Ναυάγιο στη Λέσβο: Το πλοίο ήταν στη λίστα της ΕΥΠ - Υποψίες για παράνομα φορτία

Σε ειδική λίστα από διάφορες Μυστικές Υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΥΠ, φαίνεται να ήταν το πλοίο που βυθίστηκε ανοιχτά της Λέσβου, χτες Κυριακή (26/11).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν «κοκκινισμένο» καθώς είχε παρατηρηθεί πως έκανε συχνά σωρεία παραβιάσεων ως προς το δηλωθέν φορτίο και τα δρομολόγια που ακολουθούσε και υπήρχαν υποψίες μεταφοράς παράνομων φορτίων, όπως όπλων και ναρκωτικών.

Εξαιτίας αυτού στις έρευνες συμμετέχει σε πληροφοριακό επίπεδο και η ΕΥΠ.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 ναυτικών

Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοούμενων ναυτικών στην περιοχή όπου βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο «Raptor».

Νωρίτερα, αναγνωρίστηκε η σορός ενός από τους ναυτικούς που επέβαινε στο πλοίο, και όπως έγινε γνωστό ανήκει σε Αιγύπτιο ναύτη.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής έχει διασωθεί ένα άτομο, από το πλήρωμα των 14 ατόμων (ένας Ινδός, έντεκα Αιγύπτιοι και δύο Σύροι). Πρόκειται επίσης για Αιγύπτιο ο οποίος σώθηκε χάρη σε ένα βαρέλι από το οποίο κρατιόταν για σχεδόν 4 ώρες.

Αυτό είναι το μοιραίο πλοίο

Στο φως της δημοσιότητας έχει έρθει ένα βίντεο ντοκουμέντο με τη στιγμή της βύθισης του πλοίου.

Το «Raptor» φαίνεται στο βίντεο, που δημοσίευσε τουρκική ιστοσελίδα, να παλεύει να μείνει στην επιφάνεια, τη στιγμή που η πρύμνη του έχει ήδη βυθιστεί ενώ παράλληλα έχει εκπέμψει «MAYDAY».

Το χρονικό της βύθισης

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιθανότατα εξαιτίας της σφοδρής θαλασσοταραχής, προκλήθηκε μετατόπιση φορτίου, μπήκαν νερά στα αμπάρια και η βύθιση του πλοίου, που μετέφερε 6.000 τόνους αλάτι, ήταν θέμα χρόνου.

Στις 3:06 τα ξημερώματα της Κυριακής, 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού, το πλοίο σταματά να κινείται πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης. Στις 4:47 οι μηχανές του πλοίου ξεκινούν και πάλι. Στις 7:11, 4 μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σβήνουν και πάλι οι μηχανές του πλοίου. Αυτή είναι και η τελευταία καταγραφή της πορείας του στο σύστημα.

Μία ώρα μετά, στις 8:20 το πλοίο παίρνει κλίση. Ο πλοίαρχος εκπέμπει σήμα κινδύνου «mayday» σε παραπλέοντα σκάφη και στη συνέχεια χάνεται από τα ραντάρ.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα