Για αυτό γίνονται τα φιλικά...

O απεσταλμένος του fosonline, Αλέξης Βιρβίλης, γράφει για την παρουσία του Ολυμπιακού κόντρα στην Έουπεν, αλλά και για την τακτική που επέλεξε ο Μάρτινς. 

Άλλος (προς το χειρότερο) Ολυμπιακός εμφανίστηκε στο γήπεδο της Έουπεν μόλις ο Μαρτίνς άλλαξε το σύστημα με τριάδα στην άμυνα. Αν δεν κάνει όμως τώρα τις δοκιμές, πότε θα τις κάνει;

Καλοκαίρι του 2013... Ο Ολυμπιακός πάει στο Μπαντ Σένμπορν της Φρανκφούρτης για προετοιμασία και στα φιλικά δέχεται τέσσερα γκολ από την Φράιμπουργκ και την Χοφενχάιμ. Στα άλλα ματς δεν... βλέπεται. Προπονητής τότε ο Μίτσελ, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπό αμφισβήτηση, επειδή δεν κέρδιζε ο Ολυμπιακός στα φιλικά. Απίστευτα πράγματα...

Θυμάστε τι κατάληξη είχε εκείνη η χρονιά για τον Ολυμπιακό. Κατάκτηση πρωταθλήματος από τον α' γύρο και παραλίγο θα έφτανε στους “8” του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά αποκλείστηκε στο Ολντ Τράφορντ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Επειδή τα φιλικά της καλοκαιρινής προετοιμασίας είναι η μεγαλύτερη παγίδα για τους δημοσιογράφους και για τον κόσμο. Ποτέ όμως δεν είναι παγίδα για τους προπονητές. Ποτέ...

Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν παραμυθιάστηκε από τις νίκες με την Βάτενς, την Μποτοσάνι και την Τεσέντερλο. Άφησε τις εφημερίδες να γράψουν διθυράμβους. Ο Πορτογάλος κοιτούσε τη δουλειά του...

Όπως τη δουλειά του κοίταξε και σήμερα, αμέσως μετά το τέλος του ματς στο Έουπεν και την ήττα με 2-3 από την 15η του περσινού βαθμολογικού πίνακα στο Βέλγιο.

Εώς το 60' ήταν ο Ολυμπιακός που ετοιμάζει ο Μαρτίνς από την πρώτη μέρα που έπιασε δουλειά στο λιμάνι. Με το κλασικό 4-2-3-1, με το σύστημα που τα τελευταία χρόνια ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλο στους “ερυθρόλευκους”. Κυρίως όμως με την πίεση στα 3/4 του γηπέδου, με το ασφυκτικό πρέσινγκ στους αντίπαλους αμυντικούς, με το παιχνίδι κατοχής, με το να μην τρέχουν οι παίκτες του άσκοπα, με το να σταματήσει αυτό το πράγμα με τις... γιόμες από την άμυνα, με το να συμμετέχουν στο δημιουργικό κομμάτι ακόμη και οι στόπερ.

Από το 60' και μετά ο Μαρτίνς το γύρισε με τριάδα στην άμυνα, κάτι που - για να είμαστε ειλικρινείς - τόσα χρόνια δεν το έχουμε δει από άλλον προπονητή να το δοκιμάζει. Ήθελε να το δοκιμάσει ο Μίτσελ, αλλά δεν το επιχείρησε ούτε σε... δίτερμα. Ήθελε να το κάνει και ο Ζαρντίμ, όμως, προτίμησε να το αφήσει.

Ο Μαρτίνς όμως ήθελε να το δοκιμάσει. Ήθελε να δει αν μπορεί ο Ολυμπιακός να αποδώσει όπως θα ήθελε με το συγκεκριμένο σύστημα, είτε με 3-4-3, είτε με 3-5-2 που έχει δοκιμάσει στα προηγούμενα φιλικά...

Δεν άρεσε ο Ολυμπιακός στο τελευταίο μισάωρο. Ή για την ακρίβεια, έμοιαζε έξω από τα νερά του, οι παίκτες έδειχναν να ψάχνουν τους ρόλους τους και η Έουπεν το εκμεταλλεύτηκε στο 100%!

Ναι, έχασε 3-2 ο Ολυμπιακός. Και τι έγινε; Εδώ το καλοκαίρι του 2013 δεν δεχόταν λιγότερα από 4 γκολ και μερικούς μήνες αργότερα πήγε να αποκλείσει την Μάντσεστερ.

Εν κατακλείδι, ο λόγος που γίνονται τα φιλικά είναι για να πειραματίζεται ο προπονητής. Πολύ καλά κάνει ο Πορτογάλος και ανακατεύει την τράπουλα, έτσι ώστε να πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς θα έχει τα στοιχεία που είδαμε στο πρώτο 60λεπτο. Αυτή την ομάδα να έχετε στο μυαλό σας... Μια ομάδα που θα “πνίγει” τον αντίπαλο, μια ομάδα που θα επιδιώκει να είναι καταιγιστική, μια ομάδα που θα κάνει ό,τι μπορεί για να λέει με το “καλημέρα” στους αντιπάλους της ότι “δεν γλιτώνετε”.

Και κυρίως μια ομάδα που θα παίζει με το σύστημα που της ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλο...


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα