Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να γυρίσει τη σειρά...

O Kώστας Σορώτος αναλύει τα αίτια της ήττας στο Κάουνας και αναζητά λύσεις για την ανατροπή

Μετά και το σημερινό παιχνίδι το ερώτημα για κάθε οπαδό του Ολυμπιακού είναι αν μπορεί ο Ολυμπιακός να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ζαλγκίρις και να βρεθεί για άλλη μια φορά στο final four. Η εικόνα της ομάδας και τα προβλήματα της αγωνιστικά και μη λένε πως αυτό είναι πολύ δύσκολο αν όχι απίθανο. Σε τι μπορεί λοιπόν να ελπίζει ο Ολυμπιακός στις επόμενες 48 ώρες που θα κληθεί να δώσει έναν τελικό επιβίωσης;

Θα πρέπει λοιπόν η ομάδα να

ξαναβρεί τον χαρακτήρα της και κυρίως να δώσει λύσεις στα μεγάλα επιθετικά προβλήματα που παρουσιάζει.

Για να πούμε μερικά πράγματα για το σημερινό παιχνίδι θα ξεκινήσουμε από την εξαιρετικά κακή άμυνα του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο που βασίστηκε μεν στην ίδια συνταγή του δεύτερου αγώνα, δηλαδή να αλλάζει σε όλα τα pick n ‘ roll της Ζαλγκίρις μόνο που αυτή τη φορά οι Λιθουανοί ήταν διαβασμένοι , ακουμπήσανε τη μπάλα πολύ μέσα στο ζωγραφιστό και κάπως έτσι η Ζαλγκίρις έβαλε 47 πόντους στο ημίχρονο με το εντυπωσιακό 16/19 δίποντα, νούμερο που λέει πολλά.

Ο Ολυμπιακός κατάφερνε να είναι ανταγωνιστικός μέχρι περίπου το 13 ΄, χάρις κυρίως στον Ρόμπερτς, αλλά κάπου εκεί η επίθεση του είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα απέναντι στην πολύ επιθετική άμυνα της Ζαλγκίρις αφου στο hedge out της άμυνας της ο Ολυμπιακός δεν είχε ούτε γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας έτσι ώστε να αναγκάσει την άμυνα των Λιθουανών να τρέξει σε μεγαλύτερες αποστάσεις , ούτε την καλή πάσα δεν είχε και κυρίως ήταν εξαιρετικά άστοχος από την περιφέρεια.

Κάπως έτσι η Ζαλγκίρις πήρε μια διψήφια διαφορά που στο κλείσιμο του ημιχρόνου κάθισε στους 11 πόντους και ταυτόχρονα πήρε το πάνω χέρι στον αγώνα, πάνω χέρι που δεν το έχασε ποτέ.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός άλλαξε πλάνο στην άμυνα και άφησε τις αλλαγές παίζοντας 2 εναντίον 2 στα pick n’ roll της Ζαλγκίρις , τρόπο που έδωσε κάποια αμυντική θωράκιση στον Ολυμπιακό αλλά η επιθετική δυσπραγία και δυστοκία δεν του επέτρεπε να πιέσει περισσότερο την Ζαλγκίρις αφού ούτε ιδέες υπήρχαν ούτε καλές εκτελέσεις. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος κάποια στιγμή ακούμπησε την μπάλα στο χαμηλό ποστ στον Πρίντεζη όμως ο Γιώργος είναι ολοφάνερα εκτός ρυθμού, δεν κατάφερε σχεδόν τίποτα , έστω και αν κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάει τη διαφορά στους 7 φαινότανε ότι δεν είχε τις λύσεις στην επίθεση. Έτσι μετά από δυο εξαιρετικά διαβάσματα του Πάνγκος , που έδωσε δυο ανοιχτά σουτ στον Γιανκούνας και μετά από δυο τρίποντα του Τουπάν η διαφορά έφτασε κοντά στους 20 και κάπου εκεί και οι δυο ομάδες άρχισαν να σκέφτονται το επόμενο παιχνίδι αφού τα πάντα είχαν κριθεί.

Αυτή ήταν η εικόνα του σημερινού παιχνιδιού που πέρασε στην ιστορία και μπροστά μας έχουμε τον τελικό της Πέμπτης. Αν η μία ομάδα δεν ήταν ο Ολυμπιακός θα σας έλεγα ότι η Ζαλγκίρις είναι πολύ κοντά στην πρόκριση βάση και της εικόνας και των δυο ομάδων. Όμως όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό ξέρουμε όλοι ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον ακόμα και αν όλα δείχνουν πολύ άσχημα.

Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ο Ολυμπιακός για να γυρίσει την κατάσταση. Έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι ο Ολυμπιακός είναι μονοδιάστατος επιθετικά. Θα πρέπει λοιπόν να βρεί και άλλους τρόπους να επιτεθεί. Πόσο εύκολο είναι αυτό με τον Πρίντεζη, τον Μιλουντίνοφ και τον Παπανικολάου να μην είναι σε καθόλου καλή κατάσταση έχοντας να ξεπεράσουν τα παιδιά το πρόβλημα των τραυματισμών τους; Καθόλου εύκολο και μάλιστα γίνεται ακόμα δυσκολότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ολυμπιακός παίζει ουσιαστικά χωρίς Αμερικάνους παίκτες. Δεν ξέρω αν όπως λέει το σύνθημα "οι Αμερικάνοι είναι φονιάδες των λαών" σίγουρα όμως η προσφορά των Αμερικάνων του Ολυμπιακού σκοτώνει την ομάδα. Ποιος φταίει για αυτό ούτε το ξέρω ούτε είναι της στιγμής απλά σκέφτομαι μήπως μπορούν να δώσουν κάποια λύση στην επίθεση. Βέβαια η σημερινή εικόνα του Μπόμπι Μπράουν, που ήταν κυριολεκτικά τουριστική, δεν με κάνει να αισιοδοξώ πολύ από την άλλη όμως είναι αρκετός ο Σπανούλης και το φιλότιμο των Ελλήνων; Φοβάμαι πως όχι. Η εικόνα του Ρόμπερτς στο πρώτο ημίχρονο δεν νομίζω ότι ήταν τόσο κακή για να παίξει λίγο στο δεύτερο. Εδώ ο κόουτς Σφαιρόπουλος είναι ολοφάνερα προβληματισμένος, πιστεύω, μεταξύ της επιθετικής του προσφοράς που δίνει λύσεις και της άμυνας του , που λόγω σωματότυπου έχει προβλήματα.

Αν δεν πάρει αυτά στην επίθεση ο Ολυμπιακός τι απομένει; Η άμυνα και η ψυχή που μπορεί να καλύψει την αθλητικότητα και τους αυτοματισμούς της Ζάλγκιρις.

Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάμε τον χαρακτήρα και το βάρος της φανέλας και το βάρος της φανέλας του Ολυμπιακού στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι πολύ μεγάλο. Αν είναι αρκετό αυτό θα το ξέρουμε τη Πέμπτη και μακάρι να τα καταφέρει ο Ολυμπιακός να ξαναφέρει τη σειρά στο ΣΕΦ……


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα