Εορτολόγιο-της Αγίας Κυριακής: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 7 Ιουλίου

Σε ποιους να στείλετε τις ευχές σας.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Κυριακή 7 Ιουλίου, Κυριακή των εκλογών, γιορτάζουν οι Κυριακή, Κυριακίτσα, Κική, Κίκα, Κικίτσα, Κίτσα, Κορίνα, Ντομένικα, Σάντυ, Οδυσσέας.

Εκλογές 2019: Μάθε ΕΔΩ πού ψηφίζεις από το Υπουργείο Εσωτερικών (vid)

Είναι η 188η μέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Στην Αθήνα, ο ήλιος ανέτειλε στις 06:08 και δύει στις 20:50 με διάρκεια ημέρας 14 ώρες και 41 λεπτά. Σελήνη 5 ημερών.

Σήμερα είναι:

Εθνική γιορτή στα Νησιά του Σολομώντος στον Νότιο Ειρηνικό. Γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους από τη Μεγάλη Βρετανία το 1978. Είναι περίπου 1000 τον αριθμό, με 550.000 κατοίκους.

Η εκκλησία τιμά τη μνήμη:

Μεγαλομάρτυρος Κυριακής (†δ΄αι.)

Οσίου Θωμά, του εν τω Μαλεώ († ι΄αι.)

Ιερομάρτυρος Περεγρίνου και των συν αυτώ Γερμανού, Ησυχίου, Παππίου, Πομπηίου και Σατορνίνου, των εν Δυρραχίω

Μαρτύρων Ευαγγέλου, Ευσταθίου του πρεσβυτέρου, Πολυκάρπου του νέου και Λουκιανού

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Κυριακή

Γεννημένη στη Νικομήδεια, η Αγία Μεγαλομάρτυς Κυριακή ήταν το μοναδικό παιδί του Δωρόθεου και της Ευσεβίας. Οι γονείς της ήταν Έλληνες, ευσεβείς χριστιανοί, πλούσιοι, αλλά χωρίς απογόνους. Σύμφωνα με τη διήγηση του βίου της από την Εκκλησία, προσευχόμενοι αδιαλείπτως, απέκτησαν ένα παιδί εκ Θεού. Εφόσον γεννήθηκε ημέρα Κυριακή (την ημέρα του Κυρίου), της δόθηκε το όνομα Κυριακή.

Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού (284-305) οι γονείς της μαρτύρησαν για την πίστη τους. Η Κυριακή εστάλη στον Καίσαρα Μαξιμιανό και από εκεί στον άρχοντα της Βιθυνίας Ιλαριανό, που της υπενθύμισε ότι η ομορφιά της είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια.

Η παρθένος του απήντησε υπερήφανα ότι δεν δίνει την παραμικρή αξία στην ομορφιά και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η πίστη της στον Χριστό.

Εξοργισμένος ο Ιλαριανός διέταξε να τη βασανίσουν και κατόπιν να την αποκεφαλίσουν. Αλλά προτού επιπέσει το σπαθί του δήμιου στο κεφάλι της, η Κυριακή παρέδωσε το πνεύμα και πέρασε στην αιωνιότητα.

Η Αγία Κυριακή είναι η πολιούχος Αγία της πόλης των Σερβίων στην Κοζάνη, όπου την ημέρα μνήμης της τελείται Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ναό της Αγίας Κυριακής και περιφορά της εικόνας παρουσία του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, της Δημαρχίας Σερβίων, του Στρατού και της μπάντας της πόλης των Σερβίων. Επίσης σε πολλά μέρη της Ελλάδας υπάρχουν εκκλησάκια που γιορτάζουν τη μνήμη της, όπως στη μικρή γραφική Βραϊλα Δωρίδας όπου οι λιγοστοί κάτοικοι μετά τον εσπερινό και την περιφορά της εικόνας την παραμονή στήνουν Ρουμελιώτικο γλέντι στη πλατεία του χωριού.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα