Συντάξεις: Τι γίνεται με τις πληρωμές των αυξήσεων και των αναδρομικών

Δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τον χρόνο πληρωμής των αυξήσεων και των αναδρομικών για περίπου 550.000 παλαιούς συνταξιούχους.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τον χρόνο πληρωμής των αυξήσεων και των αναδρομικών για περίπου 550.000 παλαιούς συνταξιούχους οι οποίοι επωφελούνται από τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν με τον νόμο 4670/2020 για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.

Για την ώρα φαίνεται πως υπάρχουν δυο σχέδια από την πλευρά της Κυβέρνησης αλλά αυτή τη στιγμή, όπως είναι λογικό, τα πάντα βρίσκονται στον αέρα λόγω του κορονοϊού.

Στην περίπτωση που τελειώσει βέβαια η καραντίνα στα τέλη του επόμενου μήνα, θα καθοριστούν νέες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν οι πληρωμές, πρώτα με τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις τον Ιούλιο, στη συνέχεια με τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις γύρω στον Οκτώβριο και τέλος, με την πληρωμή των αναδρομικών για κύριες και επικουρικές συντάξεις ως τον Δεκέμβριο του 2020.

Να σημειώσουμε ως πριν από την καραντίνα, οι συνταξιούχοι θα είχαν ως τον Ιούνιο τις αυξήσεις και τα αναδρομικά στις επικουρικές και Αύγουστο με Σεπτέμβριο θα έβλεπαν τις βελτιώσεις από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις.

Τώρα εάν και εφόσον, η καραντίνα συνεχιστεί και τον Ιούνιο, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο και οι όποιες αυξήσεις θα πάνε για το τέλος του έτους.

Οι κατηγορίες συνταξιούχων που θα έχουν -εκτός απροόπτου- αυξήσεις με αναδρομικά από 1/10/2019:

Αυτοί που αποχώρησαν από 13/5/2016 ως και τον Σεπτέμβριο του 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου με 30 έτη και άνω. Θα δουν αυξήσεις, με ποσά ως και 140 ευρώ τον μήνα.

Αυτοί που αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης μέχρι 12/5/2016 (παλαιοί συνταξιούχοι) που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη από την αύξηση που θα προκύψει στον νέο επανυπολογισμό.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι με 30 έτη και άνω πήραν ήδη αύξηση το 2019 και θα ξαναπάρουν με τον νέο νόμο.

Αυτοί που είχαν περικοπές επικουρικής σύνταξης μετά τον Ιούνιο του 2016 με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ. Οι αυξήσεις που θα πάρουν είναι κατά μέσο όρο 100 ευρώ τον μήνα με αναδρομικά από 1/10/2019.

Οι νέοι συνταξιούχοι που έχουν κάνει αίτηση από 1/10/2019 και μετά.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα