Ο Φάροου Σάντερς και η βαριά κληρονομιά του Κολτρέιν

Είτε ως μπαντλίντερ είτε ως σάιντμαν ο Φάροου Σάντερς έβρισκε τον τρόπο να διακρίνεται

Ο Φάροου Σάντερς είναι ένα από τα βαριά χαρτιά της free jazz. Η θητεία του στην μπάντα του Κολτρέιν, τον βοήθησε να επικεντρωθεί στην υπόθεση της εξέλιξης του αυτοσχεδιασμού. Έχει κυκλοφορήσει περισσότερα από τριάντα άλμπουμ και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως η Άλις Κολτρέιν, ο Ορνέτ Κόλμαν, ο Έρικ Ντόλφι και ο Σαν Ρα. Ο Κόλμαν έχει πει για τον Σάντερς πως «είναι πιθανότατα ο καλύτερος τενόρος σαξοφωνίστας του κόσμου».

Ύστερα από μια περιπετειώδη αρχή στο χώρο της τζαζ, στη διάρκεια της οποίας ο Σάντερς βρέθηκε πολλές φορές άστεγος, κατάφερε να σχετιστεί με τα «υψηλά κλιμάκια» της αυτοσχεδιαστικής μουσικής και να ελκύσει το ενδιαφέρον μουσικών όπως ο Σαν Ρα και ο Κολτρέιν. Για τρεις τέσσερις δεκαετίες μέχρι τον θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 2022, Ο Σάντερς αναδείχθηκε σε μια από τις πιο πειστικές παρουσίες της free jazz, συνεισφέροντας ιδιαίτερα στην μετεξέλιξη του αυτοσχεδιασμού στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Η καλύτερη στιγμή της συνεργασίας του με τον Κολτρέιν αποτυπώνεται στο Meditations, που ηχογραφήθηκε το 1965. Ο Σάντερς είχε σε όλη του τη σταδιοδρομία μια απέχθεια για τον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας και προτιμούσε ως γνήσιος αυτοσχεδιαστής τις ζωντανές εμφανίσεις.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα