Ποδοσφαιριστές - μηχανές; Ο γυμναστής του Ατρομήτου απαντάει

Μιλήσαμε με τον Σωτήρη Ρούσση, το γυμναστή φυσικής κατάστασης του Ατρομήτου και τον ρωτήσαμε κατά πόσο οι ρυθμοί του ποδοσφαίρου έχουν μετατρέψει τους σύγχρονους αθλητές σε μηχανές. Διαβάστε τι μας είπε για την πετυχημένη πορεία του Ατρομήτου.

Ο γυμναστής της ομάδας του Ατρομήτου, Σωτήρης Ρούσσης

Σε μια εποχή που οι ανάγκες του ποδοσφαίρου αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, οι ποδοσφαιριστές βλέπουν τις υποχρεώσεις τους να γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικές.

Όταν μιλάμε για επαγγελματίες αθλητές θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η μοναδική τους δουλειά δεν είναι να αγωνίζονται για 90 λεπτά. Σε καθημερινή βάση προπονούνται επιβαρύνοντας τους οργανισμούς τους, ενώ οι διοργανώσεις στις οποίες κάποιοι συμμετέχουν διαδέχονται η μια την άλλη.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι πλέον δεν μιλάμε για αθλητές, αλλά για μηχανές.

Με αφορμή λοιπόν την έναρξη του Μουντιάλ λίγες μόλις μέρες μετά το τέλος των εθνικών πρωταθλημάτων, επικοινωνήσαμε με τον γυμναστή του Ατρομήτου, Σωτήρη Ρούσση, προκειμένου να μας δώσει τα… φώτα του επί τους θέματος.

Κύριε Ρούσση καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την καταπληκτική σεζόν που έκανε η ομάδα του Ατρομήτου. Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια γενική ερώτηση με αφορμή το Μουντιάλ: Κατά πόσο είναι εύκολο οι ποδοσφαιριστές να ακολουθούν τους ρυθμούς του σύγχρονου ποδοσφαίρου; Βλέπουμε ότι οι αγώνες τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς και οι διοργανώσεις σε διεθνές επίπεδο είναι πολύ πιο απαιτητικές.

Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι ένας άνθρωπος είναι μηχανή, όμως είναι λίγο οξύμωρο αυτό. Αν αναλογιστούμε ότι ακόμα και η μηχανή καίγεται κι ας είναι μηχανή, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι το ίδιο μπορεί να πάθει κι ένας ζωτικός οργανισμός. Ακόμα κι αν δεν καεί, περνάει κάποια στάδια κόπωσης, κάτι που είναι φυσιολογικό αν σκεφτούμε πόσες προπονήσεις και πόσους αγώνες βγάζουν σε μια χρονιά.

Εσείς πως μπορείτε να τους βοηθάτε;

Κοιτάξτε, επειδή και η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν προχωρήσει πάρα πολύ, υπάρχουν πολλές μέθοδοι με το sports science και τη διατροφή γενικότερα που μπορούν να διαδραματίσουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Δηλαδή η αναλογία ύπνου, διατροφής είναι πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Δηλαδή το τι τρώει και πότε πρέπει να το φάει είναι κομβικά στοιχεία για έναν αθλητή που προπονείται σε τέτοιους ρυθμούς. Νομίζω ότι έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι όπως και στο κομμάτι της αποθεραπείας. Πλέον υπάρχουν πολλά «μέτρα» αποθεραπείας τα οποία προετοιμάζουν τον κάθε αθλητή για την επόμενη «δοκιμασία». Σίγουρα είναι πάρα πολύ δύσκολοι οι ρυθμοί, όμως μεγάλη σημασία έχει και η διαχείριση του ποδοσφαιριστή, τόσο από το κλαμπ που αγωνίζεται όσο και από την εθνική του ομάδα.

Η πρώτη χρονιά του Κάναντι ήταν πετυχημένη και αυτό φάνηκε και στο τέλος. Σίγουρα όταν έχεις μια νέα ομάδα θέλει χρόνο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή και σίγουρα για να πετύχεις τους στόχους σου θα πρέπει να υπάρχει στο σπίτι και η κατάλληλη ενημέρωση. Θεωρώ ότι σε αυτό το κομμάτι είχαμε μεγάλη επιτυχία γιατί ο προπονητής είχε τη διάθεση να ακούσει τον καθένα από το προπονητικό τιμ. Μας έδωσε και χώρο και χρόνο και μπορέσαμε να δουλέψουμε σωστά.

Κατά πόσο είναι σημαντική η δουλειά του προπονητή φυσικής κατάστασης ώστε να αποτρέπονται τραυματισμοί;

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι όσον αφορά τους τραυματισμούς, ο προπονητής φυσικής κατάστασης είναι εκείνος που σε συνεργασία πάντα με τον προπονητή θα πρέπει να βγάλει ένα πρόγραμμα για να ανταπεξέλθουν οι ποδοσφαιριστές όλη την εβδομάδα και να μην βγάζουν τραυματισμούς. Αυτός λοιπόν που είναι υπεύθυνος να καταρτίζει το πρόγραμμα της προπόνησης ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί είναι ο προπονητής σε συνεργασία με τον προπονητή φυσικής κατάστασης. Νομίζω ότι ήμασταν πετυχημένοι σε αυτό το κομμάτι φέτος γιατί είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τον κο. Κάναντι.

Τι διαφορετικό είδατε εσείς φέτος στην ομάδα; Πήρε εύκολα την έξοδο στην Ευρώπη και γενικά είχε πολύ καλή σεζόν και ήταν αρκετό διάστημα στην πρώτη θέση.

Ο πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας για να πετύχεις το στόχο σου είναι να διαθέτεις ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα και νομίζω ότι ο Ατρόμητος φέτος σε αυτό πέτυχε διάνα! Θεωρώ ότι έγιναν πάρα πολύ καλές επιλογές ποδοσφαιριστών που κόλλησαν άψογα με την προσωπικότητα του προπονητή και είχαμε είναι πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Είχαν όλοι οι ποδοσφαιριστές μας ένα κοινό στόχο: Να καταξιωθούν, να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να πετύχει η ομάδα τον στόχο της που ήταν η έξοδος στην Ευρώπη. Όμως θεωρώ ότι ο κύριος Κάναντι τους ενέπνευσε και έδιναν όλοι το κάτι παραπάνω τόσο στην προπόνηση, όσο και στους αγώνες. Ο προπονητής μας έχει μια πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα και ταίριαξε απόλυτα με το σύνολο της ομάδας.

Νιώθετε ευτυχισμένος που δουλεύετε στον Ατρόμητο; Είναι μια ομάδα που διαθέτει υπερσύγχρονα μέσα και διευκολύνει προπονητές και αθλητές.

Ναι, θέλω να το τονίσω αυτό. Ο Ατρόμητος είναι μια ομάδα που επαγγελματικά μας εξασφαλίζει ότι χρειαζόμαστε στις προπονητικές εγκαταστάσεις. Και πέραν τούτου, η ομάδα είναι μια οικογένεια, έχει ένα σταθερό τιμ και μπορεί να μας προσφέρει τα πάντα προκειμένου να δουλεύουμε χωρίς προβλήματα. Ξαναλέω λοιπόν ότι είμαι πολύ χαρούμενος κι ευτυχισμένος που βρίσκομαι εδώ, σε μια ομάδα που πάνω απ’ όλα είναι οικογένεια και μας αφήνει να κάνουμε τη δουλειά μας απερίσπαστοι!


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα