Θρίλερ έως τις 20 Μαΐου με το φυσικό άεριο

Σε ετοιμότητα οι εταιρείες εισαγωγής ρωσικού αερίου και ο κρατικός μηχανισμός.

Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισπεύδουν το σχέδιο εγκατάστασης νέας πλωτής αποθήκης στη Ρεβυθούσα εντός του Ιουλίου.

Η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί από χθες το βασικό σενάριο εργασίας για την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.

Η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα στην Πολωνία και τη Βουλγαρία ως απάντηση στην άρνηση των δύο χωρών να αποδεχθούν το νέο μηχανισμό πληρωμής που επέβαλε μονομερώς η Μόσχα με το προεδρικό διάταγμα της 31ης Μαρτίου σήμανε συναγερμό και στην Αθήνα.

Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και εκτιμήθηκε η κατάσταση σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, με τους συμμετέχοντες να καταλήγουν στο ότι «δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας». Στη σύσκεψη εξετάστηκε και το θέμα των πληρωμών του ρωσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας μέσω των εταιρειών ΔΕΠΑ, Μytilineos, Προμηθέας Gas και ΔΕΗ. Η τελευταία εισάγει απευθείας αέριο από την Gazprom μετά την εκχώρηση μέρους του συμβολαίου της Προμηθέας Gas για τα έτη 2022 και 2023. Kαι οι τέσσερις εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν για τις καταναλώσεις του Απριλίου μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Mαΐου και αυτό που προκύπτει με βάση τα όσα συζητήθηκαν και στη χθεσινή σύσκεψη είναι ότι αναμένουν μια ξεκάθαρη και δεσμευτική απόφαση από πλευράς της Κομισιόν για να πράξουν ανάλογα.

πηγή: «Κ»


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα