Η Χαμάς «μελετά την απάντηση του Ισραήλ» – Νέες συνομιλίες για εκεχειρία στο Ριάντ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και διεθνείς αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, θα βρεθούν στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με στόχο να πιέσουν για ειρηνευτική συμφωνία στη Γάζα 

ΗΧαμάς έλαβε την επίσημη απάντηση του Ισραήλ στην τελευταία της πρόταση εκεχειρίας και θα τη μελετήσει πριν υποβάλει τη δική της απάντηση, αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής αρχηγός της οργάνωσης στη Γάζα.

«Η Χαμάς έλαβε σήμερα την επίσημη απάντηση της σιωνιστικής κατοχής στην πρόταση που παρουσιάστηκε στους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ στις 13 Απριλίου», ανέφερε ο Κχαλίλ Αλ-Χαγιά, ο οποίος εδρεύει στο Κατάρ, σε δήλωση που δημοσίευσε η οργάνωση.

Επειτα από περισσότερους από έξι μήνες πολέμου στη Γάζα, οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα παραμένουν σε αδιέξοδο.

Νέες συνομιλίες στο Ριάντ

Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και διεθνείς αξιωματούχοι θα βρεθούν στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με στόχο να πιέσουν για ειρηνευτική συμφωνία στη Γάζα.

Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του φόρουμ σήμερα Σάββατο.

«Εχουμε τους βασικούς παίκτες στο Ριάντ και ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε συμφιλίωση και ειρήνη», τόνισε ο Μπόργκε Μπρέντε σε συνέντευξη Τύπου στο Ριάντ, προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα θα είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν θα παραστεί στις συναντήσεις μαζί με περιφερειακούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού του Κατάρ, του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του πρίγκιπα του διάδοχου του Ομάν και αξιωματούχων του Μπαχρέιν, τόνισε ο Μπρέντε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου θα είναι εκεί για να ενημερώσει σχετικά με τον γύρο συνομιλιών με τη μεσολάβηση Αιγυπτίων διαπραγματευτών που διεξήχθησαν στο Ισραήλ χθες Παρασκευή, σε μία προσπάθεια να ξαναρχίσουν οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την επιστροφή των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων.

«Υπάρχει μικρή ώθηση για διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και επίσης για πιθανή κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Μπρέντε.

Με πληροφορίες από Reuters


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα