Κορονοϊός: Νέα οικονομικά μέτρα - 800 ευρώ για εργαζομένους που κλείνει η επιχείρησή τους

Νέα οικονομικά μέτρα ύψους 2 δις ευρώ αναγγέλλει η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις και εργαζομένους λόγω κορονοϊού.

Νέο πακέτο μέτρων για τον κορονοϊό ανακοινώνει η κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά είναι ύψους 2 δις εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες μέρες πρόκειται να εκταμιευτούν ακόμα 1.8 δις ευρώ.

Ο υπουργός οικονομικών ενημέρωσε ότι αναστέλλονται φόροι και εισφορές που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται από τον κορονοϊό, είτε μένουν κλειστές με κρατική εντολή είτε με δική τους πρωτοβουλία.

Νέο πακέτο μέτρων για τον κορονοϊό ανακοινώνει η κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά είναι ύψους 2 δις εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες μέρες θα πρόκειται να εκταμιευτούν ακόμα 1.8 δις ευρώ.

Ο υπουργός οικονομικών ενημέρωσε ότι αναστέλλονται φόροι και εισφορές που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται από τον κορονοϊό, είτε μένουν κλειστές με κρατική εντολή είτε με δική τους πρωτοβουλία.

Πιο συγκεκριμένα, για τέσσερις μήνες αναστέλλονται: Καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών, καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων. Βέβαια, προϋπόθεση για αυτή την αναστολή είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Από εκεί και πέρα, θα καταβληθεί αποζημίωση 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που κλείνει η επιχείρησή του με κρατική εντολή. Η αποζημίωση θα καταβληθεί στους δικαιούχους στις αρχές του Απριλίου.

Επιπλέον, ενισχύεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων μέσα ΕΣΠΑ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ σε προϊόντα από το 24% σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή.

Ρυθμίσεις επίσης όσον αφορά στα ενοίκια των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας: Στο 60% το μίσθωμα των ακινήτων. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται η αναστολή των πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων για 4 μήνες.

Ακόμα, δόθηκε παράταση της εκτιμητικής άσκησης για τις αντικειμενικές αξίες. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπάγεται στο παλιό καθεστώς.

Όσον αφορά στις τράπεζες, ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι αναστέλλονται οι πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Επίσης, τονίστηκε ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε μέτρα προστασίας του χρηματιστηρίου.

Γεωργιάδης: «800 ευρώ ενίσχυση για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πήρε το λόγο στη συνέχεια, ανακοινώνοντας με τη σειρά του μέτρα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι όσοι προβαίνουν σε απολύσεις θα μείνουν έξω από τα μέτρα.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε, ότι για όσους πλήττονται έως τις 30 Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ, θα υπάρξει επιδότηση ενήμερων επαγγελματικών δανείων και εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων έως 3 δις ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Βρούτσης: «Η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον Μάρτιο είναι απογοητευτική»

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον Μάρτιο είναι απογοητευτική, όμως οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις, τονίζοντας ότι η κρίση θα εξομαλυνθεί.

Τέλος, επανέλαβε ότι όλα τα εξαγγελθέντα μέτρα έχουν ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, τα οποία και ανακεφαλαίωσε. Αυτά είναι συνολικά:

  • Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων
  • Ρητή απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων. θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη όσο διάστημα θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις.
  • Παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για άλλους 2 μήνες, για όσους εργαζόμενους λήγει η προθεσμία στις 31 Μαρτίου.
  • Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και εισφορών για επιχειρήσεις.

Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα