1500 πίθηκοι επιβίωσαν από τυφώνα και κυβερνούν ολόκληρο νησί

1500 μακάκοι ρέζους ζουν σε ένα νησί 2 χιλιόμετρα από την ακτή του Πουέρτο Ρίκο


.
Το πρωί της 20ης Σεπτεμβρίου 2017, ο τυφώνας «Μαρία» έφτασε στις ακτές του Πουέρτο Ρίκο, σφυροκοπώντας το νησί με ριπές ανέμου με ταχύτητα 170 μιλίων την ώρα και βροχή που προκάλεσε πλημμύρες. Ήταν ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 4 που έπληξε το νησί εδώ και σχεδόν 85 χρόνια, αποκόπτοντας τους ανθρώπους από τις ανέσεις της καθημερινότητας. Ωστόσο, στον απόηχο της καταιγίδας, μια κοινότητα κατοίκων εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό αλώβητη: περίπου 1.500 μακάκοι ρέζους που ζούσαν δύο χιλιόμετρα μακριά από την ανατολική ακτή του Πουέρτο Ρίκο στο Κάγιο Σαντιάγο.

=
Το νησί, γνωστό στους ντόπιους ως «νησί των πιθήκων», έγινε για πρώτη φορά το σπίτι για αυτούς τους απίθανους κατοίκους στα τέλη της δεκαετίας του 1930, όταν ο Κλάρενς Κάρπεντερ έφερε περίπου 450 από αυτούς με πλοίο από την Ινδία στο νησί των 38 στρεμμάτων για να μελετήσει την κοινωνική και ερωτική συμπεριφορά του.

Μέσω αυτής της αρχικής πρωτοποριακής έρευνας, ο γεμάτος δέντρα θύλακας έγινε τελικά το σπίτι του Caribbean Primate Research Center, μιας εκπαιδευτικής και ερευνητικής εγκατάστασης που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο. Με τα χρόνια, γενιές πιθήκων προήλθαν από αυτή την αρχική αποικία, και σήμερα οι απόγονοι τους περιφέρονται ελεύθερα γύρω από το νησί, παίζοντας στις αμμώδεις παραλίες του κάτω από το ασταμάτητο θρόισμα των δέντρων του. Οι μακάκοι ρέζους - το καθένα ζυγίζει περίπου 20 κιλά και είναι γνωστά για τις μακριές, χνουδωτές ουρές τους και τη γούνα στο χρώμα του άχυρου - ζουν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από την ανθρώπινη παρέμβαση που περιορίζεται απλά στη σίτισή τους.

Αφού ο τυφώνας έπληξε το Πουέρτο Ρίκο, οι ερευνητές από το κέντρο φοβήθηκαν το χειρότερο για τους πιθήκους. Ωστόσο, όταν ήταν ασφαλές να επιστρέψουν στο νησί, οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι ήταν εκεί

«Δύο μέρες μετά την καταιγίδα, μέλη του προσωπικού μας πήγαν με μια βάρκα στο νησί για να τους ταΐσουν», λέει η Αλίσα Άρε, επιστημονική διευθύντρια του κέντρου. «Όλοι ανησυχούσαν ότι οι πίθηκοι είχαν πεθάνει, αλλά δεν ήταν έτσι».


Οι εργάτες που είχαν επιφορτιστεί με την καθημερινή καταγραφή του πληθυσμού δεν επισήμαναν κάποια απώλεια

Ενώ δεν υπάρχουν κάμερες στο νησί για να καταγράψουν ακριβώς πώς οι μακάκοι έτρεχαν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, η Άρε υποπτεύεται ότι αναζήτησαν καταφύγιο σκαρφαλώνοντας σε έναν από τους δύο λόφους του νησιού και μένοντας χαμηλά στο έδαφος. Τα μοναδικά κτίρια στο νησί χρησιμοποιούνται από το προσωπικό για αποθηκευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

«Ο τυφώνας κατέστρεψε όλη τη βλάστηση που χρησιμοποιούν οι πίθηκοι για να συμπληρώσουν τη διατροφή τους», λέει η Άρε. «Ο άνεμος ήταν τόσο δυνατός [έκοψε κλαδιά και κλαδιά], οπότε δεν πιστεύουμε ότι σκαρφάλωσαν στα δέντρα».

«Αρχικά, [ο Κάρπεντερ και η ομάδα του] πίστευαν ότι οι πίθηκοι απλώς θα ζούσαν στο νησί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά οι πίθηκοι κατέστρεψαν γρήγορα όλη τη βλάστηση στο νησί και έφαγαν τα πάντα», λέει η Άρε. «Έτσι, συνειδητοποίησαν ότι θα έπρεπε να αρχίσουν να συντηρούν τον πληθυσμό με προμήθειες τροφίμων».

Επί του παρόντος, η διατροφή τους περιλαμβάνει καρύδες, καλαμπόκι, σπόρους, μήλα, παπάγια και Purina Monkey Chow, κίτρινα ξηρά μπισκότα σε σχήμα αυγού. Η Άρε επιβεβαιώνει ότι οι πίθηκοι, αντίθετα από ό,τι πιστεύουμε, δεν είναι λάτρεις της μπανάνας.


«Τους αρέσει να παίρνουν τη τροφή και να τη βάζουν σε μια λακκούβα και να την πλάθουν ώστε να μαλακώσει πριν τη φάνε», λέει.

Ως ερευνητικό ίδρυμα που μελετά αυτά τα θηλαστικά για δεκαετίες, ήταν λογικό να εξετάσουν προσεκτικότερα πώς μια θεομηνία επηρέασε τη συμπεριφορά και τις σχέσεις τους. Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από τα ευρήματά τους.

Σήμερα, το νησί δεν είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό, προκειμένου να αποφευχθεί η περιττή ανθρώπινη επαφή με τους πιθήκους. Ωστόσο, κάθε χρόνο, επισκέπτες ερευνητές έρχονται στο νησί για να μελετήσουν τους πιθήκους και να αξιοποιήσουν την εκτεταμένη βάση δεδομένων του νησιού που περιέχει δεδομένα αξίας άνω των 60 ετών, από βασικές δημογραφικές πληροφορίες (ηλικία, κοινωνικές ομάδες και ποσοστά μητρότητας) σε περισσότερα από 11.000 πιθήκους σε γενετικές πληροφορίες και μια συλλογή με περισσότερους από 3.300 σκελετούς πιθήκων. Οι μελέτες τους συνεχίζουν να ωθούν προς τα εμπρός στην κατανόησή μας για τη συμπεριφορά των πρωτευόντων και πώς μεταφράζεται στη δική μας συμπεριφορά ως ανθρώπων.

Πηγή: Huffington Post & Smithsonianmag


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα