Μπίλι Χάρπερ - Ο επιφανής κληρονόμος του Κολτρέιν

Ο Μπίλι Χάρπερ, ο τενόρος σαξοφωνίστας που έφτασε την τζαζ στα όριά της

Σε όλη την διάρκεια της καριέρας του ο Μπίλι Χάρπερ επέδειξε πνεύμα πρωτοπόρο αλλά και στοχαστικό. Ο τενόρος σαξοφωνίστας που ανήκει στη μεγάλη σχολή του Κολτρέιν, έχει δηλώσει επανειλημμένα πως η μουσική πρέπει να έχει κάποιο σκοπό.

Στο παρελθόν η μουσική λειτουργούσε θεραπευτικά, οδηγώντας στην ανάταση και στον διαλογισμό. Έτσι ακριβώς την αντιμετωπίζω κι εγώ. Ήρθαν άνθρωποι και με βρήκαν μετά από ένα ρεσιτάλ για να μου πουν πως βίωσαν μια πνευματική γιατρειά από τη μουσική. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, νομίζω πως εκπληρώνουμε το σκοπό μας. Καλό είναι να διασκεδάζουμε με τη μουσική αλλά προσωπικά αναζητώ κάτι πέρα από μια απλή ευχαρίστηση.

Γεννημένος το 1943, ο Μπίλι Χάρπερ εκτοξεύθηκε το 1976 με το άλμπουμ Black Saint. Οι κριτικοί αποθέωσαν τους νεωτερισμούς του, ωστόσο ο Χάρπερ προτίμησε να δράσει μέσα στον σκληρό πυρήνα της Νεοϋορκέζικης τζαζ σκηνής. Στα μέσα του 2017 η μικρή αλλά καθοριστική συμμετοχή του στο I called him Jordan, ταινία ντοκυμαντέρ για τη ζωή ενός θρυλικού σαξοφωνίστα της τζαζ, τον σύστησε σε ένα διεθνές κοινό, δίνοντάς του διαστάσεις ενός ζωντανού μύθου. Ο Μπίλι Χάρπερ ανήκει ασφαλώς στους jazz giants της εποχής μας.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα