Βαγγέλης Χαντές στο «ΦΩΣ»: «Δεν κάνουμε όνειρα για άνοδο, στόχος του Ιάλυσου είναι η παραμονή»

Ο Βαγγέλης Χαντές είναι ανερχόμενη δύναμη στον χώρο των Ελλήνων προπονητών, πρώτη φορά μίλησα μαζί του, αλλά είχα μάθει πως μιλάει όλη η Φούτμπολ Λιγκ γι’ αυτόν και πέρσι μιλούσε η Γ’ Εθνική. «Όργια» κάνει. Τα είπε ωραία και για τον Ολυμπιακό...

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είναι ο νέος σε ηλικία προπονητής του Ιάλυσου, που, ενώ τον είχαν για υποβιβασμό, είναι πρώτος με μία ισοπαλία και τρεις σερί νίκες, αφήνοντας πίσω βαριά ονόματα. Στον νότιο όμιλο έχει ο Ιάλυσος δέκα βαθμούς και έχει η Καλαμάτα οκτώ, το Αιγάλεω και η Καλλιθέα έξι, η δε Νίκη Βόλου, που ήταν στα φαβορί, έχει μόνο δύο.

Πέρσι ο ίδιος προπονητής είχε βγάλει τη Θύελλα Καμαρίου καλύτερη δεύτερη σε όλους τους ομίλους της Γ’ Εθνικής και έτσι ανέβηκε κατηγορία, έκανε συγχώνευση με όλες τις ομάδες του νησιού και έχουμε τη Σαντορίνη. Το ωραίο είναι ότι την προηγούμενη χρονιά η ίδια ομάδα, με άλλον προπονητή, σώθηκε την τελευταία αγωνιστική από υποβιβασμό. Είναι ο Βαγγέλης Χαντές.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 13/4/2021

Διαβάζεις «ΦΩΣ»;

Ναι, γιατί έχει παραδοσιακά τις καλύτερες μικρές κατηγορίες.

Το μπάτζετ είναι χαμηλό έμαθα.

Είναι από τα χαμηλότερα που υπάρχουν στην κατηγορία. Αργήσαμε πολύ να κάνουμε προετοιμασία, μας θεωρούσαν όλοι σάκο του μποξ, έχουμε μικρό μέσον όρο ηλικίας. Θέλαμε και να αξιοποιήσουμε παιδιά του νησιού. Θεωρούσαν ότι δύσκολα θα στεκόμασταν στην κατηγορία. Εγώ θεωρώ ότι είχαν κάνει κακό σκάουτινγκ. Εμείς και η Επισκοπή αρχίσαμε πιο αργά απ’ όλους, είμαστε μία εντελώς καινούργια ομάδα.

Πες μου τα αποτελέσματα έως τώρα.

Είμαστε πρώτοι στη βαθμολογία, πάνω από ιστορικές ομάδες με καλά ρόστερ. Την πρώτη αγωνιστική ήρθαμε ισοπαλία με την Καλλιθέα. Μετά κάναμε τρεις σερί νίκες, δύο μεγάλα διπλά, 0-2 μέσα στο Αιγάλεω και 0-1 μέσα στη Νίκη Βόλου. Τώρα κερδίσαμε τη Σαντορίνη 1-0.

Πέρσι ήσουν στη Σαντορίνη, με τον Βαγγέλη Φουστέρη πρόεδρο, στη Θύελλα Καμαρίου.

Είναι εξαιρετικός αυτός ο παράγοντας, νέος στο ποδόσφαιρο, με δίψα να επενδύσει και με οικονομική δύναμη. Τέτοιοι άνθρωποι χρειάζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουν μεγάλο πρόβλημα εκεί με το γήπεδο, τους φέρνει πίσω το ότι πάνε για έδρα στη Νάξο. Είναι πολύ κακά και τα δύο γήπεδα με το πλαστικό στη Σαντορίνη. Πέρσι με τη Θύελλα Καμαρίου τερματίσαμε ισόβαθμοι με την Καλλιθέα στην πρώτη θέση. Ήθελε τρεις αγωνιστικές για να λήξει το πρωτάθλημα, δεν έληξε λόγω COVID-19 και πήρε την πρώτη θέση η Καλλιθέα γιατί μας είχε νικήσει και στα δύο ματς. Δίκαια θεωρώ πήρε την πρώτη θέση η Καλλιθέα, παρότι ήμασταν ισόβαθμοι.

Την προηγούμενη χρονιά τι είχε κάνει αυτή η ομάδα χωρίς εσένα;

Είχε σωθεί την τελευταία αγωνιστική, επειδή έχασε ο Χαραυγιακός από το Αιγάλεω.

Είναι λοιπόν δύο καταπληκτικές σεζόν για εσένα.

Όχι δύο, είναι τρεις. Διότι πριν από τον Ιάλυσο και τη Θύελλα Καμαρίου ήμουν στον Παλληνιακό και βγήκαμε στην τρίτη θέση, πίσω από τον Ιάλυσο και τον Διαγόρα.

Πότε άρχισες την προπονητική;

Άρχισα στα 26 μου.

Πώς έγινε αυτό;

Στην Α’ Αθήνας. Είναι πολύ δύσκολο πρωτάθλημα, το καλύτερο τοπικό που υπάρχει στην Ελλάδα. Έμεινα εκεί για χρόνια, ήταν μεγάλο σχολείο.

Ως τα 26 τι έκανες;

Έγινα 18 χρόνων επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Ηλιούπολη, στην οποία είχα ξεκινήσει από τα 15 μου στην πρώτη ομάδα. Ως τα 24-25 έπαιξα επαγγελματικά ποδόσφαιρο, αλλά σε συνδυασμό με την εργασία μου και με έναν δεύτερο σοβαρό τραυματισμό που είχα άρχισα την προπονητική στον Πανθησειακό, την ιστορική ομάδα του Θησείου. Μου έδωσε την ευκαιρία να αναλάβω προπονητής και με στήριξε πέντε χρόνια. Κάθε αρχή για έναν προπονητή είναι πολύ δύσκολη, τους ευχαριστώ που μου έδωσαν την ευκαιρία στα 26 μου και με στήριξαν.

Τι δίπλωμα προπονητή έχεις τώρα;

UEFA A. Έχω κάνει την αίτηση για τη σχολή, ώστε να πάρω και το τελευταίο δίπλωμα, το UEFA PRO. Λόγω COVID-19 αναβλήθηκε, περιμένουμε να ανακοινωθούν τα ονόματα.

Πέρσι Γ’ Εθνική, φέτος Φούτμπολ Λιγκ, του χρόνου Β’ Εθνική;

(γελάει). Στην έως τώρα σταδιοδρομία μου κάνω επιλογές για να προχωράω με σταθερά βήματα. Είμαι φιλόδοξος, αγαπάω πολύ αυτό που κάνω, αλλά πρέπει να εξελισσόμαστε στο αντικείμενό μας. Αυτός είναι ο στόχος μου και όχι η απότομη άνοδος.

Ο στόχος σας στον Ιάλυσο άλλαξε; Κάνετε όνειρα για άνοδο;

Όχι, ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και εύκολη εξασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία.

Ποιοι είναι για εσένα φαβορί στον νότιο όμιλο;

Σίγουρα η Καλαμάτα, το Αιγάλεω και η Νίκη Βόλου άρχισαν ως φαβορί, αλλά δεν είναι εύκολα τα πράγματα όπως πίστευαν. Οι αποστάσεις είναι μικρές μεταξύ των ομάδων. Η Καλαμάτα, πάντως, δείχνει μία σταθερότητα. Νομίζω ότι η Καλαμάτα, το Αιγάλεω και η Καλλιθέα θα παλέψουν.

Ως νησιωτική ομάδα έχετε πρόβλημα με τις μετακινήσεις; Ποιος είναι ο χρηματοδότης;

Ο κ. Χατζηνικήτας. Είμαστε πολύ οργανωμένοι διοικητικά, η διοίκηση κάνει μεγάλη προσπάθεια να μη μας λείπει τίποτα, οι μετακινήσεις μας γίνονται με αεροπλάνα, οι διαμονές είναι πολύ καλές. Είμαστε σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο λειτουργίας.

Τι επαγγέλλεται ο χρηματοδότης;

Έχει ένα μεγάλο γραφείο κηδειών.

Συγγνώμη που γελάω. Το μεγαλύτερο στη Ρόδο;

Ναι, το μεγαλύτερο.

Κάνουν και χρυσές δουλειές τώρα με τον COVID-19...

Είναι εξαιρετικός άνθρωπος και παράγοντας. Ο καλύτερος ποδοσφαιρικός παράγοντας στο νησί. Έχει μεγάλο πάθος με το ποδόσφαιρο, αγαπάει πολύ αυτό που κάνει, ασχολείται με όλες τις λεπτομέρειες. Ο Ιάλυσος είναι οικογένεια.

Με τα συνεχή ματς Κυριακή - Τετάρτη - Κυριακή, και ενώ υπήρξε μεγάλη αποχή πριν, τι κάνεις ως προπονητής;

Είναι μια διαδικασία πρωτόγνωρη, είναι πρωτάθλημα ειδικών συνθηκών. Δίνουμε μεγάλο βάρος στην πρόληψη για την αποφυγή τραυματισμών και στην αποκατάσταση. Γίνεται και το απαιτούμενο ροτέισον.

Δεν έχεις μεγάλο ρόστερ εσύ.

Μεγάλο δεν είναι, αλλά είναι ικανοποιητικό. Ήδη έχω χρησιμοποιήσει 16-17 παίκτες. Και χαίρομαι για την εικόνα που δείχνουν τα παιδιά.

Τι τακτική παίζεις;

Δεν είναι κάτι δεδομένο. Εξαρτάται από την ομάδα στην οποία είμαι, το υλικό που έχω και εξαρτάται επίσης από τις απαιτήσεις των αγώνων και των αντιπάλων.

Επίθεση ή άμυνα το δόγμα σου;

Το απόλυτο ισοζύγιο. Οι ομάδες πρέπει να είναι καλές και αμυντικά και επιθετικά.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προπονητής στο εξωτερικό;

Αυτός που παρακολουθώ πιο πολύ και προσπαθώ να παίρνω πληροφορίες για αυτόν είναι ο Μαρσέλο Μπιέλσα. Ο τρόπος που προσεγγίζει το άθλημα και το πώς μεταφέρει τη φιλοσοφία του μέσα από τις προπονητικές του μονάδες είναι κάτι ξεχωριστό.

Τι ομάδα είσαι στο εξωτερικό;

Η μεγάλη μου συμπάθεια είναι η Λίβερπουλ.

Καταγωγή;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή μου είναι από τη Μακεδονία.

Από πού;

Από τη Χαλάστρα, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Ελ Αραμπί με τον Χασάν είναι το καλύτερο δίδυμο σέντερ φορ των τελευταίων πολλών χρόνων; Εννοώ βασικός με αναπληρωματικό.

Είναι το πιο παραγωγικό. Αλλά σε θέμα ποιότητας μόνο το δίδυμο Τζιοβάνι - Γκόγκιτς θεωρώ ότι ήταν καλύτερο. Γενικώς η άποψή μου είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερο.

Τι σου κάνει εντύπωση στον Μαρτίνς;

Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση στον κ. Μαρτίνς είναι ότι παίρνει το 100% από τους παίκτες που διαθέτει. Έχει πάρει το απόλυτο από αυτό το ρόστερ που διαθέτει. Η εικόνα του Ολυμπιακού οφείλεται κυρίως σε αυτόν τα τελευταία χρόνια.

Λόγου χάρη τα πλάγια μπακ πέρσι ήταν καλύτερα.

Και τα πλάγια μπακ ήταν καλύτερα και τα χαφ. Αλλά η εικόνα του Ολυμπιακού παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο.

Ο ΠΑΟΚ φέτος πού πονάει πιο πολύ;

Ο ΠΑΟΚ πληρώνει τη μη είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ που τον ανάγκασε να πάει σε βεβιασμένο ξεπούλημα της ομάδας των τίτλων λόγω του Financial Fair Play. Αυτό έφερε ανομοιογένεια, είναι σε μεταβατική περίοδο. Ομάδα χωρίς σταθερότητα φέτος.

Η ΑΕΚ πού πονάει;

Θεωρώ ότι έχει πιο βαθύ αγωνιστικό πρόβλημα από τον ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ είχε την ηρεμία να κάνει καλύτερες επιλογές, αλλά δεν τις έκανε. Η ποιότητα του ρόστερ της και η εικόνα της δεν είναι ανάλογες ενός μεγάλου συλλόγου όπως είναι η ΑΕΚ. Θέλει πολλές αλλαγές στο ρόστερ της για να μπει στο ιστορικό της γήπεδο όπως της αρμόζει.

Στη Ρόδο πρώτη φορά εργάζεσαι.

Ναι.

Τυχερός, στη Ρόδο φέτος, στη Σαντορίνη πέρσι, μαγικά νησιά.

Μαγικά πραγματικά. Αλλά εμείς κοιτάμε περισσότερο τη δουλειά μας.

Έπαιξε ρόλο η ομορφιά των τόπων για την επιλογή σου να πας σε αυτά τα μέρη πέρσι και φέτος;

Σε καμία περίπτωση.

Είσαι παντρεμένος;

Ναι, και έχω δύο κοριτσάκια.

Έχεις μαζί σου την οικογένεια;

Όχι. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη δουλειά μας. Ότι δεν μπορείς να βγάλεις τα παιδιά από τα σχολεία τους, τον τρόπο ζωής τους, και αφήνεις την οικογένεια στην Αθήνα. Είμαστε αναγκασμένοι να πορευτούμε έτσι.

Κάτι τελευταίο. Τι λένε στη Ρόδο, πότε θα ανοίξουν τα νησιά για τις μετακινήσεις;

Όλοι λένε εδώ για τις 15 Μαΐου.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα