Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το Τσερνόμπιλ διαθέτει εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ», λένε Ουκρανοί υπουργοί

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Ουκρανίας τόνισαν ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Τσερνόμπιλ διαθέτει μεν εφεδρικές γεννήτριες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, όμως είναι απαραίτητη η κατάπαυση πυρός από πλευράς Ρωσίας ώστε να γίνουν επισκευές.

Σχολιάζοντας το μπακ άουτ στο Τσερνόμπιλ, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γκέρμαν Γκαλουσένκο, δήλωσε στο BBC ότι η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες παρακολούθησης στον σταθμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει εάν απελευθερώνονται ραδιενεργές ουσίες.

«Πρέπει να το επισκευάσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε ο Γκαλουσένκο αναφέροντας ότι υπάρχει «ένα ειδικό σύστημα ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος» που θα επιτρέψει στο εργοστάσιο να λειτουργεί για αρκετές ημέρες χρησιμοποιώντας γεννήτριες ντίζελ.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η πραγματοποίηση επισκευών για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί πλήρως.

Όπως υποστήριξε ο Κουλέμπα, το Τσερνόμπιλ διαθέτει εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ που έχουν χωρητικότητα 48 ωρών.

«Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν, καθιστώντας επικείμενες διαρροές ραδιενέργειας», πρόσθεσε.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα