Αυτούς «έσβησε» ο Ραφίνια!

Ποιους μεγάλους εξτρέμ έχει εξουδετερώσει στο Champions League ο Ραφίνια. Η συνάντησή του Βραζιλιάνου άσου του Ολυμπιακού με τον Βαλμπουενά. 

Ο Ραφίνια έχει τεράστια πείρα από το Champions League έχοντας παίξει όλα αυτά τα χρόνια της θητείας του στη Γερμανία με τα χρώματα της Σάλκε και κυρίως της Μπάγερν σε 61 αναμετρήσεις της κορυφαίας διοργάνωσης και προφανώς στόχος του είναι να αυξήσει αυτό τον αριθμό την επόμενη διετία με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Υπήρξαν αρκετά παιχνίδια στα οποία έμεινε στον πάγκο ή ήταν εκτός αποστολής απ’ όσα έδωσαν οι Βαυαροί στο Champions League, αλλά ο Βραζιλιάνος άσος έχει στη μνήμη του μερικές υπέροχες βραδιές τόσο συνολικά της ομάδας του, όσο και προσωπικές. Όταν εξουδετέρωσε μεγάλα επιθετικά αστέρια των αντιπάλων της Μπάγερν και βοήθησε σημαντικά στις επιτυχίες της.

Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να λησμονήσει είναι ότι στο πρώτο του παιχνίδι με την Μπάγερν στο Champions League βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα. Ήταν το 2011 σε παιχνίδι του ομίλου με τη Βιγιαρεάλ στην Ισπανία, όταν σφράγισε τη νίκη της τότε ομάδας του με το τελικό 2-0.

Την ίδια χρονιά ήταν πρωταγωνιστής στη νίκη επί της Μάντσεστερ Σίτι με 2-0 στο Μόναχο, υποχρεώνοντας τον προπονητή των Άγγλων να αντικαταστήσει τον Νασρί που ήταν στην πλευρά του. Γενικά με τον συγκεκριμένο παίκτη έχει εξαιρετική παράδοση, καθώς τον είχε στείλει… πρόωρα στον πάγκο σε άλλες δύο περιπτώσεις. Το 2013 όταν η Μπάγερν είχε νικήσει εκτός έδρας τη Σίτι με 3-1, σε ματς στο οποίο ο Ραφίνια είχε κάνει ασίστ και ανάμεσα στους αντιπάλους του ήταν και ο Γιάγια Τουρέ, Ενώ πάλι είχε γίνει αλλαγή ο Νασρί καθώς τα είχε βρει… σκούρα με τον Ραφίνια, στο Μπάγερν-Σίτι 1-0 το 2014.

Δεν ήταν, όμως, μόνον ο Γάλλος εξτρέμ αυτός που είχε ταλαιπωρηθεί σε αγώνες της Μπάγερν από το νέο σούπερ σταρ της οπισθοφυλακής του Ολυμπιακού. Το 2014 στο Άρσεναλ-Μπάγερν 0-2 είχε γίνει αλλαγή ο Σάντι Καθόρλα που έπαιζε από την πλευρά του Ραφίνια. Την ίδια σεζόν στα νοκ άουτ ματς, ο Βραζιλιάνος είχε εξουδετερώσει με πρόωρη αντικατάσταση του Γουέλμπεκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 1-1 του «Όλντ Τράφορντ», ενώ ήταν βασικός και στον επαναληπτικό στο Μόναχο όπου η Μπάγερν είχε νικήσει με 3-1. Στον όμιλο της σεζόν 2014-15 ο Ραφίνια είχε παίξει στο Ρόμα-Μπάγερν 1-7 (είχε κάνει ασίστ στο τελευταίο γκολ στον Σακίρι και είχε αντίπαλο τον Ζερβίνιο), ενώ στο Μπάγερν-Ρόμα 2-0 είχε οδηγήσει σε αντικατάσταση τον προσωπικό του αντίπαλο, Ιτούρμπε. Το 2015 ο Ραφίνια ήταν βασικός στις συντριπτικές νίκες της Μπάγερν επί της Σαχτάρ με 7-0 και επί της Πόρτο με 6-1, με τις προκρίσεις στις φάσεις των «16» και «8» αντιστοίχως. Στη συνέχεια η ομάδα του αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα και ο Νεϊμάρ ήταν ίσως ο μοναδικός από τους μεγάλους σταρ που αντιμετώπισε ο Ραφίνια και είχε πραγματικά προβλήματα, καθώς ο συμπατριώτης του είχε πετύχει τα δύο γκολ των Καταλανών στο 3-2 του Μονάχου (0-3 στη Βαρκελώνη).

Τα τελευταία χρόνια του στην Μπάγερν ο Ραφίνια συνέχισε να έχει μεγάλες βραδιές, όπως όταν εξουδετέρωσε και έστειλε στον πάγκο τον Γκαϊτάν στο 1-0 με την Ατλέτικο Μαδρίτης το 2016, αλλά και όταν έκανε το ίδιο απέναντι στον «πολύ» Αλέξις Σάντσεζ, στο Άρσεναλ- Μπάγερν 1-5 μία σεζόν αργότερα. Σε αυτό το παιχνίδι σέρβιρε το τρίτο γκολ της ομάδας του στον Ντάγκλας Κόστα. Ενώ και λίγο πριν από την επιστροφή του στη Βραζιλία είχε έξοχη απόδοση στο Μπάγερν- Μπενφίκα 5-1, το 2018.

Ο Ματιέ τώρα συμπαίκτης!

Οκτώ χρόνια μετά, ο Ραφίνια με τον Βαλμπουενά θα είναι ξανά μαζί στο γήπεδο, αλλά αυτή τη φορά ως συμπαίκτες…

Ήταν το 2012 όταν η Μπάγερν αντιμετώπισε τη Μαρσέιγ για την προημιτελική φάση εκείνης της περιόδου στο Champions League. Στο πρώτο παιχνίδι στη Γαλλία, οι Βαυαροί είχαν επικρατήσει με 2-0, αλλά τότε ο Ραφίνια δεν είχε αγωνιστεί καθώς ήταν στον πάγκο σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Στη ρεβάνς του Μονάχου, πάλι ο Γιουπ Χάινκες είχε αφήσει στον πάγκο τον Βραζιλιάνο, παίζοντας με Λαμ και Αλάμπα στα άκρα της άμυνας, όπως στο 39΄ο Τόμας Μίλερ τραυματίστηκε και στη θέση του μπήκε ο Ραφίνια. Για να τεθεί αντίπαλος με τον Ματιέ Βαλμπουενά που ήταν φυσικά στην αρχική ενδεκάδα της γαλλικής ομάδας.

Ο Ραφίνια με τον Αγιού αντίπαλο δεν είχε προβλήματα, ο Ματιέ δεν μπόρεσε να κάνει πολλά πράγματα και η Μπάγερν είχε νικήσει ξανά με 2-0 παίρνοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά. Το σκορ ήταν ήδη διαμορφωμένο όταν ο Ραφίνια πέρασε στον αγωνιστικό χώρο.

Οκτώ χρόνια μετά, ο Ραφίνια και ο Βαλμπουενά θα είναι πλέον συμπαίκτες. Δυο τεράστιες μορφές των ευρωπαϊκών γηπέδων θα είναι μαζί, με τη φανέλα του Ολυμπιακού, έχοντας κοινή φιλοδοξία να ηγηθούν με την εμπειρία και τις παραστάσεις τους.

H AEK και ο Ολυμπιακός

Εκείνη τη σεζόν στην οποία η Μπάγερν αντιμετώπισε την ΑΕΚ στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Ραφίνια να αγωνίζεται στο 2-0 του ΟΑΚΑ σε θέση αριστερού μπακ και να δίνει την ασίστ στον Λεβαντόφσκι για το δεύτερο γκολ της ομάδας του. Σε αυτό το παιχνίδι είχε από την πλευρά του τον Πέτρο Μάνταλο που μετά τα γκολ της
Μπάγερν αντικαταστάθηκε. Στο 2-0 του Μονάχου, ο Βραζιλιάνος είχε περάσει αλλαγή προς το τέλος του αγώνα.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν ο Ολυμπιακός έπαιξε απέναντι στην Μπάγερν με προπονητή τον Μάρκο Σίλβα, είχε αντιμετωπίσει τον Ραφίνια στο Μόναχο. Σε εκείνο το 4-0 για τους Βαυαρούς, ο Βραζιλιάνος είχε παίξει πάλι αριστερό μπακ (με δεξιά τον Λαμ), ενώ ο Κώστας Φορτούνης ήταν ο μοναδικός παίκτης του
Ολυμπιακού που είχε αγωνιστεί τότε (ως αλλαγή στη θέση του Κασάμι) και θα είναι φέτος συμπαίκτης του Ραφίνια, καθώς όλοι οι άλλοι έχουν φύγει με πιο πρόσφατο τον Ελαμπντελαουί.

Στους μεγάλους άσους που έχει αντιμετωπίσει ο Ραφίνια στην πολυετή καριέρα του θα πρέπει να προστεθούν άπαντες οι κορυφαίοι καθώς η Μπάγερν έπαιξε σχεδόν με όλες τις άλλες μεγάλες ομάδες της Ευρώπης στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ τον Μέσι ο Ραφίνια τον έχει συναντήσει και με την Εθνική Βραζιλίας σε αγώνα κόντρα στην Αργεντινή. Φυσικά έχει αντιμετωπίσει, συνήθως με μεγάλη επιτυχία, όλους τους σπουδαίους
εξτρέμ που αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στις υπόλοιπες γερμανικές ομάδες.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα