Αλκοόλ και καρκίνος - η παγκόσμια πρωτοπορία της Ιρλανδίας

 Η Ιρλανδία ανοίγει τον δρόμο για προειδοποιητικές ετικέτες στα μπουκάλια με αλκοολούχα ποτά

Από το 2026, τα μπουκάλια της μπύρας, του κρασιού και των οινοπνευματωδών ποτών που πωλούνται στην Ιρλανδία θα υποχρεούνται από τον νόμο να φέρουν ετικέτα που θα προειδοποιεί με κόκκινα κεφαλαία γράμματα ένα από τα δύο: «ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ» ή «Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΗΠΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟ».

Το αίτημα, που έγινε νόμος, επιβεβαιώνεται από επιστημονικές έρευνες δεκαετιών. Έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις παγκοσμίως αλλά ανοίγει επίσης τον δρόμο για να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο Δρ Timothy Naimi, διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου Έρευνας Χρήσης Ουσιών στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας. «Οι άνθρωποι που πίνουν έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν βασικές πληροφορίες για το αλκοόλ, όπως και για άλλα προϊόντα τροφίμων και ποτών».


Στην Ταϊλάνδη, η κυβέρνηση βρίσκεται στα τελικά στάδια σύνταξης κανονισμού που απαιτεί από τα προϊόντα αλκοόλ να φέρουν εικόνες συνοδευόμενες από προειδοποιήσεις όπως ότι «τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο», σύμφωνα με την Bangkok Post.

Στο κοινοβούλιο του Καναδά εισήχθη νομοσχέδιο που θα απαιτεί οι ετικέτες σε όλα τα αλκοολούχα ποτά να γνωστοποιούν πως υπάρχει «άμεση αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της ανάπτυξης θανατηφόρων καρκίνων».


Την περασμένη εβδομάδα, το νομοθετικό σώμα της πολιτείας της Αλάσκας πραγματοποίησε ακρόαση σε επιτροπή για νομοσχέδιο που θα απαιτεί από τις επιχειρήσεις που πωλούν αλκοόλ να αναρτούν πινακίδες που θα φέρουν προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο καρκίνου.

Η Νορβηγία, η οποία ρυθμίζει ήδη σε μεγάλο βαθμό την πώληση αλκοόλ, αναπτύσσει προτάσεις για την εισαγωγή ετικετών προειδοποίησης για τον καρκίνο. Ο υφυπουργός της χώρας, Ole Henrik Krat Bjorkholt, ο οποίος παρακολούθησε την προσπάθεια της Ιρλανδίας με μεγάλο ενδιαφέρον, δήλωσε σε συνέντευξή του: «Πιστεύω ότι είναι πιθανό να εφαρμόσουμε κάτι παρόμοιο».

Ένας μακρύς αγώνας

Τα στοιχεία που συνδέουν το ποτό και τον καρκίνο είναι καλά τεκμηριωμένα. Το 1988, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Και οι έρευνες που έχουν γίνει έκτοτε ενίσχυσαν αυτό το συμπέρασμα, δείχνοντας επίσης συσχέτιση με καρκίνους του μαστού, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του οισοφάγου. Τον Νοέμβριο, ο ΠΟΥ και η Διεθνής Επιτροπή για την Έρευνα στον Καρκίνο (I.A.R.C.) ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση: «Δεν μπορεί να καθοριστεί ασφαλής για καρκίνο ποσότητα αλκοόλ».

Παρόλα αυτά, η σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου δεν είναι ευρέως γνωστή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου ένας στους τρεις Αμερικανούς γνώριζε ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 25% των χωρών απαιτούν οποιοδήποτε είδος προειδοποίησης για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τροποποίησαν τελευταία φορά τις προειδοποιητικές τους ετικέτες το 1989, όταν εισήγαγαν μια διατύπωση που αποθάρρυνε την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν από την οδήγηση ή τον χειρισμό βαρέων μηχανημάτων και που αναγνώριζε αόριστα ότι το αλκοόλ «μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας».

Χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία για να γίνει πραγματικότητα η απαίτηση της Ιρλανδίας, σύμφωνα με τη Sheila Gilheany, διευθύνουσα σύμβουλο της οργάνωσης υπεράσπισης Alcohol Action Ireland.

Στα τέλη του 2022, μάλιστα, μια ομάδα μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών εξαγωγής αλκοόλ υπέβαλε επίσημες αντιρρήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), υποστηρίζοντας ότι οι ετικέτες της Ιρλανδίας παρεμποδίζουν το ελεύθερο εμπόριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποτίθεται ότι θα πρότεινε μια διατύπωση για τις προειδοποιήσεις που θα έπρεπε να φέρουν τα αλκοολούχα ποτά, ως μέρος του σχεδίου της για την καταπολέμηση του καρκίνου, μέχρι το τέλος του 2023, αλλά δεν τήρησε αυτή την προθεσμία. Τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση που δεν επιβεβαίωνε την ανάγκη για προειδοποιητικές ετικέτες, αλλά ζητούσε να υπάρχουν συστάσεις για «μέτρια και υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ».

Στην τελική έκθεση, οι συγγραφείς περιόρισαν τις προειδοποιήσεις, προειδοποιώντας μόνο κατά της «επιβλαβούς» ή της «υπερβολικής» κατανάλωσης.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πιθανό να λάβει περαιτέρω μέτρα πριν από τις ευρωεκλογές. Και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ιρλανδία θα υποχωρήσει από τη δέσμευσή της να απαιτεί την ύπαρξη των προειδοποιητικών αυτών ετικετών από τον Μάιο του 2026.

Ο Δρ Gauden Galea, στρατηγικός σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ωστόσο, δηλώνει σίγουρος ότι οι ευρύτερες προσπάθειες να μπουν προειδοποιήσεις στο αλκοόλ τελικά θα επιτύχουν.

Στα 63 του, λέει, είναι αρκετά μεγάλος για να θυμάται πώς κάποτε οι εταιρείες τσιγάρων διαφημίζονταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Και, έτσι, ευελπιστεί ότι θα έρθει η στιγμή που το αλκοόλ θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τα καπνικά προϊόντα.

Θα έρθει τελικά η στιγμή, ελπίζει, που «οι άνθρωποι δεν θα θυμούνται πλέον την εποχή που έπρεπε μεν να υπάρχει προειδοποίηση για τα φυτοφάρμακα, αλλά μπορούσε κανείς να πουλάει χωρίς επισήμανση και χωρίς τιμωρία, ένα καρκινογόνο, όπως το αλκοόλ».

πηγή: iatropadeia.gr


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα