροντας συνεχώς στον αιφνιδιασμό (πρέπει να το καθιερώσουν και πάλι αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι τους), όπως και το μεγάλο come-back που σημείωσαν, όταν από το -14 βρέθηκαν στο +5. Ανατροπή από τα παλιά, γιατί άλλες φορές μέσα στην σεζόν όταν το ματς τους... χάλαγε, το παράταγαν, ειδικά στα εκτός έδρας.

Ήταν ένα ματς που κρίθηκε στις λεπτομέρειες, στο τελευταίο σουτ, στον έξτρα χρόνο. Παρά τις απουσίες τους (χωρίς Πρίντεζη και Παπανικολάου), οι Πειραιώτες το πάλεψαν, κράταγαν την τύχη στα χέρια τους, αλλά τα ανόητα λάθη (λάθη από Ρόμπερτς και Τιλί, συν το επιθετικό φάουλ του Σπανούλη) στα τελευταία λεπτά στην κανονική διάρκεια του αγώνα τους στέρησαν τη νίκη.

Έπρεπε όμως, να είχαν "καθαρίσει" νωρίτερα το ματς, όταν και ξέφυγαν με +7 (67-74) στο 37', την στιγμή που είχαν το μομέντουμ. Και πως αντέδρασαν; Στα τελευταία τρία λεπτά του αγώνα όχι μόνο δεν σκόραραν, αλλά δέχτηκαν και ένα 7-0 σερί, με το ματς να πηγαίνει στην παράταση. Ορισμένες φορές, οι "ερυθρόλευκοι" μπλοκάρουν όταν δέχονται πίεση από τον αντίπαλο σε ολόκληρο το γήπεδο και αναλώνονται σε λάθη. Πρέπει να το προσέξουν ενόψει της συνέχειας, γιατί από εδώ και πέρα τα λάθη.... δεν θα συγχωρούνται.

Βέβαια, όταν έχεις εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας από νωρίς, δεν είναι εύκολο να παίζεις μπάσκετ έχοντας υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, αλλά και το επιθυμητό κίνητρο. Θέλοντας και μη, η επίτευξη του στόχου σε επηρεάζει και ελαφρώς σε εφησυχάζει. Τουλάχιστον αυτό παθαίνει στην πράξη ο Ολυμπιακός. Θυμάστε τι συνέβη πέρσι; Εξασφάλισε το αβαντάζ 3 αγωνιστικές πριν το τέλος, ύστερα από το "διπλό" στο Βελιγράδι επί του Ερυθρού Αστέρα και στη συνέχεια έχασε από Ρεάλ, Εφές και ΤΣΣΚΑ.

Την Μεγάλη Παρασκευή, πάντως, επιβάλλεται να κερδίσει την Ζάλγκιρις στο Φάληρο. Τόσο γιατί πρέπει να συνεχίζει να υπερασπίζεται το "κάστρο" του ενόψει των playoffs, όσο και για να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την (εξαιρετική) παρουσία του στην regular season. Αν χάσει, θα μετρά τρεις ήττες στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια του, με τις δύο στον Πειραιά. Θέλει να μπει στα προημιτελικά εμπνέοντας εμπιστοσύνη, ασφάλεια και σιγουριά στο "σπίτι" του και σε καμία περίπτωση δεν έχει στόχο να ζήσει ξανά το περσινό... θρίλερ με την Εφές με το break στο break. Το ΣΕΦ και τα... μάτια του.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ύστερα από ένα δύσκολο διάστημα που πέρασε, αγωνιστικά και πνευματικά, έχει επιστρέψει στις καλές και ουσιαστικές εμφανίσεις. Λειτουργεί όπως ξέρει και μπορεί στην άμυνα, βοηθά ενεργά στην δημιουργία (3 ασίστ) και γίνεται κίνδυνος/θάνατος όταν μένει ελεύθερος στην περιφέρεια (3/4 τρίποντα). Παίζει και πάλι μπάσκετ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και παρουσιάζεται συνεπής στον ρόλο του.

Ο Γιάνις Στρέλνιεκς αρχίζει και παίρνει και πάλι θάρρος, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην επίθεση και δείχνει την διάθεση να βγει μπροστά. Διαθέτει μεγάλη ποιότητα σε σκορ και δημιουργία και όταν βρεθεί σε καλή μέρα, αυτόματα ανεβάσει το επίπεδο του Ολυμπιακού.

Ο Κιμ Τιλί βγάζει σκληράδα και ενέργεια στο παιχνίδι του, αλλά ο Ολυμπιακός περιμένει από εκείνον να εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη στον τομέα των ριμπάουντ και να μην αναλώνεται σε λάθη.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου παίζει με ανεβασμένη ψυχολογία στην επίθεση και λειτουργεί με αγωνιστικό θράσος. Θα πάρει τα σουτ που πρέπει από την περιφέρεια, δεν διστάζει, κινείται με άνεση έχοντας την μπάλα στα χέρια και θα πάει για ντράιβ σε κάθε ευκαιρία. Πλέον, μπαίνουμε σιγά-σιγά σε ρυθμούς playoffs και άπαντες οφείλουν να εμφανιστούν σε απόλυτη εγρήγορση και ετοιμότητα. Κανείς δεν περισσεύει, ούτε ο Χόλις Τόμπσον.

Ο θρύλος του Σπανούλη στον Ολυμπιακό

Ο Βασίλης Σπανούλης συνεχίζει να ζει τον δικό του μύθο στην EuroLeague με την φανέλα του Ολυμπιακού. Μετρά 4 τελικούς σε 6 χρόνια, έχει κατακτήσει το τρόπαιο 2 φορές με τους Πειραιώτες, ισάριθμες φορές MVP σε Final Four, ενώ το 2013 αναδείχτηκε και ως ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, έχοντας παραλάβει και αρκετά βραβεία ως μέλος της καλύτερης πεντάδας. Θέλει ακόμη περίπου 500 πόντους για να ξεπεράσει τον Κάρλος Ναβάρο για να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στον θεσμό (όντας στην δεύτερη θέση), ενώ πλέον έγινε ο κορυφαίος πασέρ στην ιστορία, φτάνοντας τις 1.260, αφήνοντας πίσω του τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Πρόκειται για τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα στην ιστορία της ομάδας μπάσκετ των "ερυθρολεύκων", όντας ο ηγέτης της στην περίοδο της ουσιαστικής αναγέννησης από το 2011 και μετά και δίνει υποψηφιότητα για τον κορυφαίο αθλητή στην ιστορία του συλλόγου. Ας τον απολαύσουμε όσο ακόμη συνεχίζει να παίζει μπάσκετ.

Με όλο τον σεβασμό προς τους κορυφαίους γκαρντ του ελληνικού μπάσκετ τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά στα 35 τους, ούτε ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ούτε ο Δημήτρης Διαμαντίδης (ούτε ο Νίκος Ζήσης) είχαν αυτή την υψηλή απόδοση, αυτή την διάρκεια, αυτή τη συνέπεια, αλλά και αυτή την "δίψα" για διάκριση. Ο χρόνος τους είχε επηρεάσει.

Ο Βασίλης Σπανούλης, όμως, δείχνει ικανός να τα βάλει και με τον... χρόνο. "Τον χρόνο δεν μπορεί να τον νικήσει κανείς", είχε τονίσει στο πρόσφατο παρελθόν ο αρχηγός του Ολυμπιακού, αλλά μέχρι στιγμής, με την εξαιρετική αγωνιστική, σωματική και πνευματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, έχει βγει νικητής στις πρώτες μάχες με τον χρόνο, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ποιο είναι το επόμενο; Μία τρίτη EuroLeague με τους Πειραιώτες, στα 35 προς τα 36 του και μία τέταρτη συνολικά για εκείνον σε προσωπικό επίπεδο, μπαίνοντας στην ξεχωριστή ελίτ των 12 παικτών που το έχουν κατορθώσει. Αυτός είναι ο στόχος του.

Ύστερα από εκείνο το "μηδέν" στους πόντους που έγραψε η στατιστική του στην Μαδρίτη κόντρα στην Ρεάλ, μετρώντας 0/2 δίποντα, 0/4 τρίποντα και 0/2 βολές, ο Βασίλης Σπανούλης έχει δώσει δυναμική απάντηση. Η αντίδραση του είναι εντυπωσιακή. Από τότε, έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση του. Είναι χαρακτηριστικό πως στα τελευταία 7 παιχνίδια του Ολυμπιακού στην EuroLeague (από την Μαδρίτη και μετά), ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων" έχει σημειώσει σε όλα αυτά τα ματς διψήφιο αριθμό πόντων, συνεισφέροντας τα μέγιστα σε σκορ και δημιουργία. Έχει μέσο όρο 16.5 πόντους και 6.5 ασίστ (σε περίπου 29 λεπτά συμμετοχής), όντας πάντα από τους πρωταγωνιστές των "ερυθρολεύκων". Ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων" βρίσκεται στην κορύφωση του την κατάλληλη στιγμή, τώρα που πρέπει.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα