Μπορεί η πίτσα να μειώσει τη χοληστερίνη;

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η πίτσα είναι ανθυγιεινό φαγητό, πλούσιο σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Μπορεί να αναρωτιέστε λοιπόν αν επιτρέπεται η κατανάλωση της αν ελέγχετε τη χοληστερίνη σας;

Photo credits: Unsplash

Η πίτσα λατρεύεται σε αρκετές χώρες, τη συναντούμε σε διάφορες μορφές και συνδυασμούς ανάλογα τη χώρα. Έχει φανατικό κοινό και ο καθένας μπορεί να απολαύσει ένα, δυο κομμάτια, άσχετα από τις διαιτητικές οδηγίες.

Από την άλλη έχουμε τη χοληστερίνη την οποία το σώμα χρειάζεται. Είναι βασικό λιπαρό μόριο σημαντικό για την επιβίωση, βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, δομικό συστατικό αρκετών ορμονών (ανδρογόνα, οιστρογόνα, κορτιζόλη και άλλων). Συμμετέχει στην παραγωγή της βιταμίνης D, των χολικών οξέων που βοηθούν στην πέψη των λιπών και στον μεταβολισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών. Παρόλα αυτά εάν τα επίπεδα της χοληστερόλης -ειδικά της LDL- φτάσουν υπερβολικά υψηλά, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού.

Η διαιτητική χοληστερίνη προέρχεται από ζωικές πηγές. Γι’ αυτό και τα επίπεδα χοληστερίνης στην πίτσα εξαρτώνται από τα αλλαντικά όπως το μπέικον, το προσούτο, το λουκάνικο και το ζαμπόν.

Τι να κάνετε;

Αλλάξτε τα αλλαντικά με λαχανικά όπως πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, μπρόκολο κτλ., θα αυξήσετε την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Επιλέξτε διαφορετική βάση. Προτιμήστε αλεύρι ολικής άλεσης ή ζέας. Αποφύγετε τη γεμιστή ζύμη με τυρί, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη.

Επιλέξτε την Ιταλική τύπου πίτσα ή φτιάξτε τη δική σας σπιτική πίτσα για μια υγιεινή εναλλακτική του αγαπημένου φαγητού. Για παράδειγμα η πίτσα Ναπολιτάνα χαρακτηρίζεται από μια λεπτή, τραγανή ζύμη, ετοιμάζεται με φρέσκια ντομάτα, τυρί μοτσαρέλα και φύλλα βασιλικού, ρίγανης. Ο συνδυασμός, άκρως Μεσογειακός και θρεπτικός ειδικά στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο και πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας. Μελέτες δείχνουν ότι ενώ το τυρί είναι επίσης πηγή κορεσμένων λιπών και διαιτητικής χοληστερίνης, δεν επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση της πίτσας ακόμα και αν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερίνης αν κρατήστε κατά νου ότι όλα τα είδη πίτσας δεν είναι το ίδιο.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα