Η ψητή γαλοπούλα των Χριστουγέννων

Μπορείτε απολύτως να απολαύσετε όλα τα γιορτινά φαγητά που αγαπάτε χωρίς ενοχές!

Μπορείτε απολύτως να απολαύσετε όλα τα γιορτινά φαγητά που αγαπάτε, απλώς φροντίστε να τα γευθείτε σε ισορροπημένες δόσεις και να ετοιμάσετε τα ιδανικά για σας πιάτα, χωρίς ενοχές! Αν όμως το εορταστικό φαγοπότι σας προκαλεί πονοκέφαλο, τότε μικρές αλλαγές προσανατολισμένες σε μια πιο υγιεινή εκδοχή, με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι από αυτές των παραδοσιακών συνταγών θα σας προσφέρουν μια διατροφική ασφάλεια. Αλλά θυμηθείτε, εάν προσπαθείτε να διαχειριστείτε το βάρος σας, το μέγεθος της μερίδας είναι επίσης σημαντικό.

Γαλοπούλα ψητή

Εάν η γαλοπούλα είναι η μόνη επιλογή για εσάς, δοκιμάστε να αφαιρέσετε το δέρμα για να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά.

Λαχανικά

Γεμίστε τουλάχιστον τα δύο πέμπτα του πιάτου σας με αυτά. Έχουν λίγες θερμίδες, σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αφήνουν λιγότερο χώρο για ανθυγιεινά τρόφιμα. Αν είναι δυνατόν, βράστε τα ή αχνίστε τα.

Νόστιμες πατάτες σε στρώσεις

Αυτό το κλασσικό φαγητό θα αναδείξει τις πατάτες, παρέχοντας ένα νόστιμο συνοδευτικό. Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τις πατάτες με άλλα λαχανικά όπωςμπρόκολο ή κολοκύθα.

Πατάτες ογκρατέν

Υλικά

75 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο αγελάδας

40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

850 ml φρέσκο γάλα πλήρες ή φυτικό ρόφημα αμυγδάλου/σόγιας (θα μειώσει τα κορεσμένα λιπαρά και θα είναι πιο εύπεπτο)

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κρόκος αυγού

200 γρ. τριμμένο τυρί γραβιέρα επιλογής ή φυτικό τυρί (100γρ στην μπεσαμέλ, 100γρ στη γέμιση)

6-7 μέτριες πατάτες

Ετοιμάζουμε την ελαφριά μπεσαμέλ. Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε με σύρμα, μέχρι να «ψηθεί» και να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια και ζωηρά για να μη σβολιάσει. Αφού βάλουμε όλο το γάλα, προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε έναν κρόκο αυγού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα.

Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε μια κουταλιά από τη μπεσαμέλ σε όλο τον πάτο. Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις πιπερώνουμε. Στρώνουμε τις μισές πατάτες στο σκεύος και τις καλύπτουμε με τη μισή ποσότητα της μπεσαμέλ. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες και την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200oC, για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν οι πατάτες και να πάρει χρώμα το τυρί. Σερβίρουμε τις πατάτες ογκρατέν ζεστές.

(Πηγή συνταγής : madameginger.com)

Όλοι μας είναι καλό να κάνουμε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές όλο το χρόνο και είναι σημαντικό η χριστουγεννιάτικη απόλαυση να μην παρατείνεται.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα