Θόδωρος Παχατουρίδης για τα «πέτρινα» χρόνια: «Μας έκλεψαν το πρωτάθλημα του... δακρυγόνου»

Ο Θόδωρος Παχατουρίδης έπαιξε πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό, έφαγε τα «πέτρινα χρόνια» με το κουτάλι, θα τον δείτε όμως πώς μιλάει για τον Ολυμπιακό.

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Όπως και ο Τσαλουχίδης μίλησε υπέροχα για τον Ολυμπιακό προ καιρού που τον είχα βγάλει. Και πώς διώχθηκαν αυτοί οι παίκτες. Και πώς υποστηρίχτηκαν άλλοι όπως ο Μύρτσος. Και τι αντιΟλυμπιακός αποδείχτηκε ο Μύρτσος, ενώ οι «αντίπαλοί» του τότε μέσα στην ομάδα αποδείχτηκαν οι πιο Ολυμπιακοί. Οι παίκτες αυτοί ήταν πολύ αδικημένοι. Πάμε να δούμε τι μου είπε ο προπονητής της Εθνικής Ενόπλων πλέον, Θόδωρος Παχατουρίδης.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε με το «ΦΩΣ» στις 22/10/2019

Θέλω να μου πεις ιστορίες από τα «πέτρινα χρόνια» του Ολυμπιακού.

Καταρχήν εγώ διαφωνώ με αυτή τη φράση. Δηλαδή αν είναι 9 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα «πέτρινα», τι να πουν η ΑΕΚ που έμεινε 24 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ που έμεινε 34 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα! Εγώ πήρα 2 Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ με τον Ολυμπιακό. Και η ομάδα μας έπαιξε μεγάλη μπάλα κατά καιρούς, γέμιζε το γήπεδο, είδαμε μεγάλους παίκτες.

Οικονομικά τι γινόταν;

Μην ακούς μύθους, μια χαρά ήμασταν. Δεν χάσαμε λεφτά από τον Ολυμπιακό. Εκτός από μία φορά τότε με τον Ντέταρι που πήραμε το Κύπελλο με τα 4 γκολ στον ΟΦΗ, πήραμε επιταγές, γυρίσαμε από τις διακοπές και πήγαμε στην Ιονική αλλά δεν υπήρχαν λεφτά μέσα. Τακτοποιήθηκε πάντως αυτό γρήγορα.

Αδικίες που σας στέρησαν τίτλους;

Όταν δεν έχεις δυνατή διοίκηση και έχεις Σαλιαρέλη ας πούμε, μας τιμωρούσανε και παίζαμε 5 ματς στην επαρχία αντί στην έδρα μας! Παίζαμε 10 αγωνιστικές ουσιαστικά εκτός. Απόλλων Αθηνών στον Πύργο, Πανιώνιο στο Άργος, Λάρισα στα Γιάννινα, Κόρινθος στο Άργος, Ηρακλής στο Βόλο, γυρίζαμε την Ελλάδα! Αλλά ξέρεις κάτι; Μόνο 1 βαθμό χάσαμε, με τον Ηρακλή. Τότε οι νίκες έδιναν 2 βαθμούς. Η κλοπή έγινε στο διακοπέν ματς με την ΑΕΚ. Νικούσαμε 1-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια και θα παίρναμε το πρωτάθλημα. Πέταξαν ένα δακρυγόνο μέσα, δεν είχε υπαιτιότητα ο Ολυμπιακός, λίγα λεπτά ήθελε να λήξει το ματς, διακόπηκε από το διαιτητή. Και όρισε ξανά το ματς από την αρχή η ΕΠΑΕ στη Ρόδο! Ενώ ήταν υπαιτιότητα της ΑΕΚ! Το παίξαμε από την αρχή και χάσαμε με γκολ του Μπατίστα στο τελευταίο λεπτό. Ήταν ένα πρωτάθλημα που μας εκλάπη.

Κι άλλο πρωτάθλημα χάσετε μέσα απ' τα χέρια σας από την ΑΕΚ.

Ένα ακόμα δικό μας πρωτάθλημα, πιο πριν αυτό, πράγματι. Προτελευταία αγωνιστική είχαμε διαλύσει την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με τον Ντέταρι, η μπάλα δεν έμπαινε με τίποτα μέσα, και στο τέλος φάγαμε το γκολ σε μία μόνο αντεπίθεση της ΑΕΚ με τον Καραγκιοζόπουλο. Ένα ματς που έκρινε τον τίτλο.

Πες μου παικταράδες που είχες για συμπαίκτες.

Ντέταρι, Καραπιάλης, Φούνες, Κωφίδης, Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Σαββίδης, Μαυρομάτης, Μπανιώτης, Σοφιανόπουλος, Προτασόφ, Λιτόφτσενκο, Σάβιτσεφ, Γιουσκόβιακ, Εστάι, Ίβιτς, να τους πω όλους;

Όχι, μην πεις άλλους.

Από τον ΠΑΟΚ φίλε είχαμε πάρει με μεταγραφή Μπανιώτη - Μαυρομάτη και τον προπονητή τους, τον Λίμπρεχτς! Πακέτο! Δεν γίνονται αυτά. Και όμως η ομάδα δεν έπαιρνε πρωτάθλημα.

Ποιος ήταν για εσένα ο καλύτερος προπονητής στα «πέτρινα χρόνια»;

Ο Λίμπρεχτς. Και ο Μπλαχίν. Όμως ο Μπλαχίν το έχανε στην επικοινωνία. Πάντως πήρα βάσεις προπονητικές από τον Μπλαχίν. Και από τον Γκμοχ και από τον Πέτροβιτς- να μην τους αδικώ. Με Μπλαχίν βάζαμε πολλά γκολ μέσα-έξω.

Από πού κατάγεσαι, για κόσμο που δεν ξέρει;

Από τη Δράμα. Ήρθα στον Ολυμπιακό Δεκέμβρη του 1987. Έφυγα Γενάρη του 1996. Από 13 χρονών με έκαναν επαγγελματία στη Δόξα Δράμας! Στον Ολυμπιακό ήρθα 19 χρονών αλλά είχα ήδη κοντά στις 100 συμμετοχές με τη Δόξα Δράμας! Και ήμουν αρχηγός της Εθνικής Νέων.

Μικρός τι ομάδα ήσουν;

Δόξα Δράμας.

Έλα ρε.

Αλήθεια. Δεν είχα γνωρίσει τίποτα άλλο στη ζωή μου.

Τώρα είσαι Ολυμπιακός;

Όχι Ολυμπιακός. Ολυμπιακάρα! Έγινα Ολυμπιακάρα!

Πες μου για επεισόδια εις βάρος σας από τον κόσμο.

Ο κόσμος ήταν αγανακτισμένος, ξεσπούσε. Όμως ατομικά έβλεπε ο κόσμος ποιος τα έδινε όλα μέσα στο γήπεδο.

Πες μου για τους κορνέδες τι είχε γίνει.

Θα σου πω γιατί υπάρχει άλλος ένας μύθος. Αυτό συνέβη όταν αποκλειστήκαμε από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο. Είχαμε νικήσει 1-2 στην έδρα του Παναθηναϊκού και χάσαμε 2-3 στο Καραϊσκάκη χάνοντας πέναλτι στο τελευταίο λεπτό ο Αλεξανδρής. Το έπιασε ο Βάντσικ. Αν το είχε βάλει θα περνούσαμε εμείς. Την άλλη μέρα ήρθε ο Νίκος με την τρομπέτα στο Ρέντη και μου είπε γιατί ήμουν αρχηγός: «Δεν έχω τίποτα με σένα, αλλά να ξέρεις έχουμε κάποια πράγματα να σας πετάξουμε... Για να μην μπούμε μέσα, πες στους παίκτες να βγουν έξω. Δώσε αυτά στα παιδιά»...

Τι σου έδωσε να δώσεις στους παίκτες;

Μία τσάντα με ντομάτες! Και όταν βγήκαν έξω οι παίκτες, υπήρχε ένα τρίκυκλο που πουλούσε σάμαλι και κορνέδες, αλλά δεν μας τα πετάξανε.

Έκλαψες ποτέ για τον Ολυμπιακό;

Βεβαίως.

Πότε;

Μέσα στο παλιό Καραϊσκάκη. Πρέπει να θυμίσω ότι και ο Σωκράτης Κόκκαλης έμεινε 4 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα.

Πώς έφυγες;

Ήταν λάθος απόφαση δική μου. Μου έλεγε ο Ολυμπιακός να μείνω αλλά ήταν βαρύ το κλίμα. Εγώ ήμουν σπίτι -προπόνηση, προπόνηση- σπίτι αλλά κάποια στιγμή έλεγαν ότι κινούμε τα νήματα... Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος μου, το ότι έφυγα τότε. Πάντως στον Ιωνικό που πήγα με το συχωρεμένο τον Κανελλάκη βγήκε η ομάδα στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της και πήγε τελικό Κυπέλλου πάλι για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Σε είχαν στην κλίκα με τον Τσαλουχίδη;

Ναι, ναι. Αλλά εγώ ήμουν με το κεφάλι κάτω. Οι δημοσιογράφοι ξέρουν ότι ούτε καν μίλαγα σε δημοσιογράφο.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να πεις;

Έχω δίπλωμα προπονητή UEFA PRO, έχω τελειώσει και ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδόσφαιρο, είμαι προπονητής στην Εθνική Ενόπλων και για 5 χρόνια ήμουν ομοσπονδιακός προπονητής στην Εθνική Κ-17 και στην Εθνική Κ-19. Και είμαι υπεύθυνος της Ακαδημίας στο Paradise Park στη γέφυρα Μεταμόρφωσης εδώ και 17 χρόνια. Βοηθός προπονητή στην Εθνική Ενόπλων είναι ο πυροσβέστης Παναγιώτης Χριστοφιλέας.

Κόσμος Ολυμπιακού;

Συγκλονιστικός. Δεν άφηνε την ομάδα παρ' ότι δεν έπαιρνε το πρωτάθλημα. Υπάρχει ένα ματς με την Μονακό που περάσαμε, τι ατμόσφαιρα ήταν αυτή στο παλιό Καραϊσκάκη. Γινόταν τέτοια κόλαση που δεν κατάλαβα πότε κάναμε το ζέσταμα, πότε έπαιξα 90 λεπτά και πότε προκριθήκαμε. Κι ενώ είχα ήδη εμπειρία 5 χρόνων στον Ολυμπιακό, τέτοιο ήταν το σπρώξιμο από τον τρομερό κόσμο.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα