Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου: Πώς θα γίνουν η περιφορά του Επιταφίου και η τελετή της Ανάστασης (vid)

Με εγκύκλιο προς όλες τις Μητροπόλεις η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Με την εγκύκλιο που απέστειλε προς όλες τις Μητροπόλεις η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών να είναι «λιτή και σεμνοπρεπής», δίχως τη χρήση μεγαφώνων για τη μετάδοση της λειτουργίας και με περιοριστικά μέτρα στις τελετές.

Συγκεκριμένα:

α) η περιφορά του Επιταφίου κατά τη Μεγάλη Παρασκευή θα περιορισθεί αποκλειστικά μέσα στον ναό,

β) η τελετή της Ανάστασης θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι καμπάνες δεν χρειάζεται να χτυπούν στην έναρξη των λειτουργιών τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά μπορούν να χτυπούν πένθιμα τη Μεγάλη Παρασκευή αλλά και την ώρα της Ανάστασης, όταν θα ψάλλεται το «Χριστός ανέστη».

Το ωράριο των εκκλησιών

Το ωράριο όλων των Ιερών Ακολουθιών και των Θείων Λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι το συνηθισμένο, ωστόσο το ιερό Ευχέλαιο καλύτερα είναι να τελεστεί το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, αντί της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, και όχι το απόγευμα.

Πότε ανοιχτοί οι ναοί

Οι πόρτες των εκκλησιών θα είναι κλειστές κατά τη διάρκεια όλων των Ιερών Ακολουθιών. Όμως θα ανοίγουν τουλάχιστον 2 ώρες μετά το τέλος τους το πρωί κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας (από τις 11:00 έως τις 13:00), εκτός της Μεγάλης Παρασκευής που θα ανοίξουν από τις 13:00 έως τις 17:00.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag» τόνισε πως καμία ευθύνη δεν θα φέρουν οι επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας εάν υπάρξει συνωστισμός πιστών έξω από τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

«Δεν θα υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες. Αλλά και αν γίνει, δεν θα είμαστε υπεύθυνοι για αυτόν. Εάν φανεί ότι δημιουργείται πρόβλημα, εδώ είμαστε να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις εκ νέου».

Ο μητροπολίτης επέμεινε ότι δεν θα γίνει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες. Όμως «πηγαίνοντας στο φαρμακείο, ο κόσμος θα περνάει να ανάβει και ένα κεράκι στην εκκλησία».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η εγκύκλιος δεν αποτελεί «παρότρυνση στον λαό να έρθει στις εκκλησίες», προσθέτοντας πως «εμάς ενδιαφέρει πάρα πολύ η δημόσια υγεία».


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα