Μεγάλη συναυλία για την κιθάρα στο Μέγαρο

Συναυλία - γιορτή της κιθάρας στο Μέγαρο Μουσικής από το σύνολο Guitarte ensemble.

Το κιθαριστικό σύνολο Guitarte ensemble περνά για πρώτη φορά την πόρτα του Μεγάρου Μουσικής υποσχόμενο ένα μουσικό momentum που θα μας μείνει αξέχαστο!

Το σύνολο που ιδρύθηκε το 2005, διευθύνεται από τον Νίκο Χατζηελευθερίου, σε συνεργασία με τον Χρήστο Φάκλαρη και την Μαρία Παπαμιχαήλ, που αποτελούν τον βασικό του πυρήνα. Στην 18χρονη πορεία του και στις ποικίλες συναυλιακές παραγωγές του, έχουν πάρει μέρος πολλοί κιθαριστές, ενώ σήμερα αναπόσπαστα μέλη αποτελούν ο Αλέξανδρος Καζάζης και ο Νίκος Μακρής.


Το Guitarte Ensemble έχει ιστορία… Το 2004 ο Νίκος Χατζηελευθερίου και μια παρέα αποφοίτων και τελειόφοιτων σπουδαστών και μελών Κιθαριστικής Ορχήστρας υπό τη διδασκαλία του, οραματίστηκαν ένα σύνολο κιθαριστικό που δεν θα έμοιαζε με κανένα άλλο. Πιο συγκεκριμένα, ήθελαν ένα ανοιχτό μη καθορισμένο σχηματικά μουσικό σύνολο, επιδιώκοντας την διαμόρφωση ενορχηστρωτικής δυναμικής στην εκτέλεση και στην απόδοση μουσικής από όμοια όργανα, από κιθάρες. Στοχεύοντας σε ένα παίξιμο χωρίς την αφαίρεση όγκου, συνηχήσεων, αρμονικού εύρους, και χωρίς την μετάλλαξη του τρόπου παιξίματος της κιθάρας ως σολιστικού οργάνου, το σύνολο ανέδειξε μεταγραφές και νέα μουσικά έργα γραμμένα με αυτήν την λογική. Η φυσιογνωμία της κιθάρας, το εύρος των δυνατοτήτων της και της εκφραστικότητάς της αποτελεί τη βάση της πολύ ενδιαφέρουσας δουλειάς του Guitarte.

Λίγα λόγια για την πορεία του Guitarte Ensemble

Το σύνολο είναι ανοιχτό και ευέλικτο στον αριθμό εκτελεστών, στο ρεπερτόριο, στη συνύπαρξη με άλλα όργανα, αλλά και στη σύμπραξη με άλλες τέχνες, στοχεύοντας στην παραγωγή σύνθετων μουσικών παραστάσεων ικανών τόσο να διεγείρουν τη δημιουργικότητα των μουσικών όσο και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του σύγχρονου κοινού. Έχει κατά καιρούς συμπράξει με βιολί, φλάουτο, κλαρινέτο, κοντραμπάσο, μαντολίνο, κρουστά και, συχνά, φωνές τραγουδιστών. Τόλμησε, μάλιστα, πολλές φορές να συνδημιουργήσει με multimedia, video art, χορό και χοροθέατρο, σκηνική θεατρική δράση, θέατρο σκιών, ποίηση και λογοτεχνία. Το μουσικό σύνολο Guitarte ensemble, έχει δώσει το παρόν σε όλες τις κεντρικές αίθουσες συναυλιών, σε μουσικές σκηνές και σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ έχει καταθέσει δείγματα δουλειάς σε πολλές και επιτυχημένες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

Σήμερα, το Guitarte Ensemble συνεχίζει σταθερά την πορεία του, κατορθώνοντας να έχει τόσο έναν σταθερό πυρήνα όσο και μια συνεχώς ανανεούμενη σύνθεση.

Μαζί με τους έμπειρους μουσικούς του βασικού του πυρήνα, εμφανίζονται επί σκηνής νέοι κιθαριστές, δίνοντας στο αρχικό όραμα συνέχεια και αναπροσαρμογή. Πίσω από τη μουσική συνεργασία των μελών του προϋπάρχει μια κοινή αισθητική αντίληψη και μέσα από αυτήν τη συνεργασία αναζητούνται ιδέες και τομές για νέα ώθηση. Το σύνολο εργάζεται σε σταθερούς ρυθμούς ανεξάρτητα από τις συναυλιακές υποχρεώσεις σαν ένα εργαστήριο για την κιθαριστική τέχνη και τη μουσική σκέψη. Έτσι, βιώνεται και μοιράζεται μια κοινή μουσική ζωή, ένα καλλιτεχνικό “κοινόβιο” με απόλυτο σεβασμό στις προσωπικές περαιτέρω αναζητήσεις των μελών του. Το Guitarte Ensemble είναι ένα σύνολο που προϋποθέτει και αναδημιουργεί σχέσεις φιλίας και συντροφικότητας.

Έτσι, λοιπόν, αυτή η μοναδική βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής, στις 4 Απριλίου 2024, αποτελεί μια επέτειο και όλοι εμείς είμαστε προσκεκλημένοι στην μεγάλη γιορτή του συνόλου που σκοπεύει να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα να συμπράττει και να δημιουργεί. Όσες και όσοι αγαπούν την κιθάρα ή παίζουν κιθάρα πρέπει να βρίσκονται εκεί, σε αυτήν εμβληματική μουσική παράσταση-φόρο τιμής σε αυτό το θαυματουργό μουσικό όργανο, που, χωρίς αυτό, η μουσική σε όλο τον κόσμο δεν θα μπορούσε να είναι αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.

Συντελεστές συναυλίας
Guitarte Ensemble

Κιθάρες: Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Μαρία Παπαμιχαήλ, Αλέξανδρος Καζάζης, Νίκος Μακρής

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία: 4/4
Πέμπτη, 20:30

Τοποθεσία:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα

Eισιτήρια:
€8.00 Φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+ & πολύτεκνοι | €12.00 | €18.00

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 210 7282333 | megaron.gr


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα