Ο Αλμπέρ Καμύ διαβάζει τον «Ξένο» το 1954

Τα Audio books μιας άλλης εποχής ήταν  ακόμα πιο συναρπαστικά...

Το 1954 ο Αλμπέρ Καμύ διάβασε για τους αναγνώστες του τον «Ξένο» από την αρχή ως το τέλος. Η ανάγνωση αυτή ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε έκτοτε για τους αναγνώστες του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από θεατρικός συγγραφέας ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας υπήρξε σκηνοθέτης ενώ στα νιάτα του συμμετείχε και ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις.

Ο τρόπος που διαβάζει ο Καμύ το ίδιο του το μυθιστόρημα μαρτυρά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ίδιος τη γλώσσα κι εξηγεί ως ένα βαθμό την πλαστικότητα του ύφους του. Σήμερα, ο συγγραφέας του «Ξένου» και της «Πανούκλας» παραμένει επίκαιρος και ευπώλητος όσο ίσως κανένας άλλος Γάλλος συγγραφέας. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι ο Καμύ ήταν πρωτίστως ένας μεγάλος στυλίστας, επιφανές μέλος της λογοτεχνικής νεωτερικότητας όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από το παράλογο αλλά και την οξυμένη πολιτική συνείδηση.

Η ανάγνωση του μυθιστορήματος ξεκινά αργά και επιβλητικά αλλά όσο περνά η ώρα ο Καμύ επιταχύνει δίνοντας μια επιπλέον δραματικότητα με τον τόνο της φωνής του. Στο youtube κυκλοφορεί ένα μικρό μέρος αυτής της ανάγνωσης, που είναι αρκετό για να πάρει κανείς μια ιδέα.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα