Ολυμπιακός: The revenge of the bench!

Ποιος είπε πως ο Ολυμπιακός έχει μόνο μία καλή πεντάδα και πίσω το... χάος; Η second unit των «ερυθρολεύκων» φώναξε βροντερό "παρών" κόντρα στη Μπάγερν. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

H «διαβολοβδομάδα» που πέρασε για τον Ολυμπιακό είναι αποτυχημένη. Έχοντας να αντιμετωπίσει δύο γερμανικές ομάδες στο ΣΕΦ, οι οποίες βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης, επιβαλλόταν να κάνει το «δύο στα δύο». Νίκησε την Μπάγερν, αλλά έχασε από την Άλμπα, μία ακόμη εντός έδρας ήττα εκτός προγράμματος για τους "ερυθρόλευκους", την οποία θα αναγκαστούν (και αυτή) να την κουβαλάνε μέσα στην σεζόν. Μαθηματικά οι "ερυθρόλευκοι" προφανώς και έχουν ελπίδες πρόκρισης στα προημιτελικά, αλλά τα συνεχόμενα αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζουν, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη πως η ομάδα θα καταφέρει να ρεφάρει στη συνέχεια.

Ο Ολυμπιακός, πάντως, παρουσιάστηκε βελτιωμένος κόντρα στην Μπάγερν σε σχέση με την αναμέτρηση κόντρα στην Άλμπα. Και κυρίως στο κομμάτι της άμυνας, με τους Πειραιώτες να βγάζουν μεγαλύτερη διάθεση και σκληράδα στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε ορισμένες αλλαγές στην αμυντική κατεύθυνση της ομάδας, με τους παίκτες να δείχνουν να αποδίδουν καλύτερα με αυτόν τον τρόπο (τόσο ατομικά, όσο και ομαδικά), κάτι που αποτυπώθηκε και στο παθητικό τους, το οποίο μέτρησε μόλις 72 πόντους. Ναι, είναι σημαντικός αριθμός, γιατί στις τελευταίες οκτώ αγωνιστικές, οι "ερυθρόλευκοι" δεχόντουσαν μέσο όρο 93.5 (!) πόντους.

Βέβαια, η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη στην αναμέτρηση, ήταν η τρομερή αντίδραση των αναπληρωματικών. Και μάλιστα, όχι σε κάποιο σημείο του αγώνα, αλλά προς το τέλος της τρίτης περιόδου και σε ολόκληρη την τέταρτη περίοδο, με το παιχνίδι να «καίει» και τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να «σφραγίσει» τη νίκη. Η second unit των "ερυθρολεύκων", αποτελούμενη από τους Μπάλντγουϊν, Ρότσεστι, Πολ, Βεζένκοφ και Ρούμπιτ, έκανε... θραύση. Θα λέγαμε πως πήραν την «εκδίκηση» τους, καθώς στα τελευταία παιχνίδια είχαν δεχθεί κριτική για το κατά πόσο μπορούν να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο ποιότητας και ενέργειας σε σχέση με τους βασικούς. Υπήρχαν ματς που ερχόντουσαν από τον πάγκο και αυτόματα η ομάδα έχανε τον ρυθμό της, μένοντας πίσω στο σκορ. Τώρα, όμως, είδαμε την.. revenge of the bench. Τι έκαναν; Καταρχάς, πέτυχαν τους 56 από τους 89 πόντους του Ολυμπιακού και μοίρασαν τις 15 από τις 21 ασίστ, "εκτελώντας" την Μπάγερν στο τελευταίο δεκάλεπτο, βγάζοντας ποιότητα και αστείρευτη ενέργεια στο παρκέ.

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με +6 (47-53) στο 28', αλλά οι γηπεδούχοι απάντησαν στη συνέχεια με ένα επί μέρους σκορ 21-3, κάνοντας το σκορ 68-56, έχοντας για πρωταγωνιστές τα παιδιά... από τον πάγκο. Έβγαλαν άμυνες, κυκλοφόρησαν με έξοχο τρόπο την μπάλα, έβγαλαν υπέροχες συνεργασίες στο παρκέ, πόνταραν στην έξτρα πάσα, έβαλαν μεγάλα σουτ, με την second unit να συνδυάζει την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να επιβραβεύει την απόδοση των παικτών του, στηρίζοντας τους στο παρκέ σε ολόκληρη την τελευταία περίοδο, κρατώντας στον πάγκο τους βασικούς. Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μιλουτίνοφ, πήραν το... μήνυμα πως δεν είναι μόνοι τους, αλλά και πως έχουν ενεργούς συμπαραστάτες ενόψει της συνέχειας.

Ο Σάσα Βεζένκοφ έκανε το ματς της ζωής του με τον Ολυμπιακό, βρίσκοντας εκπλητικό ρυθμό από την περιφέρεια. Στήθηκε στις γωνίες, περίμενε τις έξτρα πάσες των συμπαικτών του και "εκτέλεσε" τους Γερμανούς με 5/6 τρίποντα, τελειώνοντας το ματς με 20 πόντους και 5 ριμπάουντ, σε μόλις 17 λεπτά συμμετοχής. Είναι μεγάλη επένδυση για τους Πειραιώτες. Διαθέτει ποιότητα, ταλέντο, επιθετικό ένστικτο και μυαλό, αλλά η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έμεινε στάσιμος και δεν είχε την επιθυμητή εξέλιξη. Χρειάζεται να βρει ξεκάθαρο ρόλο, στο "4", να πάρει λεπτά και να σταθεροποιήσει την απόδοση του. Έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στην Μπαρτσελόνα και είναι ευκαιρία του να δείξει (επιτέλους) με τους "ερυθρόλευκους" σε διάρκεια την μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων του.

Ο Αντώνης Κόνιαρης όσο περνάει ο καιρός, βελτιώνεται, εξελίσσεται, κάνει το βήμα μπροστά και παρουσιάζεται όλο και πιο χρήσιμος στο "ερυθρόλευκο" ροτέισον. Βγάζει άμυνες, ξέρει να πιέζει πάνω στη μπάλα, δεν κάνει εύκολα το λάθος και έχει εξελιχθεί σε αξιόπιστη λύση για τον Ολυμπιακό από την περιφέρεια. Στα τελευταία τρία παιχνίδια της ομάδας έχει μέσο όρο 9.6 πόντους με 7/13 τρίποντα (53.8%).

Πήρε και αυτοπεποίθηση και ο Όγκουστιν Ρούμπιτ, ένα από τα καλύτερα παιδιά από θέμα χαρακτήρα στον Ολυμπιακό, ο οποίος αν και "4άρι", το παλεύει όσο μπορεί στο "5", ειδικά τώρα που έφυγε ο Γουίλι Ριντ και παίζει τραυματίας ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Είχε 4/5 σουτ, προσφέροντας πολύτιμα τρίποντα στους Πειραιώτες στη τελευταία περίοδο, τα οποία τσάκισαν την ψυχολογία της Μπάγερν.

Ο Τέιλορ Ρότσεστι δεν έχει την σωματική δύναμη, ούτε και τα αθλητικά προσόντα, και είναι ξεκάθαρο πως παρουσιάζει αμυντικές αδυναμίες. Αναμφισβήτητα, όμως, διαθέτει μυαλό και οργανωτικές αρετές. Δεν είναι ο σπουδαίος γκαρντ που ήταν μέχρι πριν δύο-τρία χρόνια, αλλά σαν δημιουργός μπορεί ακόμη να κάνει την διαφορά για την ομάδα του, αξιοποιώντας το έξοχο διάβασμα παιχνιδιού, για το οποίο και φημίζεται. Σε 19 λεπτά μοίρασε 12 (!) ασίστ στους συμπαίκτες του (πάνω από τις μισές της ομάδας του), ψάχνοντας συνεχώς τρόπο να τους αξιοποιεί στην επίθεση, δείχνοντας πως υπάρχει πασέρ και μετά τον Βασίλη Σπανούλη. Προσπαθεί να τον "παντρέψει" στη πεντάδα με τον Γουέιντ Μπάλντγουϊν ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ώστε ο ένας να καλύπτει τα κενά του άλλου.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα