Στην Ελλάδα οι ξένοι βλέπουν ακόμα μεγάλες ευκαιρίες

Ο Γιάννης Ρεβύθης έχει μεγάλη εμπειρία και γνώση της κτηματαγοράς, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής, λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Συνέντευξη στον Θέμη Σινάνογλου

Η αγορά ακινήτων, ο τουρισμός, οι τιμές των ενοικίων, οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα είναι θέματα που μας απασχολούν όλους, καθώς συνδέονται άμεσα με το μέλλον αυτού του τόπου. Ο Γιάννης Ρεβύθης δίνει τις δικές του απαντήσεις

Πώς βλέπεις τα ακίνητα στην Ελλάδα; Είναι φούσκα;

Δεν είναι όλη η Ελλάδα υπερτιμημένη. Στο 96% της χώρας οι τιμές είναι κάτω από το κόστος κατασκευής που σήμερα έχει εκτοξευθεί στα 1.800 ευρώ το τ.μ.. Ό,τι πουλιέται λοιπόν κάτω από 1.800 ευρώ το τ.μ., θεωρείται ευκαιρία. Εκεί που έχουμε μεγάλες αυξήσεις τα τελευταία τρία χρόνια είναι στα Νότια προάστια από το Φάληρο ως τη Βάρκιζα, στο κέντρο της Αθήνας, στην Κηφισιά και στο Κεφαλάρι, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και σε κάποια άλλα νησιά με διεθνή αεροδρόμια.

Γιατί έχουμε αυτές τις μεγάλες αυξήσεις;

Διότι είναι πολύ αυξημένο το κόστος οικοδομής, επίσης υπάρχει έλλειψη οικοπέδων, και είναι μεγάλη η ζήτηση από ξένους. Όχι μόνο για golden visa αλλά γενικώς οι ξένοι βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλή προορισμό και χώρα φιλόξενη. Γι' αυτό βλέπεις και Άραβες και Ισραηλινούς και Κινέζους να αγοράζουν.

Ξέρω από την Κέρκυρα ότι έχουν πλακώσει πολλοί Ισραηλινοί εδώ και καιρό.

Έχουν πλακώσει Ισραηλινοί σε όλη την Ελλάδα! Και στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη και στην Πελοπόννησο, στον Βόλο, στη Λάρισα, στα νησιά. Το Ισραήλ είναι μια χώρα που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις- έχουν ευθύνη βέβαια οι ίδιοι για την κατάσταση- βλέπει την Ελλάδα ως φιλική χώρα για δουλειά και για οίκηση.

Θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών;

Θα εξαρτηθεί από τρεις κυρίως παράγοντες. Πρώτον, αν συνεχίσει η αύξηση στο κόστος κατασκευής όπου υπάρχει και μια κερδοσκοπία. Δεύτερον, αν θα έχουμε αυξημένη ζήτηση. Και τρίτον αν θα πέσουν τα επιτόκια.

Τι εκτιμάς εσύ;

Οι τιμές πιστεύω θα παραμείνουν ίδιες ή θα έχουμε μια μικρή μείωση 5% στις περιοχές που οι τιμές αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια.

Ο τουρισμός θα πάει καλά;

Αν δεν έχουμε επιδείνωση των πολεμικών συγκρούσεων, ο τουρισμός θα κάνει φέτος ρεκόρ στην Ελλάδα! Θα περάσουμε τις 35 εκατομμύρια αφίξεις.

Εγώ ξέρω ότι ακόμα είμαστε φθηνοί σε σχέση με τις άλλες μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες.

Σε σχέση με τις πρωτεύουσες των άλλων χωρών είμαστε όντως πολύ πιο φθηνοί. Όμως στις άλλες περιοχές είμαστε περίπου στα ίδια. Πρέπει να σου πω ότι τα ακίνητα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ βάλλονται, είναι σε συνεχή πτώση, εκτός από την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Λιθουανία που πάνε καλά. Το Λονδίνο πάει χάλια, τους έκανε πολύ κακό το BREXIT.

Με τα ενοίκια τι θα γίνει;

Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη αύξηση των ενοικίων όπου υπάρχει καλό συγκοινωνιακό δίκτυο, σχολείο, πράσινο. Η ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να βρει καλά σπίτια. Οι ιδιοκτήτες εμμένουν στις υψηλές τιμές λόγω της υπέρμετρης φορολογίας. Η κυβέρνηση αυτό πρέπει να το δει. Θα έχουμε μια υποχώρηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην οικοδομή, αυτό θα φέρει ανεργία. Ο λόγος είναι ότι άλλαξαν οι όροι στην Golden Visa και επίσης έγιναν αλλαγές στο Airbnb. Κατά τη γνώμη μου αυτά δεν έπρεπε να γίνουν.

Η αντιπαροχή υπάρχει;

Υπάρχει πάλι και δουλεύει καλά. Οι κατασκευαστές για να βρουν καλά οικόπεδα να κτίσουν, εφόσον είναι ελάχιστα και έχουν γίνει απλησίαστα, αναγκάζονται να τα παίρνουν αντιπαροχή. Αυτό είναι καλό.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα