Τσάμπιονς Λιγκ της ελίτ, πολυσυλλεκτικό Europa!

Ενώ τα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης αφορούν εκπροσώπους των τεσσάρων κορυφαίων πρωταθλημάτων, της 2ης τη τάξει απαρτίζονται από 8 ομάδες ισάριθμων χωρών!

Με την ολοκλήρωση της φάσης των «16» και την αποκρυστάλλωση των προημιτελικών των δύο διοργανώσεων της UEFA, μπορούμε να προβούμε σε κάποια συμπεράσματα σχετικά με τον χαρακτήρα τους.

Τα οποία προκύπτουν αβίαστα, από την ανάγνωση και μόνο των ονομάτων των ομάδων που συνεχίζουν.
Έτσι η κυριαρχία των κορυφαίων πρωταθλημάτων είναι πασίδηλη στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Λίγους μήνες πριν ξεκινήσει με την νέα του μορφή -όπου οι τέσσερις μεγάλες λίγκες (Ισπανική, Αγγλική, Ιταλική, Γερμανική) θα έχουν από τέσσερις, εξασφαλισμένες (ήτοι δίχως προκριματικά) ομάδες στην φάση των ομίλων- επιβεβαίωσαν ότι αποτελούν την ποδοσφαιαρική ελίτ της Γηραιάς ηπείρου, αφού μόνο από εκπροσώπους τους απαρτίζονται τα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!
Τρεις της Πριμέρα Ντιβισιόν (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Σεβίλλη), δύο της Πρέμιερ Λιγκ (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι) κι ισάριθμοι του Καμπιονάτο (Γιουβέντους, Ρόμα) μαζί μ΄εκείνη της Μπουντεσλίγκα (Μπάγερν Μονάχου) σχηματίζουν το παζλ της 8αδας.

Εξαιρουμένης της Σεβίλλης, που απέκλεισε την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, άλλο “μπαμ” δεν…χώρεσε στους “16” και παρότι ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν έχει, επανηλλειμένα τονίσει ότι επιβάλλεται ν’ αυξηθεί το επίπεδο ανταγωνισμού της διοργάνωσης, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον, αφού τα ποσά που τζιράρουν οι μεγάλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου προσεγγίζουν προϋπολογισμούς κρατών!

Ο Σλοβένος υποσχέθηκε να εξισορροπήσει τα πράγματα αλλά ακόμη και να το καταφέρει, ως ένα μέτρο, δεν μπορεί να υποσχεθεί «να είναι η Στεάουα ή ο Ερυθρος Αστέρας η επόμενη ομάδα που θα γράψει το όνομα της στο τρόπαιο»

Χαρακτηριστικό του ότι η έκπληξη εκλείπει στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι ότι τα τελευταία 21 χρόνια τις 64% των περιπτώσεων φιναλίστ είναι μια από τις 6 ακόλουθες ομάδες: Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, Μίλαν, Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης. Τέσσερις εξ αυτών συνεχίζουν…

Διπλή εκπροσώπηση… εταιρείας!

Αντίθετα με το Τσάμπιονς Λιγκ τα προημιτελικά του Εuropa League προέκυψαν πολυσυλλεκτικά. Εδώ οι εκπλήξεις είναι περισσότερες αφού οικονομικές κι αγωνιστικές «ψαλίδες» είναι μικρότερες.
Έτσι η, «Σταχτοπούτα» της Ευρώπης, Λειψία, μετά την Νάπολι, απέκλεισε και την (πρώην κάτοχο του τροπαίου) Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, η Μπορούσια Ντόρτμουντ έφυγε ελέω Σάλτσμπουργκ (πρώτη Αυστριακή στην 8αδα του θεσμού) κι η Λιόν θα δει τον τελικό, που θα φιλοξενηθεί «σπίτι» της, από...τηλεοράσεως. Ας όψεται η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Έτσι προέκυψε 8αδα όπου δεν υπάρχει δεύτερη ομάδα από την ίδια χώρα! Άρσεναλ (Αγγλία), Ατλέτικο Μαδρίτης, (Ισπανία), Λάτσιο (Ιταλία), Λειψία (Γερμανία), Μαρσέϊγ (Γαλλία), Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), Σπόρτινγκ Λισσαβώνας (Πορτογαλία), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία).
Ωστόσο υπάρχουν δύο ομάδες που ανήκουν στην ίδια εταιρία (Red Bull): Λειψία και Σάλτσμπουργκ!

Αυτά τα σοβαρά θα’πρεπε ν’ απασχολούν τους χαρτογιακάδες της UEFA κι όχι να καθίζουν στο σκαμνί την Μπεσίκτας γιατί μια...γάτα μπήκε στο γήπεδο και διεκόπη για λίγα δεύτερα το ματς!
Ή να εξηγήσουν γιατί δεν εισάγεται το VAR, αντί των 5 διατητών, όταν καταλογίζονται πέναλτι όπως αυτό της ισοφάρισης της Άρσεναλ, ή μετράει γκολ, όπως της Λιόν που η μπάλα είχε βγει μισό μέτρο εκτός πεδιάς…

Είπε κανείς “αξιοπιστία”;


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα