Χανς Αρπ ή Ζαν Αρπ - Η σκιά του πάνω σε όλα τα κινήματα του 20ου αιώνα

Γαλλογερμανός καλλιτέχνης και ποιητής ο Χανς Αρπ καταπιάστηκε με όλα τα μείζονα ρεύματα της τέχνης του προηγούμενου αιώνα.

Ο 20ος αιώνας είναι ένα πλούσιο περιβόλι ιδεών και κινημάτων και θα ήταν εκτός εποχής οποιοσδήποτε καλλιτέχνης που θα άφηνε την ευκαιρία να ανέβει έστω και για λίγο στο άρμα τους.

Ο Γαλλογερμανός ζωγράφος, γλύπτης και ποιητής Χανς ή Ζαν Αρπ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Επηρεασμένος αρχικά από την αφηρημένη τέχνη του Καντίνσκι ενδιαφέρθηκε στη συνέχεια και για τον κυβισμό αλλά ταυτόχρονα θήτευσε στο ντανταϊσμό και τον σουρεαλισμό και συνδέθηκε άρρηκτα μαζί τους.

Στη Ζυρίχη, μεσοστρατίς του πρώτου παγκοσμίου πολέμου αναδείχθηκε σε ιδρυτικό μέλος του ντανταϊσμού και το 1925 σε μια από τις πρώτες εκθέσεις υπερρεαλιστών στο Παρίσι. Στη δεκαετία του 1930 προσχώρησε στην ομάδα Abstraction-création που είχε ως βασικό στόχο να αντιταχθεί στην τυραννική επίδραση του Αντρέ Μπρετόν και της ομάδας του.

Ο Χανς Αρπ δημοσίευσε εκτός των άλλων και πλήθος ποιημάτων και δοκιμίων, βάζοντας τη σφραγίδα του και στην τέχνη του λόγου.

Πέθανε το 1966 στη Βασιλεία της Ελβετίας σε ηλικία 80 ετών.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα