Γιατί οι τυφώνες που πλήττουν τη Γη έχουν ονόματα - Ποιος τους... βαφτίζει

Η Σοφία, ο Τηλέμαχος και οι άλλοι τυφώνες που παρατηρούνται έχουν «βαφτιστεί» από κάποιους. Διαβάστε το γιατί.

Την ώρα που η κλιματική αλλαγή έχει γίνει πιο αισθητή από ποτέ σε ολόκληρο τον πλανήτη και τα φυσικά φαινόμενα έχουν αρχίσει και γίνονται πιο περίεργα από ποτέ, εντύπωση προκαλεί σε αρκετό κόσμο η ονομασία των τυφώνων με ανθρώπινα ονόματα, στην πλειοψηφία του γυναικεία.

Ωστόσο αυτή η μόδα δε γεννήθηκε στην εποχή μας, αλλά κρατάει από τη δεκαετία του '50, με τη διαφορά ότι τότε τα ΜΜΕ δεν ήταν τόσα πολλά σε είδος, αφού το ίντερνετ δεν υπήρχε στην καθημερινότητα της ανθρωπότητας και οι ειδήσεις δεν γίνονταν... viral με την ευκολία που βλέπουμε σήμερα αυτό το φαινόμενο.

Πρωτοπόρος της... ονοματοδοσίας των τυφώνων θεωρείται ο Αυστραλός μετεωρολόγος Κλέμεντ Ρατζ ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα χρησιμοποίησε γυναικεία ονόματα και ονόματα πολιτικών που δεν συμπαθούσε προκειμένου να «βαφτίζει» τις τροπικές θύελλες που εμφανίζονταν στα πέλαγα της Αυστραλίας.

Με την πρακτική αυτή πλέον εξασφαλίζεται ότι οι προειδοποιήσεις προς το παγκόσμιο κοινό και τα διεθνή μέσα μεταφορών να είναι άμεσες και ομοιόμορφες σε όλες τις κλιματικές ζώνες του πλανήτη σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση και το μέγεθος του κινδύνου.

Επιπλέον εξασφαλίζεται η γεωγραφική διαχείριση του κινδύνου, όταν αρκετές τροπικές θύελλες αναπτύσσονται και εξελίσσονται ταυτόχρονα στην ίδια κλιματική ζώνη.

Και τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι μεθοδολογία αυτή τηρείται από διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organization-WMO), που, μεταξύ άλλων, δημιουργεί και συντηρεί καταλόγους ονομάτων για τις τροπικές θύελλες που «γεννιούνται» από τη φύση σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, όπως ο Κεντρικός Ατλαντικός ωκεανός, ο Βορειοανατολικός Ειρηνικός ωκεανός, οι Αυστραλιανές θάλασσες κ.λπ.

Το φαινόμενο της ονοματοδοσίας των τυφώνων παρατηρήθηκε και τόσο σε περιοχές όπως ο Ινδικός και ο Ειρηνικός Ωκεανός, ενώ οι μετεωρολόγοι της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού των ΗΠΑ, άρχισαν να δίνουν γυναικεία ονόματα στις θύελλες του Ειρηνικού ωκεανού που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το τέλος αυτού και πιο συγκεκριμένα το 1953, η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ: www.noaa.gov) και το Παγκόσμιο Σύστημα Κλιματολογικής Παρατήρησης (Global Climate Observing System) ξεκίνησε να χρησιμοποιεί γυναικεία ονόματα για όλες τις τροπικές θύελλες που εμφανίζονται στον πλανήτη.

Από τη δεκαετία του '70 και έπειτα όμως, όταν και κάποιες φεμινιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ ξεσηκώθηκαν κατά της διάκρισης αυτής, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, μετά από πρόταση του ΝΟΑΑ, αποφάσισε την εναλλαγή γυναικείων και ανδρικών ονομάτων στη λίστα των τυφώνων που πλήττουν τον πλανήτη.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα