Στην τελική ευθεία για το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για το Φεστιβάλ Βενετίας το οποίο θα διεξαχθεί φέτος από 29 Αυγούστου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου και όπως κάθε χρόνο θα συγκεντρώσει την αφρόκρεμα του κινηματογραφου. 

Το Φεστιβάλ Βενετίας είναι το αρχαιότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον κόσμο. Ξεκίνησε το 1932 ως (Διεθνής Έκθεση της Τέχνης του Κινηματογράφου) και από τότε διεξάγεται ετησίως, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, στο νησί Λίντο στη Βενετία. Οι προβολές των ταινιών γίνονται στο ιστορικό Palazzo del Cinema. Είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένου κύρους κινηματογραφικά φεστιβάλ και αποτελεί μέρος της φημισμένης Μπιενάλε της Βενετίας, μιας μεγάλης έκθεσης μοντέρνας τέχνης που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια.

Στο Φεστιβάλ υπάρχουν δύο βασικά βραβεία, αυτό που ονομάζεται «Χρυσός Λέοντας» και το «Κύπελλο Βόλπι» που δίνετε στους καλύτερους ηθοποιούς και για ανδρικό και για γυναικείο ρόλο αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο «Χρυσός Λέοντας» λεγόταν κάποτε βραβείο του Μουσολίνι αλλά μετονομάστηκε σε «Χρυσός Λέοντας» μετά την πτώση του Μουσολίνι το 1943. Το 2013 μάλιστα το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας γιόρτασε τα 70 χρόνια ύπαρξης του στα διεθνή κινηματογραφικά πράγματα.

Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ έχουν βραβευτεί και μεγάλες προσωπικότητες του κινηματογράφου όπως για παράδειγμα Κριστόφ Κισλόφσκι που κέρδισε το βραβείο του Χρυσού Λέοντα με την Μπλέ ταινία το 1993 η ο Ανγκ Λι με την ταινία του Το μυστικό του Brokeback Mountain το 2005. Τα βραβεία που δίνονται στο Φεστιβάλ είναι αυτό του Χρυσού Λέοντα για την καλύτερη ταινία, βραβείο Αργυρού Λέοντα για καλύτερη σκηνοθεσία και το βραβείο Δόξα στον Δημιουργό της Ταινίας για τους διμιουργούς της ταινίας.

Το Φεστιβάλ έχει την φήμη του προάγγελου της οσκαρικής κούρσας αν και πολλές είναι οι ταινίες που παρότι κέρδισαν βραβείο στο Φεστιβάλ της Βενετίας δεν είχαν την ίδια τύχη και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού όπως για παράδειγμα η ταινία Το μυστικό της Βέρας Ντρέικ.

Οι Έλληνες φίλοι του κινηματογράφου αναμένουν με ιδιαίτερη ανυπομονησία το φετινό 75ο Φεστιβάλ καθώς σε αυτό συμμετέχει και ο δικός μας Γιώργος Λάνθιμος με την ταινία του «The Favourite» που θα κάνει το διεθνές ντεμπούτο της στη Βενετία.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα