Οι πιο δημοφιλείς δίαιτες (μέρος 2ο)

Συνεχίζουμε τη σύγκριση των πιο γνωστών διαιτών αναφέροντας τα χαρακτηριστικά τους για να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.

Δίαιτα Paleo ή Παλαιολιθική

Η φιλοσοφία αυτής της διατροφής είναι η κατανάλωση τροφών που μπορούσε να βρει ο άνθρωπος των σπηλαίων. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, δημητριακών, λευκής πατάτας, ζάχαρης οσπρίων και γαλακτοκομικών. Επιτρέπεται η κατανάλωση θαλασσινών, αυγών, κρέατος βιολογικής εκτροφής σε ποσοστό περίπου 30% των ημερήσιων θερμίδων, φρέσκα φρούτα και λαχανικά καλύπτουν επιπλέον 30% και το υπόλοιπο 40% καλύπτεται από ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυτικά έλαια. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους αλλά αποκλείει θρεπτικές τροφές όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης.

South Beach Δίαιτα

Η δίαιτα αυτή δημιουργήθηκε από τον καρδιολόγο Arthur Agatston το 2003. Αποτελείται από 3 φάσεις: Για 2 εβδομάδες αποκλείονται όλοι οι υδατάνθρακες συμπεριλαμβανομένου των φρούτων και των δημητριακών. Επιτρέπεται η κατανάλωση λαχανικών, γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, άπαχη πρωτεΐνη και «καλά» έλαια. Ακολουθεί η επαναφορά των φρούτων, και τροφών ολικής άλεσης. Όταν επιτευχθεί η απώλεια βάρους επιτρέπεται η κατανάλωση όλων των τροφών με μέτρο ακόμα και των υδατανθράκων (έως 28% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών).

Δίαιτα Mind

Στόχος αυτού του διατροφικού πλάνου είναι η προαγωγή της υγείας του εγκεφάλου. Αποτελεί ένα συνδυασμό της Μεσογειακής και της δίαιτας DASH η οποία επικεντρώνεται σε τροφές που προστατεύουν τον εγκέφαλο. Επιτρέπεται η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, πράσινων λαχανικών, οσπρίων και φυσικά ελαιολάδου. Περιλαμβάνονται επίσης τα μούρα, τα λιπαρά ψάρια και τα πουλερικά. Σε μια μελέτη αναφέρεται η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης Alzheimer’s κατά 53% με την εφαρμογή της.


Η δίαιτα Atkins

Αυτή η χαμηλών υδατανθράκων διατροφή αποτελείται από 4 φάσεις: 2εβδομάδες καταναλώνεται κυρίως πρωτεΐνη, τυρί και πράσινα φυλλώδη λαχανικά και μόνο το 10% προέρχεται από υδατάνθρακες.
Μέτα προστίθεται οι ξηροί καρποί και περισσότερα είδη λαχανικών. Ακολουθεί η φάση που προστίθενται τα αμυλούχα λαχανικά, μικρή ποσότητα φρούτων και σπόροι. Με την επίτευξη του στόχου επαναφέρονται οι υδατάνθρακες στα επιθυμητά για τον οργανισμό επίπεδα για να επέλθει η ισορροπία. Οι ειδικοί επισημαίνουν την αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από το κρέας.

Η Αλκαλική δίαιτα

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της δίαιτας αυτής, ορισμένες τροφές αλλάζουν την οξύτητα του σώματος. Η κατανάλωση αλκαλικών τροφών μειώνει το ph του σώματος, βοήθα την απώλεια βάρους και προάγει την υγεία. Σε αυτό το πλάνο αποφεύγεται το κρέας, τα ψάρια ,τα αυγά ,το τυρί, τα περισσότερα δημητριακά και οι επεξεργασμένες τροφές. Επιτρέπεται η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, και σόγιας. Αυτές οι τροφές βοηθούν την απώλεια βάρους όχι επειδή είναι αλκαλικές αλλά επειδή είναι υγιεινές, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το είδος τροφής δεν επηρεάζει το ph του σώματος.

Η προσφορά πληροφορίας όπως είδαμε, είναι τεράστια όπως και οι μέθοδοι. Το ερώτημα είναι τι ζητά ο κάθε ένας από την διατροφή του; Ποια είναι η ανάγκη; Γιατί και πώς καταναλώνει;

Η εξατομικευμένη πληροφορία είναι αυτή που χρειάζεται γιατί απλά ο κάθε ένας είναι διαφορετικός και κάθε του ανάγκη θα ικανοποιηθεί αφού πρώτα αποκτήσει επίγνωση αυτής.

Ασλανίδη Αναστασία
Διατροφολόγος-Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα