Θεσσαλονίκη: Άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμά ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας.

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τιμά σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ανάβοντας τη «Φλόγα της Μνήμης», στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

"Τιμούμε τις 353.000 των Ελλήνων Ποντίων που σφαγιάστηκαν με σχέδιο από την Τουρκία. Τα εγκλήματα κατά των Ελλήνων πρέπει να αναγνωριστούν. Αυτό είναι το μεγάλο ιστορικό χρέος", ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης άναψε την «Φλόγα της Μνήμης» και μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

Σύμφωνα με το Thestival, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό της ότι «δικό μας χρέος είναι να θυμόμαστε, να τιμούμε, να μην ξεχνούμε και να διεκδικούμε».

Ο Πρόεδρος Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης, Παύλος Γαλεγαλίδης, σημείωσε ότι θα «θέλαμε ένα κεντρικό μνημείο μνήμης σε όλες τις πόλεις και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη», ενώ κάλεσε τον κόσμο στην απογευματινή εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Η εκδήλωση μνήμης του Δήμου Θεσσαλονίκης στον χώρο του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικής επετειακής δράσης του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο μνημείο Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμοί. Αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη η ομιλία από τον Πρέσβη της Ελλάδος Γεώργιο Διον. Πουκαμισά.

Τέλος, στις 20:15 είναι προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας προς το Τουρκικό Προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

πηγή: Thestival


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα