Γιώργος Μητσικώστας στο «ΦΩΣ»: «Όλοι είμαστε για τον ψυχολόγο»

O Γιώργος Μητσικώστας μίλησε στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου. «Ο άνθρωπος νόμιζε ότι έγινε υπεράνθρωπος. Έχουμε πειράξει τη φύση»...

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μου έρχεται ένα μήνυμα στο messenger, δεν ήξερα ότι με παρακολουθεί στο facebook, μού γράφει κάποια λόγια χωρίς να πει ποιος είναι. Του απαντώ. Με ξένους χαρακτήρες το όνομά του, δυσανάγνωστο, δεν το πρόσεξα στην αρχή. Έρχονται και πολλά μηνύματα. Κάποια στιγμή παρατηρώ το όνομα και τού γράφω «με τον γνωστό τι σχέση έχεις»; Μου λέει «ο ίδιος»! «Άσε ρε την πλάκα» του απαντώ. Αυτό μού έχει τύχει και με ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού στο facebook, τον ρώτησα αν είναι ο ίδιος και μου απάντησε «ο κανονικός ο ορθόδοξος»! Και τσέκαρα μετά ότι ήταν ο ίδιος.

Έτσι και με τον Γιώργο Μητσικώστα. Του ζήτησα να μου γράψει το τηλέφωνό του στο messenger, διασταύρωσα από πηγές μου ότι αυτό είναι πράγματι το τηλέφωνο του Μητσικώστα. Και του ζήτησα συνέντευξη. Το απίθανο είναι ότι τον είχα στο μυαλό μου από πριν, γιατί είχα δει ότι έχει κι αυτός καταγωγή από νομό Καρδίτσας.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 14/9/2023

Τι σχέση έχεις με τον νομό Καρδίτσας ακριβώς;

Οι γονείς μου γεννήθηκαν στον Άγιο Γεώργιο, από εκεί είναι η καταγωγή μου, είναι ένα χωριό πηγαίνοντας προς τη Λίμνη Πλαστήρα. Είναι τα παιδικά μου χρόνια εκεί τα καλοκαίρια.

Έγιναν μεγάλες πλημμύρες και το 1994 και το 2020. Υπάρχουν ευθύνες;

Σαφώς υπάρχουν ευθύνες. Έπρεπε να έχουν γίνει τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα. Άνοιξαν οι ουρανοί βέβαια, για εμένα ήταν ένα τσουνάμι από τον ουρανό! Ευθύνες όμως υπάρχουν. Και δεν είναι μόνο τωρινές, αλλά και των προηγούμενων. Εδώ και 30 χρόνια επαναλαμβάνεται το πρόβλημα στην περιοχή. Η Θεσσαλία είναι κάμπος. Τα νερά που έρχονται από τα βουνά πού να πάνε. Πρέπει να γίνουν έργα σοβαρά. Ο Βόλος έχει τη θάλασσα, υπάρχει μια διέξοδος για τα νερά κάπου να πάνε.

Ιδεολογικά πού είσαι;

Ιδεολογικά είμαι με τον… Θέμη! Ό,τι γράφεις στο facebook το προσυπογράφω. Θέλω μια καλύτερη ζωή όλων των συνανθρώπων, όχι ολίγων. Να κοιτάξουμε το εμείς. Να έχουμε ενσυναίσθηση. Στην προσευχή που κάνω κάθε μέρα, είμαι μαζί με τους Έλληνες της Θεσσαλίας, αλλά και τους Μαροκινούς που καταστράφηκαν από τον μεγάλο σεισμό. Πιστεύω σε μια παγκοσμιοποίηση της ανθρωπιάς.

Κάτι φαιδρότητες καθηγητών ότι η βροχή που έπεσε στη Θεσσαλία είναι φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 1.600 χρόνια λέει ο ένας, κάθε 400 χρόνια λέει ο άλλος, πώς τα βλέπεις αυτά;

(γελάει). Μου λένε στο δρόμο άνθρωποι να διαβάσω «το δόγμα του σοκ». Υπάρχουν θεωρίες για τεχνητό τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία που ανάγκασε τους ανθρώπους να παρατήσουν τις περιουσίες τους και να τις εκμεταλλεύονται τώρα άλλοι. Ό,τι θες ακούς, άκρη δεν βγάζεις. Οι Κινέζοι είναι γνωστό ότι έχουν αναπτύξει τεχνολογία που προκαλούν βροχή για να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα, ή και το αντίθετο, για να μην έβρεχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη Σαουδική Αραβία επίσης έχουν την τεχνολογία για να προκαλούν τεχνητή βροχή. Και αναρωτιέμαι: Μήπως εκτός από τεχνητή νοημοσύνη έχουμε περάσει και στις τεχνητές καιρικές συνθήκες; Το 1979 ήμουν παιδί και θυμάμαι τον Κώστα Γαλανόπουλο στην ΕΡΤ που έλεγε παράξενες ειδήσεις από το εξωτερικό δελτίο. Θυμάμαι μία είδηση ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν τεχνητό σεισμό στη Νεβάδα.

Έχουμε φτάσει σε τέτοια διαστροφική τεχνολογία που όλα είναι πιθανά. Υπήρξαν βίντεο τώρα στο Μαρόκο που έδειχναν λίγα λεπτά πριν τον σεισμό μεγάλες γαλάζιες λάμψεις στον ουρανό.

Τα είδα κι εγώ. Το θέμα είναι πώς οχυρώνεσαι. Πρέπει να οχυρωθεί η χώρα. Εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι βγάλαμε τα μάτια μας. Έχουμε κάνει εχθρό τη φύση. Υπάρχει πολύς θυμός. Έχει πολύ θυμό ο κόσμος μέσα του. Έχει θυμό και η φύση. Έχουμε πειράξει τη φύση. Ας οχυρωθεί η χώρα κάνοντας πολύ δυνατές κατασκευές. Σπίτια δυνατά, γέφυρες δυνατές, αντιπλημμυρικά έργα, πρόληψη για τις φωτιές.

Θεωρείς τυχαία αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας μέσα σε λίγο καιρό; Μιλάμε για μεγάλες καταστροφές μαζεμένες.

Δεν ξέρω αν θέλει να κάνει ένα ξεσκαρτάρισμα η φύση, ο Θεός, βέβαια δεν νομίζω ο Θεός να είναι απάνθρωπος. Ακούω και διαβάζω διάφορα περί υβριδικού πολέμου επίσης. Όταν έγιναν οι φωτιές στο Μάτι, βγήκε ένας στρατιωτικός αναλυτής και είπε μία φράση που δεν την είχα ξαναακούσει: «Υβριδικός πόλεμος». Διάβασα και έμαθα για αυτό, δεν ξέρω αν συνδέεται με τις καταστροφές που βλέπουμε στην χώρα.

Τον λαό μας τον βλέπεις να έχει λίγο τρελαθεί; Τι γνώμη έχεις για επισκέψεις σε ψυχίατρο;

Όλοι είμαστε για ψυχολόγο ή ψυχίατρο! Έχουμε χάσει την πυξίδα μας, την ισορροπία μας. Υπάρχει πάντως μια αλληλεγγύη στους ανθρώπους όπως βλέπω.

Από φτωχούς κυρίως. Μου το λένε ακτιβιστές. Οι φτωχοί δίνουν πιο εύκολα γιατί καταλαβαίνουν την ανάγκη. Πες μου κάτι άλλο. Αν κάποιος είναι έξυπνος και ευαίσθητος κινδυνεύει πιο πολύ να βρεθεί στον ψυχίατρο; Ο Χριστός έλεγε «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι».

Έλεγε και κάτι άλλο. Ότι τα παιδιά θα κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών. Γιατί όμως θύμωσε η φύση έτσι Θέμη. Ας αναρωτηθούμε, τι έχουμε κάνει στην φύση οι άνθρωποι. Πρέπει να αφήσουμε τη φύση ήσυχη. Αν πας να κολυμπάς εκεί που είναι ο καρχαρίας, θα σε φάει. Αν μολύνεις συνεχώς την ατμόσφαιρα, θα το πληρώσεις. Δεν θα κτίσεις εκεί που είναι η όχθη του ποταμού. Δεν θα κτίσεις μέσα στο ρέμα. Δεν θα κτίσεις εκεί που είχε λίμνη παλιά γιατί μπορεί να ξαναγίνει λίμνη στο μέλλον. Μην κάνεις μαγκιές με τη φύση. Ο άνθρωπος νομίζει ότι έγινε υπεράνθρωπος και ότι μπορεί να πειραματίζεται με τη φύση. Μου θυμίζει τον Χίτλερ με τον Μένγκελε που έκανε πειράματα σε ανθρώπους για να πετύχει ευγονική στην Αρία φυλή.

Τι θα κάνεις στην τηλεόραση φέτος;

Συνεχίζω στο Action 24 με τον Σωτήρη Καλυβάτση και τον Μάκη Ρηγάτο. Κάθε Παρασκευή βράδυ στις 9:00. Σατιρίζουμε τους πάντες και τα πάντα, πολιτικά και αθλητικά.

Από πότε είχες να κάνεις τηλεόραση;

Από το 2018.

Έχοντας μάθει στη δόξα, πόσο δύσκολο είναι να μείνεις εκτός; Σου στοίχισε ψυχολογικά αυτό;

Όχι, όχι, γιατί έχω διεξόδους, διαβάζω, γράφω, έχω ασχολίες. Δεν είμαι εθισμένος με την αφεντομουτσουνάρα μου. Στεναχωριόμουν όμως όταν μου έλεγε ο κόσμος στον δρόμο «δεν σε βλέπουμε, πού είσαι».

Ποια μίμηση είχε το μεγαλύτερο γκελ στον κόσμο;

Όλα τα χρόνια;

Ναι.

Τράγκας, Κακαουνάκης, Βαγγέλης Γιαννόπουλος, Γιώργος Γεωργίου, Αλέφαντος, Πρέκας. (σ.σ. γελάμε). Γιάννα Αγγελοπούλου. Η μίμηση καμιά φορά Θέμη κάνει και νεκρανάσταση. Λείπει η φωνή του Γεωργίου, του Αλέφαντου, το βλέπω στον κόσμο. Θα τους κάνω. Κάποια πρόσωπα με τις φωνές τους έγιναν θρύλοι και λείπουν.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Ποιος θα νικήσει;

Με ποιους διαιτητές! (γελάει).

Με ξένους διαιτητές. Αλλά δεν έχει σημασία όπως αποδείχτηκε πέρσι στο Καραϊσκάκη…

Όχι επειδή είναι η εφημερίδα του αείμνηστου Θόδωρου Νικολαϊδη και βλέπω ότι συνεχίζει με το ίδιο ήθος η κόρη του, ούτε επειδή εκτιμώ εσένα, αυτό που θα πω το πιστεύω: Να νικήσει ο καλύτερος. Και θέλω όλες οι ελληνικές ομάδες να διακριθούν στην Ευρώπη.

Έχουμε γίνει οι ουραγοί της Ευρώπης. Ενώ κάποτε φτάναμε ψηλά.

Ε ναι. Πέρασαν πολλά χρόνια από τις τελευταίες διακρίσεις. Πολύ παλιά η ΑΕΚ του Φάντροκ, ακόμα πιο παλιά ο Παναθηναϊκός του Γουέμπλεϊ και έπειτα του Σαραβάκου και του Ρότσα, ο Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς, μείναμε πολύ πίσω. Φέτος έχουν δυναμώσει οι ομάδες και πιστεύω πραγματικά ότι θα γίνει καθαρό πρωτάθλημα, θα το πάρει η καλύτερη ομάδα.

Δεν μου έκανες πρόβλεψη για το ντέρμπι ΑΕΚ- Ολυμπιακός.

Εντάξει, θα νικήσει η ΑΕΚ. (γελάει).

Πιο δυνατό αντίπαλο για τον τίτλο ποιον βλέπεις, τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό;

Τον Ολυμπιακό. Και μετά τον ΠΑΟΚ. Είναι βέβαια με τα φεγγάρια του ο ΠΑΟΚ ως ομάδα. Αλλά έχω μια διαίσθηση ότι δεν θα απειλήσει ο Παναθηναϊκός την ΑΕΚ.

Πας στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ;

Βέβαια. Είναι ένα γήπεδο απολαυστικό. Διεθνών προδιαγραφών. Και μακάρι όλες οι ομάδες να φτιάξουν γήπεδα σαν της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Μόνο ο Μελισσανίδης μπορούσε να το υλοποιήσει. Έλεγαν ότι δεν γίνεται εκεί γήπεδο και ήθελαν να το πάνε αλλού. Εκεί έπρεπε να γίνει, εκεί που ήταν πάντα.

Έκλαψες την πρώτη φορά που μπήκες;

Ναι, έκλαψα στα εγκαίνια. Δεν μπορούσες να συγκρατηθείς. Σκεφτόμουν παππούδες, γιαγιάδες που είχαν φύγει από τη ζωή και ήταν πνευματικά παρόντες.

Μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές αγάπες σου;

Ο τελευταίος ήταν ο Ντέμης. Πιο παλιά όμως ήταν ο Μίμης Παπαϊωάννου και ο Θωμάς Μαύρος. Νεστορίδη δεν πρόλαβα.

Πώς έγινες ΑΕΚ;

Ο μπαμπάς μου δεν πήγαινε στο γήπεδο. Εγώ δεν είχα ιδέα από γήπεδο. Μας πήγε μία μέρα η μάνα μου εμένα και την αδερφή μου βόλτα στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Εκεί ακούσαμε ιαχές. Ούτε ήξερα από πού έρχονταν αυτές οι φωνές. Πάμε και βλέπουμε το παλιό γήπεδο. Λέω στη μάνα μου ότι θέλω να μπούμε μέσα. Ούτε καν ξέραμε ότι χρειάζεται εισιτήριο, ήμασταν άσχετοι. Είχε αρχίσει το ματς. Τυχαίνει να είμαστε έξω από τη θύρα των επισήμων και λέει στον αστυνομικό η μάνα μου «να περάσω με τα παιδιά»; Πετάγεται ένας και λέει στον αστυνομικό «είναι η γυναίκα του προέδρου»! Και έτσι μπήκαμε μέσα! Ποιου προέδρου, καμία σχέση! Μου άρεσε αυτό που είδα, και κόλλησα. Ήταν η ΑΕΚ του Φάντροκ. Γύρω στο 1975.

Έχεις κάνει φάρσες που δεν έχουν παίξει;

Ναι, έχει γίνει κι αυτό.

Γιατί;

Την απέσυρα εγώ τη φάρσα γιατί θα έμπλεκαν πολιτικά πρόσωπα, ακούγονταν φοβερά πράγματα που δεν μπορούσα να αποδείξω αν ήταν αλήθεια.

Ποιον είχες κάνει στο τηλέφωνο;

Τον γέρο Μητσοτάκη. Και το είχε πιστέψει ο άλλος…

Για τους Τούρκους ανησυχείς ότι θα χάσουμε κομμάτι του Αιγαίου;

Δεν νομίζω. Θα επιστρατεύσω αυτό που έλεγε ο Πρέκας «ελάτε να τα πάρετε»… Να προσέξουμε όμως διότι όπως μού είχε πει υψηλόβαθμος στρατιωτικός, ο εχθρός μπορεί να μην είναι δίπλα αλλά να είναι μέσα…

Πες κάνα φαιδρό που σου έχει τύχει λόγω της ικανότητας να μιμείσαι τις φωνές των άλλων.

Θα σου πω μία αληθινή ιστορία που μου την έχει πει με σοβαρότητα ο Χατζηνικολάου. Ήθελε να κλείσει πριν χρόνια ξενοδοχείο στην Κέρκυρα και τηλεφώνησε στο Corfu Palace. Γελάγανε και τον κοροϊδεύανε, του έλεγαν «άσε τα ψόφια, ο Μητσικώστας είσαι που παριστάνεις τον Χατζηνικολάου»! Δεν ήξερε πώς να αποδείξει ότι δεν ήμουν εγώ.

Παιδιά έχεις;

Έχω μια κόρη που έχει τελειώσει την ψυχολογία, τελειώνει τώρα και τη θεατρική σχολή. Θέλει να γίνει ηθοποιός, έχει χάρισμα και στο δραματικό και στο κωμικό, αλλά της αρέσει και η επιστήμη της ψυχολογίας. Άλλωστε η υποκριτική είναι ψυχολογία θεραπευτική.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα