Βούτυρο ή Μαργαρίνη

Όσο πιο στέρεα είναι η μαργαρίνη τόσο περισσότερα trans λιπαρά περιέχει, για αυτό προτιμήστε τις μαλακές μαργαρίνες.  Το βούτυρο από την άλλη μεριά, φτιάχνεται από γάλα και περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Τι είναι καλύτερο για την καρδιά μου; Η μαργαρίνη φτιάχνεται από φυτικά έλαια. Ανάλογα με το φυτικό έλαιο που χρησιμοποιείται μπορεί να περιέχει trans λιπαρά. Όσο πιο στέρεα είναι η μαργαρίνη τόσο περισσότερα trans λιπαρά περιέχει, για αυτό προτιμήστε τις μαλακές μαργαρίνες.

Το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και φυσικά το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε λινολεϊκό οξύ, ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ γνωστό για την ευεργετική του δράση στην καρδιά και όχι μόνο, ανήκει στην κατηγορία των ‘’καλών’’ λιπαρών οξέων.

Η μαργαρίνη είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ‘’καλά ‘’ λιπαρά οξέα. Αυτό το είδος λιπών βοηθά στη μείωση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης LDL ( την ‘’κακή’’ χοληστερόλη).

Το βούτυρο από την άλλη μεριά, φτιάχνεται από γάλα και περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα. Σε χώρες όπου οι αγελάδες διατρέφονται μόνο με χορτάρι το βούτυρο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Κ2 και ω3 λιπαρών οξέων και τα δυο σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς.

Τα trans λιπαρά αυξάνουν την χοληστερόλη του αίματος, μειώνουν τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη HDL (την ‘’καλή’’ χοληστερόλη) και αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπαθειών.

Διαβάστε την διατροφική ετικέτα στη συσκευασία και επιλέξτε ένα άλειμμα που
• δεν περιέχει trans λιπαρά οξέα ( trans free)

• περιέχει τη χαμηλότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων στο σύνολο του, προσέξτε: εάν η μαργαρίνη περιέχει υδρογονωμένα λίπη τότε θα περιέχει και trans λιπαρά ακόμα και αν η αντίστοιχη ένδειξη είναι μηδενική (0γρ).

• εάν επιμένετε στο βούτυρο επιλέξτε ένα προϊόν με τη μικρότερη ποσότητα trans λιπαρών ή να είναι εμπλουτισμένο με ακόρεστα λιπαρά οξέα. Βέβαια ένα είστε λάτρης του βουτύρου δεν χρειάζεται να το ξεχάσετε τελείως, απλά μειώστε την ποσότητα που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα σε 1κτσ και αντικαταστήστε το υπόλοιπο με φυτικά έλαια.

Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
www.anastasia-aslanidi.gr


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα