Ο MVP της Προοδευτικής Κώστας Μεγαρίτης: «10 εξαρθρώσεις ώμων! Έκλαιγα ασταμάτητα στη Νότιγχαμ»

Η μοναδική ιστορία του MVP της Προοδευτικής -κατά πρόεδρο και προπονητή- που ήταν στον Ολυμπιακό και στη β' ομάδα της Νότιγχαμ.

 

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

O MVP της Προοδευτικής φέτος ήταν ο Κώστας Μεγαρίτης. Έτσι μου έχουν πει και ο προπονητής της Προοδευτικής Γιάννης Μάγγος και ο πρόεδρος της ομάδας Αντώνης Αραβαντινός. Έπαιξε σε όλα τα ματς, έτρεξε ακατάπαυστα, έδωσε μεγάλες μάχες. Ξεχωριστή η ιστορία του, έχει τραβήξει πάρα πολλά. Και μην ξεχνάμε ότι ήταν στον Ολυμπιακό και στη β' ομάδα της Νότιγχαμ. Πολύ καλό παιδί, μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που μίλαγε. Δεν είχα επικοινωνήσει ποτέ μαζί του.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 16/6/2022

Πόσων χρόνων είσαι;
25.

Πώς ξεκίνησες το ποδόσφαιρο;
Όταν ήμουν στο νηπιαγωγείο, με είδε ο Γιώργος Βαμβακάς, ο πρώην γυμναστής του Παναθηναϊκού επί Βαρδινογιάννη, ο οποίος μετά ήταν στις ακαδημίες της ΑΕΚ επικεφαλής. Προσέγγισε τον πατέρα μου και πήγα στις ακαδημίες του Δομάζου. Μετά πήγα στην ΑΕΚ και στα 12 αποφάσισα ότι δεν ήθελα να παίζω ποδόσφαιρο. Για δύο χρόνια έμεινα εκτός. Στα 14 πήγα στις ακαδημίες της Κηφισιάς, στα 17 μου έπαιξα στο αντρικό της Κηφισιάς Γ' Εθνική. Και από εκεί πήρα τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό.



Με ποιον προπονητή στην Κ19 του Ολυμπιακού;
Τον Βασίλη Βούζα.

Και τι έγινε εκεί;
Πήγα πολύ καλά τον πρώτο χρόνο, έπαιζα βασικός σε όλα τα ματς στην Ελλάδα και στο Τσάμπιονς Λιγκ των νέων, αποκλειστήκαμε στους «16» στα πέναλτι από τη Σαχτάρ, η οποία έφτασε έως τον τελικό. Κλήθηκα και στην Εθνική Κ19.

Την επόμενη χρονιά; Προσπαθώ να καταλάβω πώς ένας παίκτης σαν εσένα στα 25 του έπαιξε φέτος Γ' Εθνική.
Την επόμενη χρονιά έγινα επαγγελματίας στον Ολυμπιακό, υπέγραψα, έπαιξα άλλα δύο χρόνια ως επαγγελματίας, ήμουν και αρχηγός, ανέβαινα στις προπονήσεις με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού με τον Μπέντο. Τον τρίτο χρόνο ανανεώνω με τον Ολυμπιακό για πέντε χρόνια ακόμα! Και πάω στην προετοιμασία, στο πρώτο στάδιο, στο Ζέεφελντ.

Με ποιον προπονητή;
Με τον Χάσι. Βάζω και το πρώτο γκολ στο πρώτο φιλικό. Αλλά τότε ο Ολυμπιακός πήρε πολλούς παίκτες, έπρεπε να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ -που τα κατάφερε- και ο Χάσι δεν μας έβλεπε τους μικρούς... Και με έκοψε.

Μετά;
Ακολούθησε ένας κακός δανεισμός στα Χανιά. Να σου πω ότι όσο ήμουν στον Ολυμπιακό μού είχε βγει ο ώμος μου και έμεινα πίσω, πήγα στα Χανιά και μου βγήκε πάλι ο ώμος μου. Δεύτερη εξάρθρωση ώμου, πήγα χειρουργείο.

Στον ίδιο ώμο;
Ναι, στον δεξιό.

Μετά το χειρουργείο είχες ξανά εξάρθρωση ώμου;
Ναι, την επόμενη χρονιά που πήγα δανεικός στη Νότιγχαμ, στην Κ23. Στα μέσα της χρονιάς μού βγήκε πάλι ο εγχειρισμένος ώμος.

Γιατί; Τι λένε οι ειδικοί;
Δεν ξέρω. Οι πιθανότητες για τέτοιο πράγμα σαν αυτό που μου συμβαίνει είναι πολύ λίγες. Και ενώ κάνω σωστά τις αποθεραπείες.

Δηλαδή συνεχίστηκε αυτό;
Μου έχουν βγει έξι φορές ο δεξιός ώμος και τέσσερις ο αριστερός…

Πώς γίνεται αυτό;
Στις πτώσεις. Έχω μάθει όμως πια να ζω με αυτό. Ξέρω πώς να το αντιμετωπίζω όταν βγει. Συνεχίζω και παίζω με πόνο, ενώ παλιά έμενα έξω. Έχω συνηθίσει τον πόνο, έχω μάθει τι πρέπει να κάνω με τον ώμο.

Τον βάζεις στη θέση του;
Ναι, ο γιατρός, ο φυσικοθεραπευτής. Το «πρωτόκολλο» λέει ότι μετά πρέπει να είναι σταθερός, να κάνεις φυσικοθεραπεία, αλλά δεν το κάνω πια αυτό, έχω μάθει να ζω με αυτό, συν το ότι διαχειρίζομαι τις πτώσεις μου.

Είσαι ειλικρινής, άλλοι θα το έκρυβαν.
Αυτή είναι η αλήθεια.

Βγήκε φέτος ο ώμος σου;
Ναι, στο ματς με τον Εθνικό στον α' γύρο που ήρθαμε 1-1. Συνέχισα και έπαιξα με πόνο. Φέτος δεν έχασα ούτε ένα ματς.

Και ο πρόεδρος και ο προπονητής σε λένε MVP.

Τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Έκανα μια γεμάτη χρονιά, πήγα καλά. Δεν θα αυτοανακηρυχθώ MVP.

Αν δεν είχες αυτό το πρόβλημα με τους ώμους, πιστεύεις ότι θα έκανες άλλη καριέρα; Θυμάμαι τον Αμανατίδη να μου λέει ότι ήσουν ο αγαπημένος του.
Ο κ. Γιώργος ήταν ο πρώτος που με εντόπισε και εισηγήθηκε να έρθω στον Ολυμπιακό. Με πίστευε. Πιστεύω ότι αν δεν ήταν οι ώμοι μου, θα είχα τελείως διαφορετική πορεία. Και το σημαντικό είναι ότι οι πρώτες εξαρθρώσεις ήρθαν σε κρίσιμα σημεία. Λίγο πριν από την προετοιμασία με τον Ολυμπιακό, μετά στον πρώτο μου δανεισμό στα Χανιά, μετά στη Νότιγχαμ. Τότε έμενα έξω. Τώρα πια παίζω με τον πόνο όταν μου συμβεί.

Σε ποιες θέσεις έχεις παίξει;
Μικρός έπαιζα αριστερό μπακ, με βοήθησε αυτό να φτιάξω το αριστερό μου πόδι, ενώ είμαι δεξιοπόδαρος. Έφηβος έγινα χαφ, αυτή η θέση μού ταιριάζει. Αμυντικό χαφ ή και πιο μπροστά, εξαρτάται από τον σχηματισμό.

Στο 3-5-2 του Μάγγου;
Ο Μάγγος παίζει με έναν αμυντικό χαφ και δύο μπροστά του. Έπαιξα και 6άρι και 8άρι.

Ο Αραβαντινός πλήρωνε στην ώρα του;
Κάθε πρώτη του μηνός. Κύριος με Κ κεφαλαίο. Χωρίς καμία υπερβολή, κάθε πρώτη του μηνός.

Ποιους είχες στη «σειρά» σου στον Ολυμπιακό;
Τσιμίκα, Ανδρούτσο, Ρέτσο, Σάλιακα, Μανθάτη, Νικολάου, Βέργο, Βούρο.

Ο Τσιμίκας φαινόταν από τότε;
Ναι, ήμασταν όλοι καλοί όμως σε αυτήν την ηλικία. Ο καθένας είχε τα δυνατά του σημεία. Ο Τσιμίκας ανεβοκατέβαινε την πλευρά. Βελτιώθηκε στη συνέχεια, δούλεψε πολύ, έκανε και καλές επιλογές σε δανεισμούς. Και ήταν υγιής. Είναι σημαντικό αυτό, δείτε ο Ρέτσος πώς ταλαιπωρήθηκε.

Ο Τσιμίκας ήταν εξτρέμ;
Ήρθε ως εξτρέμ και τον έκανε μπακ ο Γεωργάτος. Τον βοήθησε αυτό. Με τον Τσιμίκα ήμασταν στα ίδια δοκιμαστικά για να πάμε στον Ολυμπιακό!

Ποιος ξεχώριζε πιο πολύ από όλα τα ταλέντα τότε;
Ο Μανθάτης. Είχε κάνει φοβερά πράγματα. Όλοι όμως είναι φίλοι μου και όλους τους αγαπώ.

Ο Μάγγος τι άλλαξε;
Άλλαξε την ψυχολογία, άλλαξε και τον σχηματισμό, την τακτική. Μας ταίριαζε πιο πολύ το 3-5-2.



Πρώτο ματς που ήρθε, έκανε δύο αλλαγές στο 32’!
Μας είχε προειδοποιήσει για αυτό, ότι το κάνει. Δεν το έχω ξανασυναντήσει πάντως, ενώ κερδίζαμε. Αλλά λειτούργησε, ρολάραμε μετά, βάλαμε κι άλλα γκολ. Διάβαζε καλά τους αντιπάλους. Χωρίς να σημαίνει ότι ο προηγούμενος προπονητής δεν ήταν καλός. Και ο κ. Αρναούτης μάς βοήθησε, με εμπιστεύτηκε και αυτός.

Σοβαρό παιδί είσαι.
Ευχαριστώ. Έχω φάει πολλές σφαλιάρες. Τώρα ολοκληρώνω και τις σπουδές μου.

Πού είσαι;
Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης. Σκοπεύω να κάνω και μεταπτυχιακό.

Ποιον θαύμαζες πιο πολύ από τους παίκτες του Ολυμπιακού της πρώτης ομάδας με τους οποίους έκανες προπόνηση;
Καλή ερώτηση. Ο παίκτης που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο Μιλιβόγεβιτς. Ήταν και στη θέση μου. Το πιο πλήρες χαφ, ήταν καλός σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Τότε ο Ολυμπιακός είχε χαφάρες, Μιλιβόγεβιτς, Τσόρι, Φορτούνη στα καλά του, Καμπιάσο. Παικταράδες. Τον Μιλιβόγεβιτς όμως τον θεωρώ υπερπλήρη.

Ο καλύτερος προπονητής;
Στους μικρούς ο Βασίλης Βούζας. Στην πρώτη ομάδα με πίστεψε ο Μπέντο. Μου άρεσαν και ο Μίτσελ και ο Λεμονής.

Υπάρχει ξενολατρεία στην Ελλάδα;
Υπάρχει πολύ. Δυστυχώς, κάτι τελείως διαφορετικό από άλλες χώρες. Στη Νότιγχαμ Β' που ήμουν ήξερα ότι οι Άγγλοι προωθούν τους νέους Άγγλους. Στην Ελλάδα οι Έλληνες είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι. Καμία υπομονή στο μεταβατικό στάδιο ενός παίκτη, όταν από έφηβος γίνεται άντρας. Κι αν δεν πας καλά μία χρονιά, σε έχουν ξεγραμμένο. Ευτυχώς τώρα αυτό που έγινε με τις β' ομάδες είναι καλό, αλλά στο εξωτερικό το κάνουν ήδη πολλά χρόνια.

Απληρωσιές έζησες;
Όχι, ευτυχώς. Καθυστερήσεις, ναι. Αλλά να χάσουμε τα λεφτά, όχι. Υπήρχε και η εγγύηση του Ολυμπιακού για χρόνια.

Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;
Ναι, αρκετές φορές. Επειδή με τον Ολυμπιακό τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά και είχα την ευαισθησία στους ώμους. Ο λόγος που δεν τα παράτησα ήταν γιατί αγαπώ πολύ το ποδόσφαιρο και είμαι ακόμα φιλόδοξος.

Πότε έκλαψες πιο πολύ;
Όταν μου βγήκε πάλι ο ώμος στην Αγγλία, ενώ είχα κάνει εγχείρηση πριν. Είχα πάει στα αποδυτήρια και έκλαιγα ασταμάτητα. Εκεί σκέφτηκα να τα παρατήσω.

Ποιοι άλλοι είχαν πρόβλημα με τους ώμους; Στον Τζιμπούρ νομίζω έβγαινε ο ώμος.
Ναι, και ο Μαυρογενίδης μού έχει πει.

Γούρια έχεις;
Δυστυχώς, ναι. Αν και πιστεύω στους αριθμούς και στις πιθανότητες που είναι η επιστήμη μου, έχω τη «ρουτίνα» που ακολουθώ πριν από τους αγώνες. Όλοι οι παίκτες το κάνουν.

Ποιος ήταν ο πιο προληπτικός στους μικρούς του Ολυμπιακού;
Εγώ ήμουν (γελάει).

Καλό παιδί είσαι ρε.
Να 'σαι καλά, ευχαριστώ.

Μήπως είναι κακό να είσαι καλό παιδί στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Μπορεί να είναι κακό. Αλλά, εντάξει, η καλοσύνη στη ζωή πάντα βοηθάει. Εντός γηπέδου, πάντως, δεν είμαι τόσο καλό παιδί.

Υπήρχε κάποιος συμπαίκτης σου στη Νότιγχαμ Β' που να εκτοξεύτηκε;
Ο Μπρέναν Τζόνσον. Παικταράς. Τον πέτυχα μικρό στη β' ομάδα της Νότιγχαμ. Τώρα είναι 20 χρόνων και βγήκε παίκτης της χρονιάς στην Τσάμπιονσιπ με τη Νότιγχαμ. Έβαλε πολλά γκολ.

Τι θέση έπαιζε;
Δεκάρι έπαιζε. Πλέον παίζει εξτρέμ. Αυτός πιστεύω θα παίξει σε μεγάλη ομάδα της Αγγλίας.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα