Η επάνοδος στα σχολεία

Τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν απρόσκοπτα και τα παιδιά μας να βρίσκονται μέσα σε αυτά ασφαλή, υγιή και χαρούμενα.

Με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθούμε όλοι τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Βρισκόμαστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε μία πολύ κρίσιμη καμπή, όπου η επέλαση της Όμικρον παραλλαγής πολλαπλασιάζει τα κρούσματα με απίστευτη ταχύτητα. Παράλληλα, οι διακοπές των Χριστουγέννων έριξαν αυλαία και από αύριο ανοίγουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικές δομές σε όλη τη χώρα, γεγονός που αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από πολλούς ειδικούς και μη. Απόλυτα λογικό, έτσι;

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά και γεμάτα με παιδιά. Επίσης, δεν αμφισβητείται ότι η ψυχική υγεία των παιδιών, και όχι μόνον, έχει διαταραχτεί τους τελευταίους είκοσι μήνες με συνέπειες που θα ξεδιπλωθούν σε βάθος χρόνου. Τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν απρόσκοπτα και τα παιδιά μας να βρίσκονται μέσα σε αυτά ασφαλή, υγιή και χαρούμενα.

Η απόφαση, ωστόσο, της πολιτείας να ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα, όπως έκλεισαν πριν από δεκαπέντε ημέρες για τις διακοπές, διχάζει την κοινωνία και δημιουργεί πολλαπλή ανησυχία, έχοντας καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, αρκετές εισαγωγές στα νοσοκομεία, πολυάριθμους θανάτους και ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας υποστελεχωμένο. Σαφέστατα, τα σχολεία άνοιξαν ή θα ανοίξουν και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αναρωτιέμαι αν μπορούμε να συγκρίνουμε τις ελληνικές υποδομές με των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

Ο αντίλογος σε όλες αυτές τις ανησυχίες είναι το γεγονός ότι θα πραγματοποιούνται πολλοί έλεγχοι και ως εκ τούτου θα ανιχνεύονται νωρίς τα κρούσματα. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι μεγάλος αριθμός μαθητών δεν πραγματοποιούσε τα τεστ στο παρελθόν και απλώς δήλωνε το αρνητικό αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα. Θα συνεχιστεί άραγε αυτή η τακτική; Τώρα, στην περίπτωση-βεβαιότητα που ανιχνευτεί κρούσμα σε κάποιο τμήμα, θα πρέπει να γίνουν, αντί για δύο, πέντε τεστ την εβδομάδα, τρία self tests και δύο rapid. Και στην καλύτερη περίπτωση τα self tests θα τα κάνουν στο σπίτι τους. Τα rapid πού θα τα κάνουν; Και δεν αναφέρομαι στα παιδιά που ζουν σε πόλεις, αλλά υπάρχουν και παιδιά σε ελληνικά χωριά που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε δομές υγείας.

Αναφορικά τώρα με τους εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα ταξιδέψουν από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους στα σχολεία, θα είναι όλοι αρνητικοί; Επιπροσθέτως, αν νοσήσουν τις προσεχείς ημέρες, από τη στιγμή που γνωρίζουμε τον βαθμό της νοσηρότητας του στελέχους του ιού; Ποιοι θα αναλάβουν τα τμήματα στην περίπτωση που νοσήσουν δύο, τρεις ή παραπάνω εκπαιδευτικοί συγχρόνως, πράγμα που δεν είναι καθόλου απίθανο; Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το πρωτόκολλο του ανοίγματος των σχολείων είναι σαφές: το τμήμα κλείνει στην περίπτωση που ανιχνευτεί το 50% +1 των μαθητών με Covid.

Τέλος, καλό είναι να σκεφτούμε ότι είμαστε μέσα στον χειμώνα και τα κρύα και οι κακοκαιρίες είναι μπροστά μας. Πώς θα πάνε τα παιδιά στα σχολεία και πώς θα παρακολουθούν το μάθημα σε μία τάξη με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, όπως απαιτείται λόγω συνθηκών; Και ας μην αναρωτηθούμε για τη συνεχή απολύμανση των χώρων του σχολείου…

Ανοίγουν τα σχολεία… Καλή επιστροφή σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα!


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα